Werkstress en burn-out zijn klachten die steeds meer voorkomen op de werkvloer. Als werkgever wil je dit natuurlijk zo minimaal mogelijk houden, en ervoor zorgen dat jouw team mentaal fit is. In deze blog lees je een aantal tips die je hierbij kunnen helpen! 

Wat is mentale gezondheid op het werk?  

Wanneer iemand mentaal gezondheid is, betekend dit dat iemand om kan gaan met normale hoeveelheden stress, in staat is om een bijdrage te leveren in het team waar diegene zich in bevind en productief kan zijn. Iemand zit goed in zijn of haar vel. Een mentaal gezond team is in staat om goed met elkaar te communiceren en gaat met plezier naar het werk.  

Een werkplek waar iemand zich prettig voelt is erg belangrijk, we spenderen namelijk veel tijd op ons werk. Er zijn een aantal pijlers waar een werkgever zich op kan richten, zodat zijn of haar team zo gezond mogelijk is. Denk hierbij aan het stimuleren van gezonde voeding, het faciliteren van een goede werkomgeving, zorgen voor sociale motivatie, fysieke gezondheid stimuleren door bijvoorbeeld korting te geven op een sportschool abonnement en het besteden van aandacht aan mentale gezondheid.  

5 tips om jouw team mentaal fit te houden! 

  1. Werkstress monitoren: 25 procent van de uitval van werknemers ontstaat door stress. Dit kan komen door de hoeveelheid werk die iemand heeft, maar ook door de druk die iemand ervaart. Werkstress kan ook gecombineerd zijn met stress uit het privéleven. Een beetje stress kan motiverend werken, maar te veel stress heeft negatieve effecten. Communiceer open over stress op werk en geeft werknemers tips over timemanagement. Signaleer tijdig wanneer iemand stress ervaart, het kan namelijk leiden tot een burn-out. Meer lezen over werkstress? Klik hier.  
  2. Zorg voor gelukkige werknemers: geluk wordt veroorzaakt door een stofje in de hersenen. Dit kan ontstaan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig werkuitjes organiseren zodat werknemers elkaar beter kunnen leren kennen. Daarnaast kun je tijdens de pauze met het hele team een stukje gaan lopen. Buiten wandelen is goed voor de hersenen en zorgt ervoor dat je creatiever bent, geconcentreerder bent en gelukkiger. Laat ook weten aan je werknemers dat je blij bent met hun bijdrage door ze complimenten te geven.  
  3. Maak mentale gezondheid bespreekbaar: het is belangrijk om mentale gezondheid bespreekbaar te maken binnen de organisatie. Zet het letterlijk en figuurlijk op de agenda. Bespreek het bijvoorbeeld met enige regelmaat tijdens vergaderingen. Ga kort bij iedereen langs en laat iedereen een cijfer geven tussen de 1-10 met een korte toelichting. Iedereen is op de hoogte van iemands situatie en kan meer begrip tonen voor eventueel gedrag. Daarnaast geeft het je als werkgever de mogelijkheid om vroeg te signaleren en te monitoren.  
  4. Stimuleer leren: een mens is nooit uitgeleerd. Uit onderzoek blijkt ook dat, wanneer je nieuwe dingen leert, je je mentaal beter voelt. Als werkgever kun je verschillende cursussen of modules aanbieden die ervoor zorgen dat je werknemers nieuwe dingen leren die passen bij de werkzaamheden. Hierdoor kan de werknemer zich ontwikkelen, en heb jij als werkgever hier ook profijt van.  
  5. Bied hulp: als werkgever kun je hulp bieden als het niet goed gaat met je werknemer. Door passende hulp te faciliteren voor jouw werknemers geef je het signaal dat mentale gezondheid belangrijk en bespreekbaar is. Je wil natuurlijk dat je werknemer zo snel mogelijk weer goed in zijn of haar vel zit, zodat diegene weer met plezier naar het werk gaat. Bij Psycholoog.nl is het mogelijk om je werknemer aan te melden voor een traject. Op korte termijn werken wij met jouw werknemer aan de oorzaak van de mentale klachten en bieden wij handvaten, zodat jouw werknemer weer gezond aan het werk kan gaan. Meer lezen? Klik hier. 

Heeft u vragen over het werknemerstraject? Klik hier voor meer informatie! Plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder