Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van mentale klachten. Echter hebben mannen vaker problemen met dingen zoals emotie regulatie of sociale problemen. Maar waarom is de taboe bij mannen dan groter? Deze week is het Men’s Health week, waarin hier meer aandacht voor is.

Waar komt het vandaan?

Factoren zoals schaamte en stigmatisering spelen hier waarschijnlijk een rol in. Psychische klachten worden namelijk vandaag de dag nog steeds veel geassocieerd met vrouwen, waardoor mannen vaak onwetend zijn over hun klachten. Als deze klachten niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben kan dit uiteindelijk zorgen voor een verergerde problematiek voor deze persoon.

Helaas zit er in onze huidige maatschappij nog steeds het idee ingebakken dat mannen het ‘sterkere’ geslacht zijn. Hierdoor is het minder geaccepteerd voor mannen om in verbinding te staan met hun emoties, laat staan om een keer niet lekker in hun vel te zetten of gewoonweg even ‘down’ zijn. Een man zal dan ook niet snel hierover gaan praten met anderen. Dit zou een teken van zwakte zijn.

Hoe doorbreek je de taboe?

Voor mannen om meer open te gaan praten over hun gevoelens en emoties is het nodig om het stigma te doorbreken. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan omdat dit niet van de ene op de andere dag kan gebeuren. Wat vaker in een gesprek met een vriend(in) dit onderwerp aankaarten kan al een begin zijn om het verschil te maken. Zo durft iemand wellicht eerder te beginnen over zijn of haar problematiek.

Wat zou kunnen helpen?

Wanneer iemand kampt met depressieve gevoelens en dit opkropt, dan kan dit uiteindelijk zorgen voor ergere klachten. Eigenlijk is het dus van belang dat iemand hier zich tijdig bewust van wordt, en erover praten met anderen helpt hierin zeker mee.

Hoe je als persoon zelf in het leven staat is ook belangrijk. Wanneer iemand veel waarde hecht aan de meningen van andere kan dit het lastig maken om open te zijn tegenover anderen.  In zo’n situatie kan het helpen om contact te zoeken met mensen die dichtbij staan, waarvan iemand al een beetje kan inschatten wat het oordeel van deze persoon gaat zijn.  

Klachten die te maken hebben met emotieregulatie of depressieve gevoelens worden vaak behandeld met cognitieve gedragstherapie. Dit bieden wij bij Psycholoog.nl ook aan. Bij deze vorm van therapie gaat een individu aan de slag om negatieve gedachtes om te zetten naar iets wat juist ondersteuning kan bieden.  

Herken je jezelf in aspecten van deze blog, herken je aspecten bij andere in je omgeving of heb je andere vragen? Dan kun je contact met ons opnemen. Lees hier meer over onze werkwijze of plan een adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt ook direct contact met ons  aanmeldteam opnemen.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Brain fog: een ‘mist’ of ‘watten’ in je hoofd, wat betekent dat?

(29-2-2024)

Ontdek in deze blog wat je kunt doen als je last hebt van brain fog! Lees verder

Cognitieve Vervormingen

(21-2-2024)

Negatieve denkfouten, je maakt ze misschien vaker dan je lief is. Maar wat is dan het uiteindelijke effect op jezelf? Lees verder

Waarom is het zo lastig om oude of slechte patronen los te laten?

(7-2-2024)

Herken je dat je steeds in dezelfde oude slechte patronen terugvalt? Lees in deze blog hoe je deze patronen kan doorbreken. Lees verder

Vergeetachtig? Help jezelf met deze 6 tips

(15-1-2024)

Vergeetachtigheid kan erg vervelend zijn en voor problemen zorgen. Lees in deze blog hoe je meer structuur krijgt! Lees verder