Het eindigen van een relatie wordt over het algemeen als een lastige periode ervaren door veel mensen. Dit resulteert dan in veel verdriet en aanpassingsvermogen. Voor de ene persoon is het lastiger om een ex-partner los te laten dan voor de ander. Lees in deze blog meer over het proces van emotioneel loslaten.

Emotioneel loslaten

Het proces van emotioneel loslaten is voor iedereen anders. De één vindt vrij snel manieren waardoor het steeds dragelijker wordt, en de ander blijft een hele poos veel ellendigheid voelen. Er bestaat dan ook niet een kant-en-klare manier waardoor je op de beste manier de relatie of jouw ex-partner los kan laten. Over het algemeen gezien kan afscheid nemen van een relatie aanvoelen als een vorm van rouw. Rouw een plekje geven kost nou eenmaal tijd, en ieder doet dat op zijn of haar eigen manier. 

Het komt voor dat mensen het proces van loslaten maar niet kunnen accepteren. Het lukt hen dan niet om zich erbij neer te leggen dat de relatie voorbij is. Dit kan zowel het geval zijn wanneer je zelf een punt zet achter de relatie als wanneer de ander de relatie heeft beëindigd. In dat geval lukt het niet om emotioneel los te komen van een ex-partner. 

Angst om single te zijn

Maar waarom kan het soms zo lastig zijn om los te komen van een ex-partner? Dit kan meerdere redenen hebben. Zo blijkt uit onderzoek dat angst voor single zijn en op de eigen benen staan meespeelt in het najagen en achtervolgen van een ex-partner. Dit houdt een emotionele band in stand, ook al kan deze soms niet meer wederzijds zijn. Mensen met een onzekere persoonlijkheid of een angstige hechtingsstijl ervaren sneller de angst om single te zijn. Deze angst is dan eigenlijk een angst voor onveiligheid. Ook mensen die last hebben van isolofobie, de angst om alleen te zijn, zullen veel stress en spanning ervaren zodra een relatie eindigt. Zij zullen dan ook eerder moeite hebben met het loslaten van een ex-partner. 

Wanneer iemand moeite heeft om de ex-partner los te laten kan er een lastige en verwarrende situatie ontstaan. Een knipperlichtrelatie of een haast ongezond verlangen naar aandacht van de persoon in kwestie kunnen hier het gevolg van zijn.

Tips

Ondanks dat het een lastig en erg persoonlijk proces is, zijn er wel tips die zouden kunnen helpen bij het emotioneel loslaten. Denk daarbij aan:

  • Grenzen aangeven: leg aan jouw ex-partner uit welke grenzen je legt. Maak afspraken over hoe jullie met elkaar omgaan en wat je van elkaar verwacht. Op deze manier worden er geen onrealistische beelden geschetst.  
  • Contact stoppen: en dan ook echt al het contact. Dus geen appjes, belletjes en afspraken meer, ook al komt dat vanuit de behoefte om te willen weten hoe het gaat met de ander. Contact zal er namelijk voor zorgen dat je telkens weer terug gezogen wordt in gevoelens van verdriet. Hierdoor wordt het alleen maar lastiger om los te laten.
  • Zoek steun en aandacht: praat erover. Niet met je ex-partner, maar met een vertrouwde vriend(in), familielid of collega bijvoorbeeld. De aandacht die je voorheen bij een ex-partner verkreeg krijg je dan van anderen uit jouw omgeving. Hierdoor zal je steeds meer in gaan zien dat veiligheid en geborgenheid ook bij anderen te verkrijgen is. Dit zal jou helpen in het proces van loslaten.

Psychologische hulp

Het kan soms erg lastig zijn om zelf uit de spiraal van verdriet te komen. Merk jij dat je erg lang in gevoelens van verdriet blijft hangen na een break-up? Weet je niet hoe je hieruit moet komen? of herken jij patronen bij jezelf die bij elke relatie weer terugkomen? Dan kan het erg fijn zijn om hier met een psycholoog over in gesprek te gaan. Soms kan iemand, die ver van jou afstaat, inzichten bieden waar je zelf niet bij was gekomen. Ook kan het jou handvaten bieden om zelfverzekerd op je eigen benen te komen staan.

Bij Psycholoog.nl helpen we jou hier graag bij. Plan een adviesgesprek in met ons aanmeldteam of neem direct contact op om de mogelijkheden te bespreken. Wij bieden online therapie via een videobelverbinding met onze psychologen. Zo kan je vanuit het comfort van je eigen ruimte de sessies volgen. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

Spielmann SS, MacDonald G, Joel S, Impett EA. Longing for Ex-Partners out of Fear of Being Single. J Pers. 2016 Dec;84(6):799-808

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het verlies van een huisdier: hoe geef je dit een plekje?

(27-8-2024)

Rouwen om een huisdier is iets waar niet iedereen even bekend mee is. Lees verder

De Kracht van Imaginaire Exposure en meer

(23-8-2024)

Er zijn veel verschillende benaderingen om trauma te behandelen. Of het nou EMDR of Imaginaire Exposure is. Lees in deze blog over verscheidene behandelmethoden… Lees verder

Rouwen om niet-fysiek verlies: het verlies van werk, gezondheid of levensfase

(5-8-2024)

Gevoelens van rouw kunnen zich voordoen bij het verlies van niet-fysieke dingen, denk aan je gezondheid of het verlies van een baan. Lees er hier meer over! Lees verder

Narratieve therapie: het herschrijven van jouw verhaal

(4-7-2024)

Het herschrijven van je verhaal kan je helpen om een nieuw perspectief te zien. Lees hier wat narratieve therapie kan doen. Lees verder