Wat zou je graag met je partner willen delen wat je eigenlijk niet durft te delen? Juist de dingen delen die je eng vindt, kan ervoor zorgen dat jij en je partner dichter bij elkaar komen. Goede communicatie vormt de kern in romantische relaties. Het bespreken van problemen voordat ze escaleren kan veel pijn en verdriet besparen. Effectieve communicatievaardigheden helpen bij het vermijden van onbegrip, misopvattingen en conflicten.  

Wat zijn communicatieproblemen in relaties?  

  • Gebrek aan openheid en eerlijkheid: Als partners niet open en eerlijk met elkaar communiceren, kunnen belangrijke gedachten, gevoelens en zorgen verborgen blijven. Dit kan leiden tot misverstanden en een gevoel van afstand in de relatie. 
  •  Reageren om te reageren in plaats van begrijpen 
  • Aannames en interpretaties: Het doen van aannames over wat de ander bedoelt. Het invullen van wat de partner denkt en voelt, kan leiden tot verwarring en verkeerde conclusies.  
  • Defensieve houding: als de partner in verdediging schiet, kan dit leiden tot een verminderde bereidheid om met elkaar te communiceren.  
  • Afstandelijk manier communiceren: Wanneer je op een afstandelijke manier reageert op je partner. Hierdoor kan je partner het gevoel krijgen niet ondersteund te zijn en ontstaat een gevoel emotionele afstand en verminderde verbondenheid in de relatie.  
  • Kritiek en negativiteit: Voortdurende negatieve opmerkingen kunnen leiden tot een onprettige sfeer in relaties.  
  • Gebrek aan assertiviteit: Sommige mensen vinden het moeilijk om hun wensen, behoeften en grenzen duidelijk te communiceren. Als gevolg kan de frustratie en ontevredenheid groeien.  
  • Communicatie via whatsapp/sms: bij het communiceren via whatsapp/sms kan leiden tot misinterpretaties en verwarring, omdat er veel subtiliteit verloren kan gaan.   

Wat is verbindend communiceren?  

Verbindend communiceren, ook wel geweldloze communicatie, is een communicatiemodel ontwikkeld door Marshall Rosenberg. Het is een benadering van communicatie die gericht is op het bevorderen van begrip, empathie en wederzijdse samenwerking tussen mensen. Het gaat bij verbindend communiceren niet alleen over het uiten van jezelf, maar over het luisteren naar anderen met empathie en begrip. 

Volgens Marshall Rosenberg, de bedenker van geweldloze/verbindende communicatie, luisteren we vaak niet naar de onderliggende behoefte van onze partners en durven wij ook niet onze onderliggende behoeften te communiceren met onze partner. Juist het open en eerlijk communiceren zorgt voor een gevoel van verbondenheid en intimiteit in een relatie, waardoor we elkaar beter begrijpen en dichter naar elkaar toe gaan groeien.   

Wat zijn de stappen van geweldloze/verbindende communicatie?  

  1. Observatie: beschrijf objectief wat je partner heeft gezegd, gedaan of wat je denkt dat je partner heeft gedaan. Het gaat om het beschrijven van de situatie op een objectieve manier. Voorbeeld: ‘Ik heb gemerkt dat wanneer ik met je praat over mijn gevoelens, je vaak kortaf reageert en weinig interesse toont’.  
  2. Feeling: beschrijf je gevoel dat jij of je partner ervaart. Hierbij beschrijf je welke emoties jij ervaart in een bepaalde situatie. Voorbeeld: ‘Ik voel me hierdoor verdrietig’ 
  3. Behoefte: beschrijf welke behoefte niet is voldaan (veiligheid, erkenning, verbondenheid, autonomie). Voorbeeld: ‘Ik heb behoefte aan emotionele verbondenheid en begrip in onze communicatie’  
  4. Vraag: bij deze stap beschrijf je specifiek, respectvol en duidelijk wat je van de ander nodig hebt of wil. Het doel van een verzoek is om de ander kan te geven om vrijwillig zonder druk te reageren. Voorbeeld: ‘Zou je de volgende keer meer tijd voor me te nemen en empathie tonen als ik iets over mijn gevoelens met je deel?’  

Bij Psycholoog.nl bieden we online therapie via een videobelverbinding met onze psycholoog. We bieden geen relatietherapie. Zou je in gesprek willen met onze psycholoog over communicatieproblemen en/of relatieproblemen? Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op. Klik hier om meer te lezen over onze werkwijze. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Scheiden: hoe je pak dat het beste aan?

(29-3-2024)

Een scheiding is nooit makkelijk, maar wat maakt het proces iets dragelijker? Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Wat is Emotion Focused Therapy (EFT) en hoe kan het helpen?

(22-3-2024)

Ontdek hoe Emotion Focused Therapy je kan helpen om meer in contact te komen met je emoties en daardoor beter te functioneren in je dagelijks leven! Lees verder