Ikigai is een Japans concept dat letterlijk staat voor 'een reden van bestaan', in het frans ook wel 'raison d'être' genoemd. Het is de reden waarom je 's morgens je bed uit komt en welk doel je nastreeft in het leven. Een Ikigai is opgebouwd uit een passie, missie, beroep en roeping. 

Het begrip Ikigai is afkomstig van de Spaanse schrijvers Héctor Garcia en Francesc Miralles. Zij hebben onderzoek gedaan in Japan naar deze levensstijl en schreven een boek over Ikigai als leidraad voor een lang en gelukkig leven. 

4 onderdelen

Een Ikigai is opgebouwd door middel van 4 componenten. Deze componenten zijn als puzzelstukjes nodig om erachter te komen wat jouw unieke doel in het leven is. Wat uiteindelijk overlapt tussen deze onderdelen is dan jouw reden van bestaan, jouw Ikigai: 

  • Hetgeen waar je van houdt.
  • Hetgeen wat de wereld nodig heeft.
  • Hetgeen waar je betaald voor kan worden.
  • Hetgeen waar je goed in bent. 

Door het maken van een venndiagram met deze componenten kan je voor jezelf inzichtelijk maken wat belangrijke doelen zijn in jouw leven.

Toepassen

Mensen gebruiken hun Ikigai over het algemeen om een optimaal gelukkig leven te leiden. Zodra je weet wat jouw drijfveren zijn, kan je dit toepassen op het werk dat je wilt verrichten en de keuzes die je maakt. Op deze manier haal je veel voldoening en vreugde uit je dagelijkse activiteiten. Zodra je weet wat jouw Ikigai is kan het nog als een ongrijpbaar doel aanvoelen. Begin daarom klein; maak kleine veranderingen in het dagelijks leven om uiteindelijk steeds dichterbij het einddoel te komen. Leg nadruk op elke kleine stap die je zet, zo zal het proces ernaartoe je al voldoening geven. 

Mindfulness

Mindfulness en Ikigai kunnen erg overeen komen en elkaar ook versterken. Door middel van geduld en het leggen van een connectie met jezelf, kan je erachter komen wat jouw ikigai is. Mindfulness leert om meer in het moment te leven en uiteindelijk meer te genieten van de alledaagse bezigheden. Dit is ook het uiteindelijke doel van de Japanse Ikigai methode.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

 

Bronnen:

García, H., & Martín, C. (2016). Ikigai. Bookline.

Sone, Toshimasa OTR, BA; Nakaya, Naoki PhD; Ohmori, Kaori MD, PhD; Shimazu, Taichi MD, PhD; Higashiguchi, Mizuka PhD; Kakizaki, Masako MS; Kikuchi, Nobutaka MD, PhD; Kuriyama, Shinichi MD, PhD; Tsuji, Ichiro MD, PhD. Sense of Life Worth Living (Ikigai) and Mortality in Japan: Ohsaki Study. Psychosomatic Medicine 70(6):p 709-715, July 2008.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: waarom zou je vroeg opstaan?

(5-4-2024)

Sommige beroemde en succesvolle mensen zweren erbij: vroeg opstaan. Is dit de formule voor succes en geluk? Lees in deze blog meer over de voordelen van en tips… Lees verder

Zelfliefde: waarom is het zo moeilijk om van jezelf te houden?

(3-4-2024)

Houden van jezelf kan vreemd klinken. Lees hier waarom dit van belang is en hoe je zelfliefde kan vergroten. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat onderzoek onthult over geluk

(15-3-2024)

Wat zegt de wetenschap over (het nastreven van) geluk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder