De zomervakantie staat voor de deur en veel mensen kiezen ervoor om met het vliegtuig weg te gaan. Dit kan voor veel mensen een erg stressvolle en angstige gebeurtenis zijn. Wanneer je dit ervaart, heb je wellicht last van vliegangst. Lees in deze blog meer over vliegangst en hoe je hiervan afkomt! 

Wat is vliegangst?  

Kort gezegd is vliegangst de angst om te vliegen. Dit wordt ook wel aviofobie genoemd. Wanneer je vliegangst hebt ben je bang voor het proces van vliegen. Dit kan alleen voor het opstijgen of landen zijn, maar ook het hele proces van inchecken tot uitstappen kan angst inboezemen. Vliegangst kan zich ontwikkelen naar aanleiding van een traumatische gebeurtenis die je hebt meegemaakt tijdens een vliegervaring. Je kunt ook vliegangst ontwikkelen doordat je op tv verhalen hoort over vliegrampen of als je iemand kent die een vliegramp heeft meegemaakt. Ook de angst om geen controle te hebben over je veiligheid of situatie kan een oorzaak zijn om vliegangst te ontwikkelen.  

Symptomen van vliegangst 

De symptomen van vliegangst komen zeer overeen met de symptomen van andere angstklachten. Enkele veelvoorkomende symptomen van vliegangst zijn:  

  • Hyperventilatie: De gedachte om in een vliegtuig te zitten en geen controle te hebben over je situatie kan ervoor zorgen dat je ademhaling versnelt en je gaat hyperventileren.  
  • Verhoogde hartslag en bloeddruk: Door stress en angstklachten stijgt je hartslag en je bloeddruk. Dit kan zorgen voor druk op je borstkas.  
  • Paniekaanvallen: De bovengenoemde symptomen kunnen resulteren in een paniekaanval.  
  • Een tintelend of doof gevoel in je handen of voeten. 
  • Wisselende temperaturen: door stress kan je snel wisselen tussen het koud of warm hebben. 
  • Een onrustig of benauwd gevoel, omdat je niet weg kan wanneer je in de lucht zit.  

Angst uit zich verschillend bij mensen. Sommige mensen ervaren angst vooral intern en keren naar binnen. Anderen keren juist naar buiten en zoeken naar hulp uit de omgeving. Hoe jij met angsten omgaat hangt af van je persoonlijkheid en eerdere ervaringen die je hebt meegemaakt.  

Hoe kom je van vliegangst af?  

Het hebben van vliegangst kan je erg belemmeren in je leven. Verre vakanties en het bezoeken van vrienden of familie in het buitenland worden lastig. Het is daarom ook begrijpelijk dat je van je vliegangst af zou willen. De eerste stap om dit te bereiken is het ontdekken van de oorzaak van je vliegangst. Soms is er een specifieke oorzaak, maar soms zit de oorzaak dieper. Een psycholoog kan je helpen om deze oorzaak te ontdekken en vervolgens de juiste behandeling te vinden. Er zijn verschillende behandelmethodes die kunnen worden ingezet om vliegangst te verhelpen:  

  • Cognitieve gedragstherapie (CGT): tijdens CGT worden angstige gedachtes en gevoelens en het gedrag dat hieruit voortkomt besproken. Daarna wordt er gekeken hoe je hier op een objectieve manier mee om kan gaan.  
  • EMDR: wanneer je vliegangst is ontstaan uit een traumatische ervaring, kan het helpend zijn om EMDR te krijgen. Lees hier meer over hoe EMDR werkt.  
  • Exposure: een veelgebruikte behandelmethode bij angsten en fobieën is exposure. Bij deze behandelmethode word je geleidelijk blootgesteld aan je angst. Dit kan eerst via foto's zijn of via VR. Op deze manier word je bekend met je angst en zal het uiteindelijk minder eng zijn.  

Angsten kunnen je dagelijks leven belemmeren. Het kan helpend zijn om hier met een psycholoog over in gesprek te gaan. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om van je vliegangst af te komen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder