Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. In 2021 gaf 12,3% van de personen van 16 jaar en ouder mantelzorg. Het wordt door mensen vaak lastig gevonden om dit te combineren met bijvoorbeeld hun eigen privé- en werkleven. Het zoeken naar een balans hierin kan dan ook voor stress zorgen. 

Naast mantelzorg nog een baan onderhouden 

Het komt regelmatig voor dat iemand die de taak van mantelzorger op zich neemt, hiernaast al een fulltimebaan heeft. Het kan dan als moeilijk worden ervaren om een gezonde combinatie te vinden in het onderhouden van je baan samen met je werk als mantelzorger. Hier volgen wat tips die hierbij kunnen helpen: 

  • Bespreek je mantelzorgsituatie met je leidinggevende; hoewel dit kan voelen als een drempel kan het je wel veel opleveren. Op deze manier kun je samen met je leidinggevende kijken naar eventuele andere werkuren.  
  • Je kan naar de HR-afdeling van je werk; deze afdeling is er niet voor niks. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen met aspecten van je werk waar je tegenaan aanloopt. 

Ook zijn er een paar valkuilen die op de loer liggen; 

  • Privé en werk strikt gescheiden willen houden; als je privésituatie negatieve invloed heeft op je werk is er al geen scheiding meer. Wanneer je dit bespreekbaar maakt met je collega’s vloeit hier vaak meer begrip en flexibiliteit uit voort.  
  • Je collega’s niet willen belasten; in veel gevallen willen mensen hun collega’s niet vragen om bijvoorbeeld een dienst van ze over te nemen. Uit onderzoek van Werk & Mantelzorg blijkt dat 39% van de mantelzorgers er vanuit gaan dat collega’s hun werk niet kunnen of willen overnemen. Hier tegenover staat 92% van de collega’s die aangeven wel degelijk hierin iets te willen betekenen. 
  • Geen tijd meer overhouden voor jezelf; het kan er snel insluipen, geen ruimte meer in je agenda overhouden voor sociale contacten, hobby’s en activiteiten. En juist die tijd voor jezelf is belangrijk.  
  • Bang zijn om het te vertellen; het komt vaker voor dat iemand bang is om een oordeel te krijgen nadat hij of zij met anderen deelt mantelzorger te zijn.  

Wat als je er niet op tijd bij bent? 

Wanneer je wacht tot het laatste moment met het vragen van hulp van anderen kunnen er al vervelende gevolgen spelen in je leven. Zo kan het er bijvoorbeeld voor zorgen dat je overbelast raakt, en de stap tussen overbelast en een burn-out is niet heel groot. Daarnaast kan het ook voor stress zorgen waar je dagelijks hinder van ondervindt. Door deze stress staat je hoofd bijna altijd ‘aan’. Wanneer je dan weinig tijd overhoudt om te ontspannen kan dit voor zowel je fysieke- als mentale gezondheid negatieve gevolgen hebben.  

Zit je in een soortgelijke situatie, kom je er even niet uit of heb je andere vragen? Dan kun je contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan een signaleringsplan helpen bij psychische klachten?

(8-5-2024)

Ontdek hoe een signaleringsplan kan helpen bij het beheren van psychische uitdagingen en het bevorderen van veerkracht. Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder

Foetaal-alcoholsyndroom: de mentale gevolgen

(30-4-2024)

Foetaal-alcoholsyndroom is een vorm van FASD. Het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor ontwikkelingsproblemen van het embryo. Kindere… Lees verder

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder