Niet iedereen vindt het even makkelijk om te praten over mentale gezondheid. Toch hebben we er allemaal mee te maken, en is het belangrijk om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Het zorgt ervoor dat je je opgelucht voelt, dat we elkaar beter begrijpen en het kan zorgen voor nieuwe perspectieven. Wanneer je mentale gezondheid bespreekbaar maakt, zul je merken dat jij lang niet de enige bent die hiermee bezig is! Maar hoe ga je zo'n gesprek aan?  

Maak het bespreekbaar! 

Bijna de helft van de Nederlanders krijgt eens in hun leven te maken met een psychische aandoening. Toch vinden veel mensen het lastig om hierover te praten. Misschien schaam je je voor je klachten, denk je dat jouw klachten niet 'erg genoeg' zijn of wil je anderen niet met jouw problemen opzadelen. Toch is het belangrijk om het gesprek aan te gaan over je mentale klachten. Opkroppen van je problemen kan namelijk zorgen voor veel negatieve gevolgen.  

Zo start jij het gesprek 

Zelf met iemand een gesprek aangaan over jouw mentale gezondheid is niet altijd makkelijk. Het is dus ook heel begrijpelijk dat je dit spannend of ongemakkelijk vindt. Deze tips kunnen je helpen om de stap te maken om met iemand te praten over waar je mee zit.  

  • Praat erover met iemand die jij vertrouwt. Dit kan bijvoorbeeld je partner, een vriend(in), familie of een collega zijn. Het is belangrijk dat jij je veilig voelt bij diegene. 
  • Neem de tijd. Zorg ervoor dat je je hele verhaal kwijt kan, zonder dat je last hebt van tijdsdruk. Je kunt bijvoorbeeld van tevoren afspreken of vragen of iemand tijd heeft.  
  • Zorg voor een rustige omgeving. Het is fijn als je een op een met de ander kunt praten in een omgeving zonder afleiding en zonder dat je onderbroken wordt. Spreek bijvoorbeeld thuis af of op een rustige plek in de natuur. Ook vinden veel mensen het fijn om het gesprek te houden terwijl jullie iets anders doen, bijvoorbeeld tijdens het wandelen.  
  • Vind je het spannend of ongemakkelijk? Wees hier eerlijk over. Geef bijvoorbeeld aan dat je het ergens over wil hebben, maar dit wel moeilijk vindt. De ander zal je waarschijnlijk geruststellen en aanmoedigen om het te vertellen.  
  • Bepaal je eigen grens. Je hoeft natuurlijk niet alles te vertellen, zeker niet meteen. Bedenk van tevoren wat je wel en niet kwijt wil aan de ander en hou jezelf hieraan. Als de ander iets vraagt waar je het niet over wil hebben, geef dan aan dat je dat liever voor jezelf houdt, maar benadruk ook dat je de hulp van de ander waardeert.  
  • Geef aan wat je van de ander verwacht. Wil je vooral dat de ander jouw verhaal aanhoort? Jou geruststelt? Of zou je graag advies willen over wat je moet doen? Laat de ander weten wat je van hen verwacht, zodat dit voor jullie beide duidelijk is.  

Vind je de stap te groot om met iemand face to face te praten over je mentale gezondheid? Stel voor om eens met diegene te bellen, of stuur hen eerst een berichtje.  

Wees er voor anderen 

Naast dat je zelf het gesprek over jouw mentale gezondheid kan starten, kun je ook met anderen over hun mentale gezondheid praten. Dit kun je natuurlijk doen wanneer je merkt dat iemand niet zo lekker in zijn vel zit, maar kan je ook als een gewoonte zien en regelmatig bij anderen checken. Tips om met anderen te praten over hun mentale gezondheid zijn:  

  • Stel open vragen. Zo geef je de ander de ruimte om zelf te bepalen waar zij het over willen hebben en wat zij wel en niet kwijt willen. Een vraag die je zou kunnen stellen is bijvoorbeeld: “Hoe voel jij je vandaag?” Je kunt ook aangeven dat jij zelf soms dingen lastig vindt, en vragen of de ander ook weleens tegen dingen aanloopt.  
  • Geef aan dat je altijd beschikbaar bent om over dit onderwerp te praten. Laat jouw vrienden, familie, partner of collega weten dat zij altijd bij jou terecht kunnen als ze niet lekker in hun vel zitten, mentale klachten hebben of over mentale gezondheid willen praten.  
  • Wees niet bang om door te vragen. Het is belangrijk dat de ander zich gehoord voelt, juist als het onderwerp moeilijk is. Probeer dus door te vragen over wat de ander jou vertelt. Geef hierbij aan dat de ander het er natuurlijk niet over hoeft te hebben als hij of zij dat niet wil. Door verder te vragen, en het gesprek juist niet uit de weg te gaan, laat je niet alleen merken dat je luistert, maar laat je ook zien dat het geen taboe is om hierover te praten. Zo zorg je er misschien wel voor dat de drempel om erover te praten voor de ander lager wordt!  
  • Neem een open houding aan. Probeer niet te oordelen over wat de ander vertelt, maar luister vooral. Laat ook merken dat je luistert, door bijvoorbeeld bij de ander te vragen of je het goed begrepen hebt. Vraag ook naar wat de ander van jou verwacht, en hoe je kunt helpen.  

Meer weten over hoe jij anderen met mentale klachten kunt helpen en ondersteunen? Lees het hier

Praat met een psycholoog 

Praten met mensen in je omgeving over je mentale gezondheid zorgt vaak al voor veel opluchting. Wanneer je psychische klachten hebt, is het soms het beste om hier met een psycholoog over te praten. Zij hebben immers de juiste kennis en ervaring om jou hierbij te helpen. Vind je het spannend om naar een psycholoog te gaan? Vraag of de ander (de eerste keer) met je meegaat. Zo sta je er niet alleen voor, en kan diegene jou steunen. Bij psycholoog.nl kan je praten over je psychische klachten. Lees hier hoe we te werk gaan.

Wil je meer informatie of wil je een afspraak plannen met onze psycholoog? Plan een adviesgesprek of neem contact op met ons aanmeldteam.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De kracht van praten: waarom praten met een psycholoog je kan helpen

(2-12-2024)

"Waarom zou ik in gesprek gaan met een psycholoog?" Lees verder

Thanksgiving en de Psychologie van Dankbaarheid

(2-12-2024)

Ontdek hoe Thanksgiving ons niet alleen voedt met heerlijk eten, maar ook met emotionele veerkracht en sterkere sociale banden. Lees verder

De rol van sociale cognitie in de psychologie

(29-11-2024)

In deze blog bespreken we sociale cognitie. Leer hoe deze vaardigheid zich ontwikkelt, welke stoornissen het kunnen beïnvloeden, en waarom sociale cognitie bela… Lees verder

Het verschil tussen gezonde reflectie en destructief piekeren

(28-11-2024)

Nadenken over bepaalde situaties kan heel nuttig zijn, maar het kan ook doorslaan naar piekeren. Lees hier meer over het verschil! Lees verder