De feestdagen worden vaak geassocieerd met gezelligheid, warmte en verbinding. Toch is dit niet voor iedereen de realiteit. Voor veel mensen is dit niet de realiteit. Het kan ook een tijd zijn waarin familieconflicten aan de oppervlakte komen. Wat kun je doen om met deze spanningen om te gaan?  

Waarom feestdagen conflicten verergeren 

Feestdagen kunnen naast veel gezelligheid ook bijdragen aan conflicten. Hier zijn een paar belangrijke redenen: 

  • Hoge verwachtingen: we hopen vaak dat de feestdagen perfect verlopen. Deze verwachtingen kunnen onrealistisch zijn, en als iets niet volgens plan verloopt, kan dit frustraties uitlokken.  
  • Familiedynamiek wordt uitvergroot: families hebben vaak ingebakken patronen. Of het nu gaat om verschillen in persoonlijkheid of complexe relaties, de tijd samen kan het moeilijk maken om spanningen te vermijden.  
  • Stress en vermoeidheid: de voorbereidingen voor de feestdagen zorgen vaak voor fysieke en mentale uitputting. Vermoeidheid kan weer zorgen voor irritaties en conflicten.  

Hoe kan je omgaan met spanningen?  

Hoewel je niet alles kunt voorkomen, kun je wel invloed uitoefenen op hoe je met spanningen omgaat. Je kunt bijvoorbeeld je verwachtingen wat realistischer houden. Accepteer dat de feestdagen niet perfect zullen zijn. Zo voorkom je teleurstelling en frustratie.  

Daarnaast kun je proberen om je te focussen op wat jullie als familie bindt, in plaats van wat jullie verdeelt. Stel bijvoorbeeld een gezamenlijk doel, zoals het spelen van een spelletje zonder ruzie. Humor kan helpen om de spanning te verminderen. Probeer ook empathie te tonen, ook als je het niet met iemand eens bent. 

Het is belangrijk om grenzen voor jezelf op te stellen, zowel fysiek als emotioneel. Voel je niet verplicht om overal bij te zijn of om te voldoen aan alle verwachtingen van anderen. Neem ook even tijd voor jezelf als je merkt dat het te veel wordt.  

Wat als een conflict escaleert 

Soms lijkt een conflict onvermijdelijk. Hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken op dat moment:  

  1. Blijf kalm: probeer niet direct uit boosheid of frustratie te reageren. Neem een klein moment voor jezelf om adem te halen en na te denken.  
  2. Luister actief: vaak voelen mensen zich gehoord als je probeert te begrijpen wat ze zeggen, zelfs als je het niet met ze eens bent.  
  3. Herken en benoem emoties: probeer de emoties van jezelf en van de ander te benoemen. Dit kan de spanning verminderen en een gesprek op gang helpen.  
  4. Verlaat de situatie indien nodig: soms is het beter om tijdelijk afstand te nemen in plaats van het conflict te blijven voeden.  

De feestdagen kunnen een intensieve tijd zijn, maar ze bieden ook een kans om patronen te doorbreken en relaties te verbeteren. Door bewust met spanningen om te gaan en open te staan voor verbinding, kun je het beste uit deze tijd halen.  

Merk je dat conflicten met je familie een impact hebben op jouw mentale gezondheid? Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om patronen te doorbreken en tools aan te leren om beter met emoties om te gaan.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jou zouden kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons aanmeld- en adviesteam, dan bespreken we graag de mogelijkheden. Dit kan je doen door een adviesgesprek in te plannen op een moment wat voor jou het beste uitkomt, of door ons direct te bellen op 085 273 3339.

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat houdt forensische psychologie in?

(19-3-2025)

Ontdek hoe forensische psychologie crimineel gedrag analyseert en bijdraagt aan een rechtvaardig rechtssysteem. Lees verder

Wat kan mindfulness in het ouderschap jou brengen?

(18-3-2025)

Als ouder kan het soms best lastig zijn om momenten met je kind bewust en zonder oordeel te ervaren. Mindfulness kan hier een een hulpmiddel in zijn. Lees verder

Welke mentale klachten kan een coach helpen oplossen?

(14-3-2025)

Een coach kan helpen om handvaten te bieden voor verschillende klachten. Lees hier bij welke klachten een coach jou kan helpen! Lees verder

Hoe maak je meer tijd voor elkaar in een relatie?

(13-3-2025)

In een druk leven met veel verplichtingen kan het lastig zijn om tijd te maken voor elkaar. Lees hier hoe je meer tijd kan maken voor elkaar! Lees verder