Veel mensen worstelen tegenwoordig met overprikkeling. Het begrip hiervoor is vaak beperkt, wat kan leiden tot onbegrip. Mensen die hier last van hebben kunnen extreem moe of geïrriteerd worden. In deze blog wordt het onbegrip rondom overprikkeling besproken. 

Wat is overprikkeling?  

Overprikkeling ontstaat wanneer de hersenen meer informatie ontvangen dan ze kunnen verwerken. Dit kan gebeuren door zintuigelijke overbelasting (denk aan fel licht of harde geluiden), emotionele stress, of een combinatie van verschillende factoren. Iedereen kan wel eens overprikkeld raken, maar sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met ADHD, hoog sensitiviteit of autisme

Symptomen van overprikkeling 

Symptomen van overprikkeling ontstaan op wanneer er veel geluid, licht, geur of sociale interacties zijn. De symptomen kunnen variëren, maar dit zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden:  

  • Vermoeidheid: extreme uitputting na blootstelling aan drukke of lawaaierige omgevingen.  
  • Irritatie: een laag tolerantieniveau voor prikkels die normaal gesproken niet storend zijn.  
  • Concentratieproblemen: moeite hebben met focussen of informatie te verwerken.  
  • Fysieke klachten: denk aan hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid. 
  • Emotionele reacties: dit zijn snelle stemmingswisselingen, huilbuien of gevoelens van overweldiging. 

 Hoewel overprikkeling vaak voorkomt, wordt het niet altijd serieus genomen. Soms wordt overprikkeling als overdreven gevoelig gezien. Ook is het geen zichtbare aandoening, waardoor het lastig kan zijn voor anderen om de ernst ervan in te zien. 

De impact van onbegrip 

Het onbegrip rondom overprikkeling kan grote gevolgen hebben voor mensen die hiermee te maken hebben. Het kan leiden tot gevoelens van isolatie, omdat ze zich niet begrepen of gesteund voelen door hun omgeving. Daarnaast kan het ertoe leiden dat mensen hun symptomen verbergen of over hun eigen grenzen heen gaan om aan verwachtingen van anderen te voldoen. Dit kan de klachten juist verergeren.  

Om het onbegrip te verminderen, is het belangrijk om meer bewustwording te creëren. Neem daarom de tijd om te luisteren naar mensen die deze klachten ervaren en probeer rekening te houden met hun behoeften.  

Overprikkeling is een complex en vaak onbegrepen fenomeen dat een grote impact kan hebben op het leven van degene die hiermee te maken heeft. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om meer inzicht te krijgen in je klachten en leer je hoe je beter met je klachten om kan gaan. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor je kan betekenen. Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Midlifecrisis of midlife-groei? Hoe het leven na je 40ste een nieuwe start kan zijn

(4-9-2024)

Een midlifecrisis hoeft geen crisis te zijn. Het kan ook een moment van reflectie en groei zijn. Lees in deze blog hoe je een midlifecrisis op een nieuwe manier… Lees verder

Goede voornemens: september als nieuwe start!

(2-9-2024)

Naast januari, wordt september ook steeds vaker gezien als 'frisse start'. Lees verder

Hormonen en de werking ervan op jouw mentale gesteldheid

(30-8-2024)

Zodra hormonen uit balans zijn, kan je hier mentale klachten aan ervaren. Lees verder

Wat zijn de psychologische voordelen van journaling?

(28-8-2024)

Ontdek hoe het bijhouden van een dagboek je mentale welzijn kan versterken. Lees verder