Vooral tijdens de coronapandemie is online therapie steeds normaler geworden. Het is namelijk de perfecte manier om wel door te gaan met een behandeling maar ook afstand te houden. Toch zijn er ook nog wel wat mensen die twijfels hebben bij online therapie. Ze vragen zich af of het net zo effectief is als klassieke face-to-face therapie. Misschien herken je deze twijfel en ben je bang dat online therapie een stuk minder persoonlijk is en dat je hierdoor het stukje ‘echt contact’ gaat missen tijdens gesprekken. Maar zijn deze twijfels eigenlijk wel terecht? 

First-things-first, wat verstaan we eigenlijk onder online therapie? 

Online therapie is therapie die via het internet wordt gevolgd. Dit kan bijvoorbeeld door middel van beeldbellen met je behandelaar. De online omgeving waarin dit gebeurt moet voldoen aan privacy wettelijke normen. Dit betekent dat persoonsgegevens beschermd worden en niet bij partijen terecht komt voor wie dit niet bestemd is. Online therapie is altijd in een beveiligde internetomgeving.  Een onderdeel van online therapie kan ook e-health zijn, waarbij je online oefeningen maakt of formulieren invult die je vervolgens samen met jouw therapeut kan bespreken.

Wat zijn de voordelen van online therapie? 

Naast dat online therapie mensen de kans geeft om behandelingen te volgen vanuit hun eigen huis – waar ze zich vaak toch het meest comfortabel voelen – zijn er nog een aantal andere voordelen, namelijk:  

  • Minder reistijd- en kosten. Doordat je gewoon thuis kunt blijven, ben je veel minder tijd. Ook bespaar je op kosten voor brandstof of het openbaar vervoer. 
  • Flexibiliteit. Online therapie is vaak flexibeler. Veel online psychologen zijn bijvoorbeeld ook in de avonduren beschikbaar. Ook kun je jouw afspraak volgen vanaf waar je maar wilt, zelfs in het buitenland. 
  • Breder zorgaanbod. Een online psycholoog is niet alleen beschikbaar voor mensen in de regio, maar heeft een veel groter bereik. Dit kan nationaal zijn, maar ook internationaal. Dit maakt de keuze aan online behandelaren voor jou als cliënt ook breder.  
  • Haalbaarheid. Ben je minder mobiel? Dan hoef je je geen zorgen meer te maken over voorzieningen op de locatie en hebt geen gedoe. Je blijft gewoon lekker thuis. 
  • Laagdrempeligheid. Voor sommige mensen kan contact met een online psycholoog laagdrempeliger zijn waardoor de stap om hulp te zoeken gemakkelijker gezet wordt. 
  • Anonimiteit. Twijfel je om naar een psycholoog te gaan omdat je bang bent bekenden tegen te komen? Je hoeft niet meer in een wachtkamer te zitten waar dat mogelijk kan gebeuren. 

Dit zijn veelal praktische voordelen, maar hoe zit het met de effectiviteit van een behandeling? En hoe ervaren zowel cliënten als therapeuten de online setting?  

Hoe zit het dan met de effectiviteit van online behandelingen? 

Online behandelingen blijken bij bijna alle psychische klachten even effectief te zijn als behandelingen die face-to-face plaatsvinden. Onderzoek heeft zich voornamelijk gericht op cognitieve gedragstherapie. Dit bleek even effectief voor de meeste mensen. Veelvoorkomende klachten als angst, depressie en trauma-gerelateerde klachten blijken goed behandeld te kunnen worden in een online setting. Ook toont onderzoek aan dat cliënten gemiddeld genomen net zo tevreden zijn over hun online afspraken, als over afspraken op locatie.  

En het onderlinge contact? We zien dat het ook met online therapie goed lukt om een therapeutische relatie tussen cliënt en behandelaar te ontwikkelen en te onderhouden. Met een therapeutische relatie wordt de relatie tussen cliënt en behandelaar bedoeld. Vaak wordt dit bepaald door de mate van overeenstemming van de behandeldoelen, de aanpak van de behandeling, de sfeer: voelt deze veilig en vertrouwd? Ook via een scherm lukt het goed om een emotionele connectie met de ander aan te gaan en hierdoor tot verdieping te komen. Behandelaren zelf zijn vaak verrast over hoe goed het online contact verloopt. Het is dan ook niet gek dat deze vorm van therapie steeds meer wordt aangeboden. Kortom, ook met online therapie kan er ‘echt contact’ worden gemaakt tijdens de behandelingen.  

Ben jij op zoek naar een online psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543. 

 

Referenties: 

Is corona de “gamechanger” voor online therapie? (2021, 6 oktober). NedKAD. Geraadpleegd op 25 januari 2022, van https://nedkad.nl/nieuws/%e2%80%8bwelke-toekomst-heeft-online-therapie/  

Carlbring P, Andersson G, Cuijpers P, Riper H, Hedman-Lagerlöf E. Internet-based vs. face-to-face cognitive behavior therapy for psychiatric and somatic disorders: an updated systematic review and meta-analysis. Cognitive Behaviour Therapy. 2018; 47(1):1-8. 
 
Fu, Z., Burger, H., Arjadi, R., & Bockting, C. L. H. (2020). Effectiveness of digital psychological interventions for mental health problems in low-income and middle-income countries: a systematic review and meta-analysis. Lancet. Psychiatry, 7(10), 851–864. 

Pihlaja, S., Stenberg, J. H., Joutsenniemi, K., Mehik, H., Ritola, V., & Joffe, G. (2018). Therapeutic alliance in guided internet therapy programs for depression and anxiety disorders - a systematic review. Internet Interventions, 11, 1–10.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Angst voor verandering: Hoe overwin je dit?

(9-12-2024)

Verandering brengt onzekerheid met zich mee, wat onze stressreactie kan activeren. Lees verder

Werk combineren met therapie: de voordelen van een online psycholoog

(4-12-2024)

Ontdek hoe je werk en therapie moeiteloos kunt combineren. Lees verder

De kracht van praten: waarom praten met een psycholoog je kan helpen

(2-12-2024)

"Waarom zou ik in gesprek gaan met een psycholoog?" Lees verder

De rol van sociale cognitie in de psychologie

(29-11-2024)

In deze blog bespreken we sociale cognitie. Leer hoe deze vaardigheid zich ontwikkelt, welke stoornissen het kunnen beïnvloeden, en waarom sociale cognitie bela… Lees verder