Wanneer je langdurige stress ervaart, heeft dit invloed op onder andere je lichaam. Je kunt hierbij denken aan een verhoogde hartslag, hoofdpijn of hyperventileren. Er zijn gelukkig tips en oefeningen om deze symptomen te verminderen.  

Wat is het verband tussen stress en je lichaam? 

Stress is het gevoel dat je krijgt wanneer je iets spannends moet doen of wanneer er iets onverwachts gebeurt, zoals een verkeersongeluk. Je bloeddruk gaat omhoog, je hart gaat sneller kloppen en je ademhaling versnelt. Dit zijn tekenen van stress. Tijdens deze momenten worden niet essentiële processen in het lichaam, zoals de spijsvertering, even stilgelegd. Wanneer het stressvolle moment voorbij is, keert het lichaam terug naar zijn normale staat. Dit fenomeen noemen we acute stress. Wanneer het lichaam niet meer terugkeert naar zijn normale staat, maar voortdurend in een staat van stress blijft, noemen we dit chronische stress. Deze variant van stress kan zorgen voor gezondheidsproblemen en heeft effect op je lichaam, je geest, je gedrag en je emoties.  

Hoe komt stress tot uiting in je lichaam?  

Stress in je lichaam: wanneer je langdurige stress ervaart, kan het zijn dat je lichamelijke klachten krijgt. Dit noemen we ook wel psychosomatische klachten. Voorbeelden hiervan zijn: buikpijn, hoofdpijn, hyperventilatie, duizeligheid en een versnelde hartslag.  

Stress in je hoofd: stress heeft ook invloed op je mentale gesteldheid. Denk hierbij aan concentratieproblemen, onzekere gedachten en piekeren. Je voelt deze symptomen vaak wanneer je het gevoel hebt dingen niet onder controle te hebben.  

Stress in je gedrag: stress kan ook je gedrag beïnvloeden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vaak te laat komt, meer gaat drinken/drugs gebruiken en minder sociaal contact aangaat. Doordat je deze gedragingen gaat vertonen, kan het de relaties die je met anderen hebt opgebouwd verstoren.  

Stress in je emoties: door stress kunnen onze emoties uit balans gaan. We voelen ons minder vrolijk en bijvoorbeeld meer boos, verdrietig, bang of beschaamd. Dit verschilt natuurlijk per persoon.  

Tips om stress te verminderen 

We zijn als mensen snel geneigd om te lang met onze klachten rond te lopen, omdat we geen tijd of zin hebben om actief met onze klachten aan de slag te gaan. Toch is het wel belangrijk om stressklachten aan te pakken. Zorg ervoor dat er een regelmaat in je dag zit. Probeer op een vast tijdstip te slapen en op tijd op te staan. Zorg er verder voor dat je iets te doen hebt in een dag, het liefst iets waar je energie uit haalt. Het is daarnaast belangrijk om te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan het beoefenen van een sport of het maken van een wandeling. Probeer ook gezond en gevarieerd te eten.  

 Oefeningen die stress verminderen

Er zijn een aantal lichaamsoefeningen die je kunt doen om stress te verminderen. Hieronder worden er een aantal voorbeelden gegeven:  

  • Ontspanningsoefeningen: wanneer je langdurige stress ervaart, kun je ontspanningsoefeningen doen. Denk hierbij aan het ontspannen van je spieren. Dit kun je zelf doen, maar ook onder begeleiding van bijvoorbeeld een YouTube video.  
  • Ademhalingsoefeningen: door stress kan het zijn dat je verkeerd gaat ademen. Je ademt dan via je borst in plaats van je buik. Hierdoor kan je gaan hyperventileren. Je gaat dit tegen door je hand op je buik te leggen en proberen rustig, diep in en uit te ademen door je buik. Wanneer je inademt gaat je buik omhoog, en wanneer je uitademt weer naar beneden.  
  • Mindfulness oefeningen: naast ontspannings- en ademhalingsoefeningen zijn er ook verschillende mindfulness oefeningen die je kunt doen. Door mindfulness oefeningen ben je meer bewust van je lichaam en hoe stress jouw lichaam beïnvloed.  

Heb je hier vragen over of wil je hierover met een psycholoog praten? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder