Je hebt de stap gezet. Je zit op die stoel tegenover je therapeut, misschien met een bonkend hart of met hoge verwachtingen. Maar na een paar sessies merk je: het helpt niet. Misschien voel je je zelfs slechter dan voordat je begon. Twijfel sluipt naar binnen. Is dit het wel waard? Moet ik stoppen? Dit gevoel is niet ongewoon. Therapie is geen magische oplossing. Het is eerder een proces, soms pijnlijk, vaak confronterend, en zelden lineair. Hieronder lees je waarom therapie soms eerst slechter lijkt te gaan, wat je kunt doen bij twijfels en hoe je met weerstand kunt omgaan.

Verwachtingen bij therapie

Veel mensen beginnen therapie met het idee dat ze zich snel beter zullen voelen. En hoewel sommige mensen inderdaad al in de eerste sessies opluchting ervaren, is dat lang niet altijd zo. Therapie draait niet alleen om 'je beter voelen', maar vooral om 'jezelf beter begrijpen'. Dat kost tijd.

Een therapeut zal je uitdagen om eerlijk naar jezelf te kijken, oude pijn aan te raken of patronen te doorbreken. Dat kan onveilig of ongemakkelijk voelen, en dat is precies waar de groei begint.

Het wordt soms eerst slechter

Denk aan therapie als een wond die schoongemaakt moet worden. Als je het vuil eruit haalt, doet het eerst pijn, maar daarna pas kan het echt genezen. Oude emoties, herinneringen of patronen komen soms juist boven omdat je er nu ruimte voor maakt. Dat is niet per se een teken dat therapie niet werkt, maar juist dat je iets aan het losmaken bent.

Toch is het belangrijk om dat bespreekbaar te maken. Je therapeut kan samen met jou onderzoeken wat er gebeurt en waarom het zo voelt. Goede therapie is niet alleen praten, maar ook samen reflecteren op het proces.

Weerstand is menselijk

Voel je afstand tot je therapeut? Vertrouw je hem of haar nog niet helemaal? Merk je dat je je afsluit of dat je de neiging hebt om af te haken? Dat is geen teken dat je faalt, dat is weerstand. En weerstand hoort bij therapie.

Je hoofd wil verder, maar je systeem wil zich beschermen. Dat is een oud mechanisme dat ooit nuttig was. In therapie mag je juist ook dát gevoel onderzoeken. Bespreek je twijfel, je frustratie of je wantrouwen. Dat is geen afwijzing van je therapeut, maar een uitnodiging tot verdieping.

Wat kun je doen?

  • Bespreek het: Zeg eerlijk tegen je therapeut dat je het gevoel hebt dat het niet helpt. Juist dát gesprek kan enorm waardevol zijn.

  • Evalueer je verwachtingen: Verwacht je snelle verlichting of ben je bereid om ook door ongemak heen te gaan?

  • Gun het tijd: Verandering kost tijd. Vraag jezelf af: wil ik stoppen omdat het niet werkt, of omdat het moeilijk voelt?

Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De psychologische mechanismen achter traumabonding

(4-7-2025)

Traumabonding bestaat uit een aantal psychologische mechanismen die voor veel leed kunnen zorgen. Lees er hier meer over! Lees verder

Zelfreflectie: 9 vragen die je jezelf elke maand kan stellen

(1-7-2025)

Reflecteren op je gedrag, emoties en gedachten kan helpen om meer inzicht te krijgen en betere doelen te stellen voor de toekomst. Lees in deze blog hoe je dat… Lees verder

Emotieregulatie in de praktijk: stappenplan bij opkomende boosheid

(19-6-2025)

We zijn allemaal wel eens boos. Toch kan het voor sommige mensen invloed hebben op het dagelijks functioneren. Lees hier hoe je deze boosheid beter kunt reguler… Lees verder

Grote stijgingen in afspraken bij de POH-GGZ

(19-6-2025)

Mensen met beginnende klachten moeten soms weken wachten voordat zij überhaupt een eerste stap richting hulp kunnen zetten. Lees verder