In 2021 hebben 1861 mensen een einde aan hun leven gemaakt. Dit lijkt misschien niet heel veel. Maar dit zijn er ongeveer 5 per dag, in Nederland alleen. Door er met iemand die met gedachtes zit te praten kan dit voor deze persoon best een opluchting zijn. Maar hoe pak je dat nou aan?

Hoe begin je een gesprek?

Een gesprek aanknopen met iemand waarvan je vermoed dat deze misschien met suïcidale gedachtes zit is niet makkelijk. Je wilt niet te direct zijn, maar je wil het ook niet onder stoelen of banken steken. Een goed begin is om te benoemen wat je aan iemand merkt. Bijvoorbeeld wanneer iemand zich overwegend negatief uit over zichzelf en het leven. Je zou dit als aanknopingspunt kunnen nemen door te zeggen: “Ik merk dat je de laatste tijd best negatief ben over jezelf en anderen, ik maak me hier een beetje zorgen over.”

Je kan het ook op een directe manier vragen:

  • “Denk je weleens aan zelfmoord?”
  • “Denk je weleens; hoe zou het zijn als ik uit het leven stap?”

Er zijn ook een paar dingen die je vooral niet moet doen:

  • Veroordelen van de gedachten, de gevoelens en het gedrag van de persoon
  • Meteen positieve zaken aangeven
  • Onmiddellijk oplossingen aandragen, of geluksrecepten geven
  • Een preek houden
  • Valse hoop geven, of beloftes doen die je niet kan nakomen

Wat zijn de effecten van het bespreken?

Op het onderwerp suïcide ligt een taboe. Er wordt weinig over gesproken omdat mensen het spannend vinden om er tegen iemand over te beginnen. Het is misschien inderdaad spannend, maar het kan voor opluchting zorgen bij een persoon. Zo’n opluchting kan het fundament zijn voor een verdere oplossing. Het is zelfs aangetoond dat wanneer je iemand vraagt naar het feit of hij of zij last heeft van suïcidale gedachtes dit de kans op zelfdoding verminderd.

Wanneer we open gaan praten over suïcide zijn ook de mensen die zichzelf isoleren vatbaarder voor het positieve effect er van. Zo kunnen gesprekken over dit onderwerp de tijd overbruggen die iemand nodig heeft om in contact te komen met een hulpverlener.

Hoe herken ik het bij mensen in mijn omgeving?

Er zijn een paar gedragingen die een teken kunnen zijn van suïcidale gedachtes, dit zijn:

  • Terugtrek gedrag
  • Acute verandering van karakter
  • Zelf mutilatie

Heb je na het lezen van deze blog vragen, herken je jezelf ergens in of herken je het bij mensen in je agenda? Dan kun je contact met ons opnemen, of met zelfmoord preventie Nederland (0800-0113). Met ons in contact komen kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek, of door direct contact met ons op te nemen.

Meer blogs lezen? Klik dan hier

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Seizoensgebonden depressie: voorbereiding op de herfst

(9-9-2024)

Een neerslachtige stemming, die terugkomend is bij het veranderen van het seizoen. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Psychologische Voorbereiding op Pensioen

(17-7-2024)

Na jaren werken is het zover; pensioen. Maar hoe bereid je je hierop voor? Lees verder