Psychologen weten tegenwoordig via allerlei kanalen mensen te bereiken. Zo ook op TikTok: hier worden dagelijks tips en tricks gegeven om te kunnen omgaan met mentale klachten. Ze geven bijvoorbeeld uitleg over het verschil tussen een paniekaanval en een angstaanval, omdat deze overlappende symptomen kunnen hebben. In deze blog lichten wij het voor je toe. 

Wat zijn angst- en paniekaanvallen?

Bij een paniekaanval ervaart iemand onverwacht hevige angstgevoelens die gepaard gaan met lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen, zweten, trillen en kortademigheid. Deze aanvallen komen onverwacht of worden uitgelokt door bepaalde situaties, zoals drukte of sociale gelegenheden. Ze kunnen enkele minuten tot een uur duren en zijn vaak erg beangstigend. Angstaanvallen zijn vergelijkbaar, maar de angstgevoelens ontstaan geleidelijk en zijn minder heftig en intens dan bij een paniekaanval. Hoewel de aanvallen overeen kunnen komen, hebben ze toch verschillende symptomen:

Angstaanval:

  • Lichamelijke symptomen: hartkloppingen, zweten, trillen, kortademigheid, duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, koude rillingen, warmte- of koude gevoelens, benauwdheid op de borst, tintelingen of gevoelloosheid.
  • Psychologische symptomen: angstgevoelens, onrust, spanning, gevoelens van dreiging, de angst om de controle te verliezen of gek te worden, een gevoel van onwerkelijkheid (derealisatie) of het gevoel dat men buiten zichzelf staat (depersonalisatie).

Paniekaanval:

  • Lichamelijke symptomen: snelle hartslag, pijn op de borst, kortademigheid, benauwdheid, duizeligheid, zweten, beven, tintelingen of gevoelloosheid, misselijkheid, gevoel van verstikking, drukkend gevoel op de borst.
  • Psychologische symptomen: overweldigende angst, gevoel van naderend onheil, gevoel van de werkelijkheid te verliezen, de angst om flauw te vallen of dood te gaan, willen ontsnappen uit de situatie.

Wat kun je doen tijdens een aanval?

Een paniek- of angstaanval kan heel eng zijn en wil je dus liever voorkomen. Als het toch gebeurt, zijn er een aantal oefeningen die je kunt doen: 

  • Ademhalingsoefeningen: concentreer je op je ademhaling, adem langzaam en diep in door je neus en adem rustig uit via je mond.
  • Ontspanningsoefeningen: focus op je omgeving, voel de grond onder je voeten, luister naar geluiden om je heen en benoem wat je ziet om je gedachten af te leiden.
  • Zelfkalmerende affirmaties: spreek geruststellende en positieve zinnen tegen jezelf om jezelf te kalmeren.

Het is vooral belangrijk dat je steun bij anderen zoekt. Door er met iemand over de praten die je vertrouwt, kan diegene je geruststellen en ondersteunen in het proces. 

Hoe behandel je angst- en paniekaanvallen?

Als je langere tijd angst- en paniekaanvallen hebt, kunnen behandelingen handvaten bieden om hiermee te leren omgaan. Een veelgebruikte behandelmethode voor een paniekstoornis is bijvoorbeeld exposure therapie of cognitieve gedragstherapie. Tijdens deze therapievormen ligt de focus op het aanpakken van negatieve denk- en gedragspatronen en het verminderen van angst. Ook psycho-educatie kan helpen bij het leren herkennen van een aanval en te achterhalen wat de oorzaken zijn. Een psycholoog kan jou goed helpen om je dagelijkse bezigheden weer op een prettige manier op te kunnen pakken, zonder de angst dat je een angst- of paniekaanval krijgt. 

Ben jij op zoek naar een psycholoog of coach die jou kan helpen met paniek- of angstaanvallen? Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: waarom zou je vroeg opstaan?

(5-4-2024)

Sommige beroemde en succesvolle mensen zweren erbij: vroeg opstaan. Is dit de formule voor succes en geluk? Lees in deze blog meer over de voordelen van en tips… Lees verder

Heimwee onder volwassenen: geen aanstellerij

(2-4-2024)

Waarom vinden sommige mensen het zo vervelend even niet thuis te zijn en hoe maak je het gevoel dragelijker? Lees verder