Tegenwoordig zijn wij allemaal geobsedeerd met het constant gelukkig zijn. We willen het liefst alles eraan doen om ons gelukkig te voelen. In ons werk willen we productief zijn, onze persoonlijke doelen halen en het liefst ook de hoogste titels bereiken. Dan hebben we het ook echt gemaakt in het leven.

Leven wij nu in een geluk maatschappij?  

We leven nu in een maatschappij, waarin we het gevoel hebben dat wij constant gelukkig moeten zijn. We zijn constant bezig met onze individuele prestaties, het gelukkiger zijn dan anderen en het meer voor elkaar hebben dan anderen. Wanneer we niet werken, willen we onze agenda vol plannen met leuke activiteiten. In onze vrije tijd lezen we zelfhelp boeken of luisteren we naar podcasts die ons tips geven hoe we het gelukkigst kunnen voelen. We willen altijd toch de betere versie van ons zelf worden? Bovendien willen we onze successen delen met iedereen in onze omgeving via sociale media! Dit zorgt er juist voor dat we meer van elkaar afdrijven. Door onze constante zoektocht naar geluk is er helemaal geen plaats voor ongeluk.  

We hebben het op het gebied van materiële voorzieningen nog nooit zo goed voor elkaar gehad. Toch zijn er op dit moment veel wachtrijen voor psychologische hulp. Er heerst ook een gedachte: wanneer ik mij niet gelukkig voel dan moet er iets mis zijn met mij. We willen op het momenten dat we ongelukkig voelen ook een quick fix om snel mogelijk weer goed te voelen.  

Het leven bestaat echter niet alleen uit geluk. Het leven kan af en toe lastig zijn en tegenslagen horen er ook gewoon bij. Het moet ook helemaal niet de bedoeling zijn dat ons doel is om constant gelukkig te voelen. Zonder ongelukkige gevoelens kan er ook geen ruimte zijn voor oprechte gevoelens van geluk. Juist de constante druk dat we gelukkig moeten zijn, kan zorgen voor meer ongeluk. 

Waarom moeten we ruimte geven aan ongeluk 

  • Volgens psychiater en psychotherapeut Dirk de Wachter zorgen juiste de lastige momenten in ons leven voor verbinding. Juist in de momenten dat het niet goed met ons gaat, hebben we meer behoefte aan nabijheid. In deze momenten dat we oprecht en kwetsbaar kunnen zijn, creëren we meer verbinding met elkaar. Wat is belangrijker in het leven dan oprechte verbinding met elkaar te kunnen voelen?  
  • Het inhouden van verdrietige gevoelens zorgt juist voor meer verdriet. Juist omdat de norm van deze maatschappij lijkt om constant gelukkig te zijn, kunnen we soms geen plaats geven aan ongeluk. Dit kan onder andere uit schaamte omdat we denken dat we iets niet goed doen in het leven. Het kan ook zijn dat we niet met deze vervelende gevoelens kunnen omgaan. Het juist inhouden of vermijden van deze gevoelens kan ervoor zorgen dat deze gevoelens juist groter gaan worden. Het leven bestaat uit meer dan alleen de rooskleurige kleuren (lees hier meer).  
  • Het is belangrijk om het leven te omarmen als geheel. Het constant bezig zijn om je goed te voelen, constante druk om de beste versie van jezelf te vormen, de beste relaties te hebben en de allerleukste reizen te maken, kan zorgen voor veel druk. Het accepteren dat niet alles altijd zo leuk hoeft te zijn, kan zorgen voor minder druk.  

Meer weten over onze visie op mentale klachten? Klik dan hier

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt over de Week van de Mentale Gezondheid

(5-6-2024)

Deze week (van 3 tot en met 8 juni) is het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

De rol van geur in de mentale gezondheidswereld: aromatherapie

(28-5-2024)

Aromatherapie, waarbij essentiële oliën worden ingeademd of op de huid worden aangebracht, kan positieve effecten hebben op zowel lichamelijk als mentaal welzij… Lees verder

De impact van ouderlijke druk op hun kinderen: Hoe prestatiedruk hun geestelijke gezondheid kan beïnvloeden

(27-5-2024)

Prestatiedruk kan een negatief effect hebben op je mentale gesteldheid, motivatie en levensgeluk. Verwachtingen van ouders kunnen hierin meespelen. Lees verder

De rol van familie en vrienden in het herstel van verslaving: Ondersteuning en betrokkenheid

(22-5-2024)

Een verslaving heeft veel impact op de omgeving. Lees hier meer over de rol die naasten kunnen spelen in het herstel. Lees verder