De herfst betekent veel voor veel mensen: een overgangsseizoen, een tijd van vernieuwing. Een perfect moment dus om je mentale welzijn een boost te geven met één eenvoudige en krachtige activiteit: een herfstwandeling in de natuur. In deze blog duiken we in op hoe je de natuur kan gebruiken om stress te verminderen en je geest te resetten.

De helende kracht van de natuur

Tijd doorbrengen in de natuur biedt tal van voordelen voor de mentale gezondheid. Connectie met de natuur, ook wel 'ecotherapie' genoemd, is het natuurlijke verband tussen de leefomgeving buiten en ons welzijn. Een wandeling in de natuur helpt het lichaam en de geest te herstellen van de stressvolle drukte van een dagelijkse routine. Buiten zijn in de herfst heeft dan ook veel voordelen. De koele temperatuur en de frisse lucht maken je alerter en “koelen” je hoofd letterlijk. Dit zorgt voor een scherpere blik, waardoor je de onrust in je hoofd een plekje kan geven. Daarnaast bieden de herfsttinten van de losgelaten bladeren een gevoel van verbondenheid met de omgeving en de wereld om je heen. Dit alles heeft een positief effect op je humeur.

Stressvermindering

Stress is een veelvoorkomend probleem in het leven van menigeen. Van werkdruk tot sociale verplichtingen, het kan soms voelen alsof er geen ontsnapping is aan de constante spanning. De natuur kan hier een eenvoudige oplossing in bieden.

Herfstwandelingen kunnen wonderen doen voor het verlagen van je stressniveau. Wanneer je door het bos of een park wandelt, vertraagt je ademhaling en begint je lichaam zich te ontspannen. Dit helpt om stress te verminderen en je geest te kalmeren. Daarnaast is er onderzoek dat aantoont dat wandelen in een bos of park de productie van stresshormonen zoals cortisol kan verlagen. Door simpelweg een uurtje door te brengen in de natuur, kun je al een merkbare verlaging van je stressniveau ervaren.

De voordelen van herfstwandelingen voor je mentale welzijn

Naast stressvermindering biedt een herfstwandeling ook nog tal van andere voordelen voor je mentale welzijn:

1. Verbeterde stemming

De herfst is voor sommigen een grauw seizoen, maar de prachtige kleuren en rustgevende omgeving kunnen je stemming op een positieve manier beïnvloeden. Door buiten te zijn en te genieten van de natuurlijke schoonheid, stimuleer je de aanmaak van serotonine, het hormoon dat helpt bij het reguleren van je humeur. Dit kan helpen om symptomen van depressie en angst te verminderen.

Daarnaast waardeer je de knusheid van binnen zijn ook meer nadat je een frisse neus, en misschien wel koude vingers, hebt gekregen buiten. Dit zorgt ook voor positieve gevoelens. 

2. Meer creativiteit en focus

Een wandeling in de natuur kan ook je creativiteit en concentratie bevorderen. De rust en stilte van een herfstlandschap bieden je de kans om los te komen van de ruis van het dagelijks leven en je geest de ruimte te geven om vrij te denken. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die vaak vastlopen in hun gedachten of die creatieve blokkades ervaren.

3. Betere slaap

Een herfstwandeling in de frisse lucht kan ook je slaapkwaliteit verbeteren. Door overdag buiten te zijn en blootgesteld te worden aan natuurlijk licht, helpt je lichaam zijn interne klok te reguleren. Dit kan bijdragen aan een beter slaappatroon en zorgen voor een diepere, meer herstellende slaap.

4. Versterking van het immuunsysteem

Hoewel het geen direct mentaal effect is, draagt een sterk immuunsysteem bij aan een algeheel gevoel van welzijn. In de herfst is de lucht rijk aan frisse, zuivere zuurstof, en wandelen in de natuur helpt je longen te reinigen en je lichaam te versterken tegen seizoensgebonden ziekten zoals verkoudheden en griep. Een gezonder lichaam draagt bij aan een gezondere geest.

Tips voor een herfstwandeling die je welzijn verbetert

Wil je optimaal profiteren van een herfstwandeling? Hier zijn enkele tips om het meeste uit je tijd in de natuur te halen:

  1. Kies een rustige plek: Zoek een park, bos of natuurgebied waar je je echt kunt onderdompelen in de rust van de natuur. Vermijd drukke stedelijke parken als dat mogelijk is.
  2. Wandel langzaam en bewust: Je hoeft niet te haasten. Neem de tijd om aandacht te besteden aan je omgeving – de geuren, geluiden en kleuren. Focus je op je ademhaling en laat je gedachten los.
  3. Kleed je warm aan: Herfstwandelingen kunnen fris zijn, maar door de inspanning van het wandelen kan je het tegelijk ook weer warmer krijgen. Zorg ervoor dat je comfortabel bent door lagen te dragen, zodat je jezelf kunt aanpassen aan de temperatuur.
  4. Ga offline: Laat je telefoon thuis of zet deze op stil. Een wandeling zonder de afleiding van technologie zorgt ervoor dat je volledig kan ontspannen en in het moment zijn.
  5. Doe het regelmatig: Probeer elke week minstens één herfstwandeling te maken. Regelmaat zorgt ervoor dat je de voordelen van de natuur voor je geest en lichaam maximaal benut.

De voordelen van tijd doorbrengen in de natuur zijn zowel mentaal als fysiek, en herfstwandelingen zijn een van de beste manieren om deze voordelen te ervaren. Dus trek je wandelschoenen aan, zorg voor goede lagen aan kleding, laat je telefoon thuis en laat de herfst je de balans terugvinden.

Merk jij dat je last hebt van negatieve gedachten door de overgang naar de koudere maanden? Of dat je het lastig vind om je huis uit te komen? Dan kan het helpen om hierover met een psycholoog in gesprek te gaan. Samen kan je achterhalen waarom de weersovergang effect heeft op je welzijn, en handvaten zoeken om hiermee om te gaan. Neem gerust contact op met ons aanmeld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op  085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Bronnen:

Sudimac, S., Sale, V., & Kühn, S. (2022). How nature nurtures: Amygdala activity decreases as the result of a one-hour walk in nature. Molecular Psychiatry, 27, 4446–4452.

Kühn, S., Düzel, S., Eibich, P., Krekel, C., Wüstemann, H., Kolbe, J., Mårtensson, J., Goebel, J., Gallinat, J., Wagner, G. G., & Lindenberger, U. (2017). In search of features that constitute an "enriched environment" in humans: Associations between geographical properties and brain structure. Scientific Reports, 7, Article 11920.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Mindfulness Tijdens het Herfstseizoen

(3-10-2024)

Ontdek hoe mindfulness je kan helpen om te vertragen, los te laten en innerlijke rust te vinden tijdens de overgang naar de herfst. Lees verder

Hoe sociaal contact bijdraagt aan mentale gezondheid

(1-10-2024)

Onze sociale kring kan een positief effect hebben op ons als we stress, angst of depressieve gevoelens ervaren. Lees er hier meer over! Lees verder

Het Herfstseizoen voor Introverte Mensen

(30-9-2024)

De rust van de herfst, met zijn vallende bladeren en kortere dagen, biedt introverte mensen de ideale gelegenheid om tot zichzelf te komen. Lees verder

Wereld Mentale Gezondheidsdag: mentale gezondheid op het werk

(10-10-2024)

Jaarlijks is 10 oktober door de WHO uitgeroepen als Wereld Mentale Gezondheidsdag. Lees verder