Word jij soms overspoeld door heftige emoties van verdriet, wanhoop, boosheid of angst? Kan je soms buiten proportie reageren op kleine situaties? Heb je moeite met het omgaan met je emoties? Dan kan het zijn dat je problemen ervaart in het reguleren van je emoties.  

Wat is emotieregulatie? 

Bij emotieregulatie gaat het om adequaat omgaan met je emoties. Sommige mensen kunnen problemen ervaren in het reguleren van hun emoties. Bij emotiedisregulatie heb je last van emoties die erg intens zijn in vergelijking met de situatie die je emoties aanwakkert. Daarbij kunnen mensen problemen ervaren in het herkennen van de emoties die ze ervaren, kunnen erg verward worden door hun eigen emoties en ook overweldigd voelen door deze emoties. Vaak is emotiedisregulatie relationeel en kan worden getriggerd door iemand die dichtbij je staat zoals je familie en je partner. Emotiedisregulatie kan op de volgende manieren tot uiting komen:  

  • Impulsief reageren  
  • Emoties opkroppen en moeilijke emoties vermijden  
  • Lang blijven hangen in een emotionele toestand. Het kan lang duren voordat je weer terug bent naar het basisniveau van voordat je getriggerd was door iets. Je hebt hierbij moeite om weer rustig en kalm te worden 
  • Het ervaren van intense emoties
  • Het onvermogen om met emoties om te gaan  
  • Moeite hebben met rationeel naar de situatie te kijken. Dit kan komen doordat door hoge emotionele reactiviteit de prefrontale cortex wat verantwoordelijk is voor emotionele regulatie ‘uitzet’
  • Grote veranderingen in stemming  

Wat zijn de oorzaken voor emotieregulatie problemen?  

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand emotieregulatie problemen ontwikkelt. Het kan komen doordat iemand vroege kindertijd trauma heeft ervaren, waarbij de ouders niet emotioneel beschikbaar voor je waren of op een intense manier met jou om zijn gegaan. Daarnaast kan het komen doordat je weinig bevestiging hebt gekregen in je leven en je gedachten en gevoelens vaak zijn afgewezen, genegeerd of veroordeeld.  

Wat zijn de gevolgen van emotieregulatie problemen?  

  • Slaapproblemen  
  • Lang een wrok jegens iemand koesteren en dit moeilijk kunnen loslaten  
  • Kleine zaken worden uit hun verband getrokken waardoor je vaker grote conflicten veroorzaakt. Hierdoor kan er een druk ontstaan op belangrijke relaties in je leven 
  • Negatief effect op je studie, werk en sociaal leven  
  • Moeite met het oplossen van conflicten  

Wat kan helpen met emotieregulatie problemen?  

Dialectische gedragstherapie is een vorm van therapie dat helpt om heftige emoties zoals verdriet, wanhoop en angst en de wisselingen in emoties beter in evenwicht te krijgen. Je leert in deze behandeling vaardigheden aan om beter met je emoties om te gaan. Je leert onder andere om meer aanwezig te zijn in het moment en bewust te worden van je gedachtes, gevoelens en gedrag. Verder leer je tijdens de therapie om op een gezondere manier naar de situatie te kijken, op een gezondere manier met je emoties om te gaan en je leert je emoties te begrijpen. De bedoeling is dat je steeds meer controle krijgt over je eigen emoties.  

Aanvullende tips: 

  • Een gezonde levensstijl met genoeg beweging kan helpen om minder wisselingen in stemming te ervaren. Sporten zoals hardlopen kan ervoor zorgen dat je uit je hoofd bent en de hoeveelheid spanning veroorzaakt door de heftige emoties vermindert. 
  • Het is helpend om in het moment niet op je emoties te reageren. Wacht eerst tot de intensiteit van je emoties weer gaat afnemen. Emoties komen en gaan zoals golven in de zee! 
  • De volgende opdracht kan je toepassen wanneer je hoog in je emoties zit. Schrijf voor jezelf het volgende op: welke gebeurtenis heeft deze emotionele stress veroorzaakt? Wat denk je op dit moment? Hoe voel je je? Wat zijn de gevolgen van je emotionele staat? Hierdoor kan je op een afstand kijken naar je emoties en je emoties te accepteren. 
  • Je kan een plan van aanpak schrijven voor jezelf wat je gaat doen wanneer je weer heel hoog in je emoties bent. Hierin kan je schrijven hoe je graag op deze momenten wil reageren. Bijvoorbeeld wanneer ik me zo voel dan ga ik een stuk wandelen, hardlopen of met een vriend of vriendin bellen.

Heb jij problemen met het reguleren van je emoties en zou je graag met een psycholoog hierover in gesprek willen gaan? Psycholoog.nl kan je hierbij helpen. Neem contact met ons op of plan een gratis adviesgespek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Emotionele intelligentie op de werkvloer

(26-7-2024)

Emotionele intelligentie is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen, te begrijpen en te beheren. Lees verder

De psychologie van dromen: betekenis en functies

(25-7-2024)

We dromen allemaal, maar waarom eigenlijk? Lees verder

Het verschil tussen gezond nadenken en overmatig piekeren

(24-7-2024)

Iedereen zit wel eens met een probleem in zijn hoofd. Maar wanneer is iets gezond nadenken, en wanneer overmatig piekeren? Lees er hier meer over! Lees verder

Het onbegrip van overprikkeling

(15-7-2024)

Overprikkeling kan een grote invloed hebben op je leven, vooral als je niet begrepen voelt door je omgeving. Lees verder