In Nederland is ongeveer één op de drie mantelzorger van een dierbare. Vaak ervaren mantelzorgers dit als iets positief. Ze kunnen iemand helpen die het nodig heeft. Toch kan mantelzorg gepaard gaan met mentale klachten en uitdagingen. Lees er hier meer over.  

Het belang van mantelzorg 

Mantelzorgers geven vrijwillige hulp aan iemand in de directe omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een moeder, vader of partner. Als mantelzorger verricht je verschillende taken. Je kunt bijvoorbeeld verzorgen, helpen in het huishouden of ondersteunen bij vervoer. Vaak combineert de mantelzorger deze taken met een eigen baan of studie. Dit kan zorg zijn op lichamelijk gebied, maar ook bij psychische problemen. 

Naast de praktische taken zijn mantelzorgers er ook om iemand gezelschap te bieden en een luisterend oor te zijn. Een groot deel van de mantelzorgers ervaart het als positief. Ongeveer één op de tien mantelzorgers ervaart overbelasting. Dit kan gepaard gaan met verschillende negatieve mentale gevolgen. 

De mentale gevolgen 

Mantelzorg wordt vaak als iets vanzelfsprekends gezien, omdat het de norm is om te zorgen voor een dierbare in nood. Echter is dit niet altijd even makkelijk. Mantelzorgers, die vaak langdurig en intensief zorgen voor een naaste, kunnen aanzienlijke mentale gevolgen ondervinden. De constante verantwoordelijkheid en de emotionele belasting kunnen leiden tot stress, angst en depressie. Mantelzorgers ervaren vaak gevoelens van overbelasting en uitputting doordat ze hun eigen behoeften opzijzetten voor die van de zorgontvanger. Het gebrek aan tijd voor ontspanning en sociale activiteiten kan ook leiden tot een gevoel van isolement en eenzaamheid. Bovendien kunnen ze worstelen met schuldgevoelens, vooral wanneer ze het gevoel hebben dat ze niet genoeg doen of wanneer de zorgtaak te zwaar wordt. Deze mentale gevolgen kunnen op lange termijn zorgen voor chronische stressklachten, slaapproblemen of fysieke pijnklachten.  

Tips voor mantelzorgers 

Het kan lastig zijn om de balans te behouden tussen je taken als mantelzorger, je eigen verplichtingen en momenten van ontspanning. Hieronder worden enkele tips gegeven om als mantelzorger een goede mentale gezondheid te behouden:  

  • Vraag om hulp: soms is het niet mogelijk om alles alleen te doen. Vraag andere mensen uit je omgeving om je te helpen bij bepaalde taken. Daarnaast kun je je gedachten en gevoelens delen met iemand uit je omgeving waar je je fijn bij voelt.  
  • Vergeet jezelf niet: plan regelmatig ontspanningsmoment voor jezelf, zodat je genoeg energie hebt om een ander te helpen. 
  • Stel grenzen: wees realistisch over wat je kan doen om te helpen en durf nee te zeggen tegen hetgeen wat je niet kan doen.  
  • Een gezonde levensstijl: door voldoende te slapen, gezond en gebalanceerd te eten en regelmatig te bewegen behoud je een gezonde levensstijl. Dit geeft je meer energie om je taken als mantelzorger te volbrengen.  
  • Trek op tijd aan de bel: als je merkt dat je veel stress ervaart, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Dit kan in je omgeving zijn, maar ook een professional of organisatie die kan helpen bij mantelzorg.  

Merk jij dat je psychische problemen ervaart door mantelzorg, kom je er even niet uit of heb je andere vragen? Dan kun je contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder

Hoe bied je een luisterend oor door actief te luisteren?

(16-7-2024)

Wanneer je een luisterend oor bied, dan is het belangrijk om actief naar andermans problemen te luisteren. Lees verder

Het onbegrip van overprikkeling

(15-7-2024)

Overprikkeling kan een grote invloed hebben op je leven, vooral als je niet begrepen voelt door je omgeving. Lees verder