Voor veel mensen is zondag niet de ontspannen dag waar ze naar uitkijken. In plaats van rust en ontspanning, kan de gedachte aan de naderende werkweek zorgen voor stress en angst, ook wel de "Sunday Scaries" genoemd. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze angst te beheersen en de zondag minder stressvol te maken.

Wat zijn de "Sunday Scaries"?

De term "Sunday Scaries" verwijst naar het gevoel van onrust, spanning en angst dat vaak op zondagavond opkomt, wanneer mensen zich realiseren dat het weekend bijna voorbij is en een nieuwe werkweek voor de deur staat. Dit kan zich uiten in verschillende vormen, van lichte nervositeit tot een gevoel van overweldiging of zelfs paniekaanvallen. Deze stress komt voort uit een combinatie van focus op de verantwoordelijkheden van de toekomstige week en spijt over dingen die tijdens het weekend niet zijn gedaan.

Oorzaken van de "Sunday Scaries"

  1. Het contrast tussen vrijheid en verantwoordelijkheid
    In het weekend heb je meestal meer vrijheid om te doen wat je wilt. Zondagavond kenmerkt het einde van die vrijheid en de terugkeer naar verantwoordelijkheden. Dit harde contrast kan leiden tot stress en een gevoel van verlies van controle.

  2. Cognitieve overbelasting
    Na het weekend begint je hoofd zich vaak te vullen met alles wat je de komende week moet doen: afspraken, deadlines en dagelijkse verantwoordelijkheden. Hierdoor kan je het gevoel krijgen dat je brein overuren draait en moeite heeft om alles op een rijtje te krijgen. Het idee dat er een drukke week met veel verplichtingen aankomt, kan behoorlijk stressvol zijn, vooral als het voelt alsof er te veel op je bord ligt.

  3. Onvervulde weekendverwachtingen
    Mensen hebben vaak hoge verwachtingen van het weekend: ontspanning, sociale activiteiten en tijd voor hobby’s. Wanneer je aan het einde van de zondag beseft dat je niet alles hebt gedaan wat je had gehoopt, kan dit leiden tot gevoelens van teleurstelling of spijt. Dit kan je stressniveau verhogen, omdat je het gevoel hebt dat je niet alles uit het weekend hebt gehaald.

  4. Werkgerelateerde stress en burn-out Gevoelens
    Als je jouw werk over het algemeen als stressvol ervaart, kunnen de "Sunday Scaries" een teken zijn van die onderliggende zorgen. Het vooruitzicht om weer naar een uitdagende of onzekere werkomgeving te gaan, kan extra spanning veroorzaken. Dit geldt vooral als je niet echt op je plek zit, of als je te maken hebt met een hoge werkdruk.

Tips

Hoewel de Sunday Scaries veel voorkomen, zijn er verschillende strategieën om deze spanning te verminderen en de overgang van weekend naar werkweek soepeler te laten verlopen.

Plan iets leuks op zondagavond
In plaats van je zondagavond te laten beïnvloeden door zorgen over maandag, kun je iets plannen waar je naar uitkijkt. Dit kan een gezellige filmavond zijn, een diner met vrienden of een ontspannend bad. Het hebben van een activiteit aan het einde van je weekend kan het contrast richting de werkweek wat verzachten.

Bereid je voor op de werkweek
Eén van de beste manieren om de angst voor maandag te verminderen, is door jezelf voor te bereiden. Neem op zondag de tijd om je agenda door te nemen, je taken voor de komende week te organiseren en eventueel je werkspullen alvast klaar te leggen. Door proactief te zijn, voel je je meer in controle en beter voorbereid op wat er komt.

Praktiseer mindfulness en ontspanningsoefeningen
Mindfulness kan een krachtige tool zijn om je stress te verminderen. Ademhalingsoefeningen, meditatie of een korte yoga-sessie kunnen helpen om je hoofd leeg te maken en je lichaam te ontspannen. Dit helpt je om meer in het moment te blijven en minder bezig te zijn met de zorgen over de toekomst.

Stel gezonde grenzen in je werkleven
Als je werk zoveel stress veroorzaakt dat het je weekend bederft, is het tijd om kritisch naar jouw grenzen te gaan kijken. Overweeg hoe je meer balans kunt creëren tussen je werk- en privéleven. Dit kan betekenen dat je duidelijke werktijden instelt, minder bereikbaar bent buiten kantooruren, of dat je met je leidinggevende in gesprek gaat over de werkdruk.

Reflecteer op de bron van je zondagse stress
Waar komen de Sunday Scaries precies vandaan in jouw geval? Is het alleen de overgang van het weekend naar de werkweek, of spelen er grotere onderliggende problemen op het werk of in je leven? Soms is stress een teken dat er veranderingen nodig zijn, zoals het zoeken naar een andere baan, het bespreken van werkdruk met je baas, of het verbeteren van je timemanagement.

Psychologische ondersteuning

Als je merkt dat de Sunday Scaries een terugkerend probleem zijn en je mentale welzijn ernstig beïnvloeden, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Een psycholoog kan je helpen de onderliggende oorzaken van je stress te begrijpen en je ondersteunen bij het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën.

Neem gerust contact op met ons aameld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op  085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Schermtijd en Adolescenten: Hoe Bescherm je Hun Ontwikkeling?

(18-9-2024)

Tegenwoordig brengen we een groot gedeelte van onze dag door voor een scherm. Maar welke invloed heeft dit op de ontwikkeling van een adolescent? Lees verder

De Kracht van Routine: Hoe Structuur Helpt bij Angst en Depressie

(13-9-2024)

Een routine kan ons helpen in het dagelijks leven, zo ook wanneer je last hebt van angstige en sombere gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Waarom keuzestress steeds meer voorkomt in de maatschappij

(10-9-2024)

Tegenwoordig hebben we een oneindige mogelijkheid aan keuzes. Dit kan zorgen voor stress, angst. Maar hoe ontstaat keuzestress en waarom komt het steeds meer vo… Lees verder

Terug naar school na de vakantie: omgaan met sociale angst bij jongeren

(6-9-2024)

De zomervakantie is weer voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Dit kan naast veel positieve gevoelens, ook sociale angst met zich meebrengen. Lees er meer o… Lees verder