Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van mentale klachten. Echter hebben mannen vaker problemen met dingen zoals emotie regulatie of sociale problemen. Maar waarom is de taboe bij mannen dan groter? Deze week is het Men’s Health week, waarin hier meer aandacht voor is.

Waar komt het vandaan?

Factoren zoals schaamte en stigmatisering spelen hier waarschijnlijk een rol in. Psychische klachten worden namelijk vandaag de dag nog steeds veel geassocieerd met vrouwen, waardoor mannen vaak onwetend zijn over hun klachten. Als deze klachten niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben kan dit uiteindelijk zorgen voor een verergerde problematiek voor deze persoon.

Helaas zit er in onze huidige maatschappij nog steeds het idee ingebakken dat mannen het ‘sterkere’ geslacht zijn. Hierdoor is het minder geaccepteerd voor mannen om in verbinding te staan met hun emoties, laat staan om een keer niet lekker in hun vel te zetten of gewoonweg even ‘down’ zijn. Een man zal dan ook niet snel hierover gaan praten met anderen. Dit zou een teken van zwakte zijn.

Hoe doorbreek je de taboe?

Voor mannen om meer open te gaan praten over hun gevoelens en emoties is het nodig om het stigma te doorbreken. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan omdat dit niet van de ene op de andere dag kan gebeuren. Wat vaker in een gesprek met een vriend(in) dit onderwerp aankaarten kan al een begin zijn om het verschil te maken. Zo durft iemand wellicht eerder te beginnen over zijn of haar problematiek.

Wat zou kunnen helpen?

Wanneer iemand kampt met depressieve gevoelens en dit opkropt, dan kan dit uiteindelijk zorgen voor ergere klachten. Eigenlijk is het dus van belang dat iemand hier zich tijdig bewust van wordt, en erover praten met anderen helpt hierin zeker mee.

Hoe je als persoon zelf in het leven staat is ook belangrijk. Wanneer iemand veel waarde hecht aan de meningen van andere kan dit het lastig maken om open te zijn tegenover anderen.  In zo’n situatie kan het helpen om contact te zoeken met mensen die dichtbij staan, waarvan iemand al een beetje kan inschatten wat het oordeel van deze persoon gaat zijn.  

Klachten die te maken hebben met emotieregulatie of depressieve gevoelens worden vaak behandeld met cognitieve gedragstherapie. Dit bieden wij bij Psycholoog.nl ook aan. Bij deze vorm van therapie gaat een individu aan de slag om negatieve gedachtes om te zetten naar iets wat juist ondersteuning kan bieden.  

Herken je jezelf in aspecten van deze blog, herken je aspecten bij andere in je omgeving of heb je andere vragen? Dan kun je contact met ons opnemen. Lees hier meer over onze werkwijze of plan een adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt ook direct contact met ons  aanmeldteam opnemen.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Foetaal-alcoholsyndroom: de mentale gevolgen

(30-4-2024)

Foetaal-alcoholsyndroom is een vorm van FASD. Het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor ontwikkelingsproblemen van het embryo. Kindere… Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Tips: hoe kan je stoppen met piekeren?

(9-4-2024)

Maak jij je overmatig zorgen en lukt het je niet om te stoppen? Lees deze blog en wellicht helpt dit je verder! Lees verder