Onder studerend Nederland is het gebruik van een pilletje om te studeren geen vreemde zaak. Ritalin in het bijzonder wordt door studenten veel gebruikt om de prestaties te verbeteren. Het zou ze een verhoogde concentratie geven om tot in de late uurtjes door te studeren. Maar de risico's die aan het gebruik verbonden zijn, zijn vaak nog onbekend. 

Study Drugs

De zogeheten 'study drugs' worden steeds vaker gebruikt, en dan voornamelijk onder studenten. Niet-voorgeschreven medicatie wordt dan gebruikt om concentratie te verhogen tijdens het studeren. Ritalin is de meest bekende vorm. Dit is een medicijn dat origineel wordt voorgeschreven bij ADHD en ADD diagnoses. Een andere soort study drug is bijvoorbeeld Modafinil, wat wordt voorgeschreven bij narcolepsie. Daarnaast worden ook supplementen gebruikt die wel bij de drogist te verkrijgen zijn, zoals cafeïnepillen en visolie. 

Hoe komen jongeren eigenlijk aan deze medicijnen? Dat gaat meestal via via. Een bekende die de medicijnen voorgeschreven krijgt vanwege een diagnose voorziet hen dan hiervan. Maar er zijn ook studenten die de study drugs via dealers verkrijgen. 

Redenen voor gebruik

Uit onderzoek blijkt dat 2 op de 5 jonge Ritalin-gebruikers in 2020 het medicijn heeft gebruikt zonder doktersvoorschrift. Het gebruik is het hoogst onder studenten in de leeftijd 22 tot 25 jaar. De verwachting is dat dit aantal de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen. Vanwaar deze grote getallen? Studenten geven zelf aan dat ze het voornamelijk gebruiken om de concentratie te verhogen en minder afgeleid te raken tijdens het studeren. Dit wordt ook wel omschreven als een 'hyperfocus'. Ook geven ze aan langer door te kunnen studeren wanneer Ritalin wordt gebruikt. Het gebruik van de study drugs wordt onder studenten genormaliseerd. Doordat er steeds meer gebruikers zijn is het haast eerder een uitzondering wanneer je als student nog nooit gebruik hebt gemaakt van prestatie bevorderende medicijnen. 

De Ritalin-plaag lijkt ook afkomstig te zijn van de verhoogde studiedruk in het onderwijs. Daar waar studenten een aantal jaren geleden nog een maandelijkse bijdrage kregen en zo'n 10 jaar over hun bacheloropleiding konden doen, is dat tegenwoordig wel andere koek. Studenten hebben vandaag de dag te maken met bindend studieadvies (BSA) wat ervoor zorgt dat er een flinke druk op ze ligt. In het eerste studiejaar moeten ze een bepaald aantal punten halen mochten ze de studie willen voortzetten. Dit geeft stress en tijdsdruk. Daarnaast is studeren ook behoorlijk wat duurder geworden. De afgelopen jaren hebben studenten geen maandelijkse bijdrage gekregen vanuit de overheid en is er een rente op de studieschuld gelegd. Dit alles maakt dat studenten over het algemeen in een rap tempo hun studie willen afronden. Aangezien de meeste daarnaast ook werken om rond te komen moeten ze dus tot in de late uren doorstuderen. Dat kan een aanleiding zijn om een greep te doen naar de inmiddels welbekende study drugs. 

Ook prestatiedruk en faalangst hebben een invloed op het gebruik van de pilletjes tijdens het studeren. In een samenleving waar steeds meer verwacht wordt van jongeren heerst grote prestatiedruk. De angst om dan te falen en jezelf of andere teleur te stellen is groot. 

Gevaren

Gebruikers lijken zich niet bewust te zijn van de risico's die het gebruik van study drugs met zich meebrengen. Op zowel korte als lange termijn kan het gebruik van de middelen gevaren hebben. De bedoelde effecten van medicijnen kunnen namelijk heel anders uitpakken in mensen die het medicijn in eerste instantie niet nodig hebben. Jongeren die het middel slikken zonder toezicht van een dokter zullen ook niet bekend zijn met de bijwerkingen. Deze bijwerkingen kunnen bestaan uit:

Bij langdurig gebruik van Ritalin kan er een burn-out ontstaan. Het lichaam staat namelijk op hoge toeren aan tijdens het gebruik van dit medicijn, waardoor het lichaam te weinig rust krijgt. Burn-outklachten zijn dan het gevolg. Ook kan je afhankelijk worden van het middel waardoor het lastig is om nog te studeren zonder. Een middelenverslaving kan hierdoor ontstaan.

Psycholoog

De mentale klachten zoals somberheid en gevoelens van leegte kunnen het gevolg zijn van study drugs. Ook kunnen psychische problemen opdagen doordat jongeren afhankelijk worden van het medicijn. In beide gevallen kan het fijn zijn om hier met een psycholoog over in gesprek te gaan. Er wordt dan gekeken naar waar het gebruik vandaan komt. Is dit vanuit een opgelegde prestatiedruk? Of speelt bijvoorbeeld faalangst mee? Samen met een psycholoog zullen er handvaten gezocht worden om op een ander manier met deze problemen om te gaan. Plan een adviesgesprek in met ons aanmeldteam of neem direct contact op om de mogelijkheden te bespreken. Wij bieden online therapie via een videobelverbinding met onze psychologen. Zo kan je vanuit het comfort van je eigen ruimte de sessies volgen. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

Oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie - Trimbos-instituut

Studenten gebruiken Ritalin zonder doktersrecept: ‘Het is net een plaag’ - Punt. (avans.nl)

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: waarom zou je vroeg opstaan?

(5-4-2024)

Sommige beroemde en succesvolle mensen zweren erbij: vroeg opstaan. Is dit de formule voor succes en geluk? Lees in deze blog meer over de voordelen van en tips… Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is ACT?

(21-3-2024)

Wat is Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en waar kan het bij helpen? Lees er meer over in deze blog. Lees verder