Mindfulness wordt vaak gebruikt in verschillende meditatie- en therapietechnieken. Zo is er bijvoorbeeld recentelijk mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) ontwikkeld en worden er overal cursussen aangeboden. Maar wat zijn de voordelen hiervan en hoe kun je dit toepassen in je dagelijks leven?  

Wat is mindfulness?  

Mindfulness kan worden omschreven als bewust aandacht geven aan het nu, zonder hier een oordeel aan te hangen. Je kunt dit bereiken door meditatie of andere ontspanningsoefeningen. Hierbij kun je denken aan bewust stilstaan bij je zintuigen, emoties, gedachten of je omgeving. Door mindfulness toe te passen leer je negatieve gebeurtenissen te zien als passerende gebeurtenissen, en niet als vaststaande feiten. Hierdoor kun je er gemakkelijker afstand van nemen. Mindfulness helpt je om automatische, onbehulpzame, patronen te herkennen. Deze bewustwording kan je leren om deze automatische reacties te doorbreken en op een andere manier te reageren. Mindfulness bestaat uit drie onderdelen met concrete oefeningen:   

  • Aandachtsgerichtheid. Een oefening kan zijn ‘mindful eten’: richt al je aandacht op datgene wat je voelt, ruikt en proeft. Als je gedachten afdwalen, keer je met je aandacht terug naar wat je op dat moment waarneemt.  
  • Ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Er zijn een heleboel ademhalingsoefeningen die je kan toepassen om je te ontspannen. Een voorbeeld hiervan is ademen door je buik of proberen 5 seconden in te ademen en vervolgens 5 seconden weer uit. Wil je meer lezen over ademhaling en ontspanning? Klik dan hier.  
  • Lichaamsgerichte meditatie, de zogenaamde ‘bodyscan’. De aandacht is daarbij volledig gericht is op het lichaam. Je maakt contact met je lijf, in plaats van dat je bezig bent met denken en doen. Je signaleert stap voor stap wat je voelt, je ‘scant’ als het ware je hele lichaam. Je begint bij je tenen en eindigt bij je kruin. In het begin merk je dat je snel naar de zorgen van alledag gaat, maar door te oefenen kun je je aandacht steeds langer vasthouden.   

De voordelen van mindfulness 

Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit en voordelen van mindfulness. Het helpt onder andere bij stress, angst, depressieve klachten en slaapproblemen. Je hoeft echter geen specifieke mentale klachten te hebben om de voordelen van mindfulness te ervaren. Het kan iedereen helpen en je kunt er op elk moment mee beginnen. Mensen die mindfulness gebruiken ervaren dat ze op de lange termijn effectiever met stress om kunnen gaan, beter kunnen ontspannen en beter met pijn om kunnen gaan. 

Hoe word ik ‘mindful’?  

Mindfulness kan plaatsvinden door middel van meditatie of kleinere momenten van bezinning gedurende de dag. Om in een staat van mindfulness te komen kun je beginnen met even rustig te gaan zitten en je bewust te worden van je ademhaling. Op internet vind je meerdere begeleide sessies die je kunt volgen. Je hebt er dus niet per se de begeleiding van een psycholoog of therapeut voor nodig. Het is wel belangrijk om te realiseren dat blijvende verandering door mindfulness niet na een keer optreedt. Je zult het dus een aantal keer moeten doen om bepaalde effecten te voelen.  

Soms gebeuren er dingen in je leven die een impact op je maken. Dit kan mentale klachten zoals stress, somberheid of angst tot gevolg hebben. Mindfulness kan hier een oplossing bieden. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om te leren ontspannen en zorgen we dat je weer in balans komt. Plan een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Zelfliefde in de praktijk: dagelijkse gewoontes voor een positieve zelfrelatie

(19-6-2024)

Zelfliefde is een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling en onze mentale gezondheid. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Lees hier meer! Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder