Veel mensen hebben last van een negatief zelfbeeld. Dit negatieve zelfbeeld kan in stand worden gehouden door zelfwalging. Lees in deze blog meer over een negatief zelfbeeld, zelfwalging en hoe je een beter zelfbeeld kan creëren!

Hoe ontstaat je zelfbeeld?  

We hebben allemaal een bepaald beeld over onszelf, dit noemen we ons zelfbeeld. Je zelfbeeld wordt gevormd door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen die dicht bij je staan. Als deze ervaringen over het algemeen positief zijn geweest, is de kans groot dat je een positief zelfbeeld hebt. Het kan ook zijn dat je veel negatieve ervaringen hebt meegemaakt. Je bent bijvoorbeeld gepest of hebt weinig succeservaringen. Als dit zo is, wordt de kans groter dat je een negatief zelfbeeld ontwikkeld.  

De rol van zelfwalging in het in stand houden van een negatief zelfbeeld 

Walging heeft als rol dat het ons aanzet tot vermijdingsgedrag om de onaangename gevoelens die gepaard gaan met walging te voorkomen. In sommige gevallen is dit bevorderlijk, bijvoorbeeld zodat we niet in aanraking komen met ziektes.  

Als het gaat om ons zelfbeeld is zelfwalging echter niet helpend. Het vermijdingsgedrag kan ertoe leiden dat de negatieve opvattingen over het lichaam niet worden aangepakt. Door de vermijding kan er geen gewenning optreden, waardoor de gevoelens van zelfwalging niet afnemen.  

Opvallend is dat vooral jonge vrouwen een negatief zelfbeeld hebben. Ze zijn vaak ontevreden over hun gewicht of de vorm van hun lichaam. In deze maatschappij wordt het lichaam van een vrouw vaak objectief beoordeeld en wordt vrouwen een onrealistisch schoonheidsideaal voorgehouden. Hierdoor worden natuurlijke lichaamsfuncties zoals lichaamsvet en lichaamshaar gezien als slecht of het wordt veroordeeld. Deze processen zorgen ervoor dat de kans op zelfwalging groter wordt.  

Hoe COMET kan helpen om een beter zelfbeeld te creëren  

COMET staat voor Competitive Memory Training. Deze therapie kan gebruikt worden om een negatief zelfbeeld te verminderen. COMET is gebaseerd op het feit dat we allerlei kennis over onszelf in ons hoofd hebben, en die kennis heeft allerlei verschillende kanten. Een voorbeeld:  

Je kunt jezelf misschien een goede vriend en je vindt dat je goed kan dansen, maar je vindt jezelf tegelijkertijd saai en je kan niet zo goed koken.  

Bij mensen met een negatief zelfbeeld winnen de negatieve gedachten het van de positieve. Dat iemand zichzelf als een saai persoon ziet, bestempeld diegene zichzelf als volledig waardeloos. Daarbij worden de positieve aspecten, zoals dat iemand een goede vriend is, vergeten.  

Bij COMET tellen de positieve eigenschappen even zwaar als de negatieve. Op deze manier is er meer aandacht voor de positieve eigenschappen en gaan ze een grotere rol spelen in je leven.  

Het kan zijn dat je last hebt van een negatief zelfbeeld of van zelfwalging. Dit kan erg vervelend zijn en je dagelijks leven beperken. Als dit zo is, kan het goed zijn om hier met een psycholoog over te praten. Bij Psycholoog.nl luisteren we naar jouw verhaal en kijken we naar waar jij behoefte aan hebt. Neem contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in!  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Narratieve therapie: het herschrijven van jouw verhaal

(4-7-2024)

Het herschrijven van je verhaal kan je helpen om een nieuw perspectief te zien. Lees hier wat narratieve therapie kan doen. Lees verder

Effectief leren omgaan met je emoties

(1-7-2024)

De juiste emotie benoemen, erkennen en delen kan soms best lastig zijn. Lees in deze blog meer over hoe je effectief om kan gaan met je emoties. Lees verder

De impact van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis op relaties

(26-6-2024)

Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kan een negatieve impact hebben op relaties, lees er in deze blog meer over! Lees verder