Op het moment dat je gaat studeren, verandert er veel in je leven. Je krijgt meer verantwoordelijkheden en je gaat misschien wel voor het eerst op jezelf wonen. Het kan soms best lastig zijn om alle verschillende taken te plannen en overzicht te houden, vooral met ADHD.  

Steeds meer studenten met ADHD-klachten 

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 3,6% van de bevolking in 2022 de classificatie ADHD heeft. Daarnaast wijst onderzoek uit dat er een stijging is in het aantal diagnoses van ADHD. Deze stijging kan verklaard worden door een aantal redenen. Doordat er meer onderzoek gedaan wordt naar ADHD, is het bekender geworden voor het brede publiek. Daarnaast is de betere bereikbaarheid van hulpverlening van invloed.  

De periode waarin je gaat studeren gaat gepaard met veel veranderingen. Je gaat wellicht in een nieuwe stad wonen, op jezelf wonen of je meldt jezelf aan bij een studentenvereniging of sportvereniging. Ook wordt er in het hoger onderwijs van je verwacht dat je meer eigen verantwoordelijkheid neemt over je planning. Daarnaast krijg je misschien meer sociale verplichtingen of een bijbaantje. In deze periode komen klachten die geassocieerd worden met ADHD vaker aan het licht.  

Wat zijn de meest voorkomende moeilijkheden?  

ADHD-klachten uiten zich niet bij iedereen hetzelfde. Toch zijn er wel een aantal klachten die vaak voorkomen bij studenten met ADHD. Denk bijvoorbeeld aan:  

  • Uitstelgedrag 
  • Snel afgeleid raken 
  • Moeite om deadlines te halen 
  • Problemen met organiseren en plannen 
  • Concentratieproblemen 
  • Moeite met het afronden van taken 
  • Het gevoel van een ‘vol hoofd’ 

Deze klachten gelden zowel voor studenten met ADHD als studenten met ADD. Naast de bovengenoemde klachten zijn studenten met ADHD vaker creatief en sociaal. Ook kunnen zij zich soms voor een lange tijd op een onderwerp focussen.   

Tips om zo goed mogelijk te studeren 

Het studeren met ADHD kan een uitdaging zijn, zeker als je niet goed weet hoe je dit het beste kan aanpakken. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:  

  • Een specifieke studieomgeving: creëer een rustige studieplek voor jezelf, zonder al te veel afleiding. Dit kan een aparte kamer in je huis zijn, maar bijvoorbeeld ook een ruimte in de bibliotheek. Een koptelefoon kan je helpen om achtergrondgeluid uit te schakelen in een ruimte met prikkels.  
  • Actieve leer strategieën: breek grote taken of opdrachten op in kleinere delen. Dit maakt het gemakkelijker om te beginnen en het overzicht te bewaren. Daarnaast kan het helpen om de leerstof op verschillende manieren door te nemen. Je kunt het lezen, er over praten met een studiegenoot of praktische oefeningen doen.  
  • Structuur en planning: gebruik een agenda of plannen om je dagen en weken in te plannen. Gebruik bijvoorbeeld verschillende kleuren voor verschillende soorten taken. Je kunt ook timers instellen voor deadlines en studeerperiodes, zodat je ze niet vergeet.  

Wees daarnaast niet bang om hulp te vragen. Vaak bieden scholen hulp aan voor studenten met ADHD. Daarnaast kunnen klasgenoten of docenten ook hulp bieden. Soms is het nodig om te praten met een professional. Dit kan een psycholoog zijn, maar ook een psychiater.  

Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen als je last hebt van ADHD-gerelateerde klachten. Let op! We kunnen geen diagnoses geven. Het is bij Psycholoog.nl wel mogelijk om hulp te krijgen voor je klachten, ook als je geen ADHD-diagnose hebt.

Lees hier meer over onze werkwijze, en voor welke therapieën je wel bij ons terecht kan. Heb je vragen? Neem direct contact op met ons aanmeldteam via 085-2733339 of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Neurodiversiteit, zelforganisatie en timemanagement: Tips voor meer structuur

(19-11-2024)

Neurodiversiteit benadrukt de diversiteit aan mensen en viert verschillen, maar neurodiverse mensen kunnen ook voor uitdagingen komen te staan. Lees verder

ADHD Awareness month: hyperfocus, een kracht of valkuil?

(17-10-2024)

Hyperfocus is een staat waarin iemand zich volledig kan verliezen in een taak of activiteit. Lees verder

ADHD Awareness month: de rol van een psycholoog bij ADHD

(14-10-2024)

In deze blog bespreken we de rol van een psycholoog in de behandeling van ADHD-symptomen. Lees verder

ADHD Awareness Month: de impact op relaties

(10-10-2024)

In deze blog bespreken we een onderbelicht onderdeel van ADHD-klachten: de impact op relaties en de gezinsdynamiek. Lees verder