Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar welke invloed luchtverontreiniging kan hebben op mentale gezondheid, naast de welbekende fysieke gezondheidsgevolgen. We zijn er al bekend mee dat vervuilde lucht een wereldwijd probleem is voor de volksgezondheid, maar wat voor effect het heeft op de mentale gesteldheid is nog weinig besproken. Lees in deze blog wat de resultaten zijn van onderzoek hiernaar en wat mogelijke verklaringen zijn. 

Luchtvervuiling

Wat verstaan we precies onder luchtvervuiling? Het gaat hierbij om de ongezonde stoffen die, naast zuurstof, in de lucht zitten. Deze ongezonde stoffen kunnen afkomstig zijn van het verbranden van fossiele stoffen of van de gassen die vrijkomen door verkeer bijvoorbeeld. Landen die een duurzaam beleid doorvoeren hebben doorgaans minder last van luchtverontreiniging. Luchtverontreiniging kan aandoeningen zoals longkanker, astma en andere chronische luchtweginfecties veroorzaken. Daarnaast heeft luchtvervuiling effect op het weer, en wij als mensen zijn erg afhankelijk van het weer als het op ons humeur aankomt. Dat luchtverontreiniging ook daadwerkelijk een risicofactor kan zijn voor psychische klachten is nog niet algemeen bekend.  

Mentale gezondheid

Bij alle mentale problemen geldt dat een combinatie van factoren verantwoordelijk is voor het ontstaan van symptomen, en er niet één factor oorzakelijk aan is. Uit onderzoek blijkt dat luchtvervuiling een risicofactor kan zijn om symptomen van de volgende problemen te doen ontwikkelen:

Als er op jonge leeftijd een blootstelling plaatsvindt aan luchtverontreiniging, kan dit op latere leeftijd resulteren in een verhoogd risico op mentale problemen. 

Mogelijke verklaringen

Er zijn meerdere verklaringen over hoe luchtvervuiling effect kan hebben op de mentale gesteldheid. De eerste heeft te maken met een ontstekingsreactie. Luchtvervuiling kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken die gelinkt zijn aan de ontwikkeling van mentale problemen. Een andere verklaring is dat door het inademen van vervuilende deeltjes, er een vermindering van cognitieve vaardigheden plaatsvindt. Deze vermindering zou dan kunnen zorgen voor het ontstaan van symptomen van psychische klachten. Als laatste verklaring stellen onderzoekers dat vervuilde deeltjes de bloed-hersenbarrière kunnen passeren waardoor ze directe schade aanbrengen aan de hersenen. In dit geval zou de hersenschade dan psychische klachten veroorzaken.

Heb jij last van mentale klachten? Bij Psycholoog.nl kunnen jou daarbij helpen. Ben je geïnteresseerd in de online therapie die wij bieden? Dan kan je vrijblijvend een gratis adviesgesprek inplannen of direct contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Klik hier om meer te lezen over onze werkwijze.

Wil je meer blogs lezen? Dan kan dat hier

 

Bronnen:

Environmental pollution is associated with increased risk of psychiatric disorders in the US and Denmark. PLOS Biology 17(10): e3000513.

https://www.gzpsychologie.nl/de-relatie-tussen-luchtverontreiniging-en-mentale-gezondheid/ 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe ga je om met klimaatangst?

(21-6-2024)

Klimaatverandering is een feit, maar angst hoeft niet je dagelijkse realiteit te zijn. Lees verder

MDMA in behandelingen: een nieuwe benadering van therapie

(13-6-2024)

Ontdek de wetenschappelijke inzichten en mogelijkheden van MDMA in de geestelijke gezondheidszorg. Lees verder

De toekomst van de gezondheidszorg: de kracht van E-Health

(31-5-2024)

E-health: de toekomst van toegankelijke en efficiënte gezondheidszorg. Lees verder

Ontmaskerd: 10 veelvoorkomende mythen in de psychologie

(27-5-2024)

Ontdek de waarheid achter populaire misvattingen en leer hoe ze onze kijk op mentale gezondheid beïnvloeden. Lees verder