Een bepaalde druk voelen om te presteren is niet per definitie slecht, het kan ervoor zorgen dat je gestimuleerd wordt om goed je best te doen. Wanneer deze druk te hoog, of juist te laag is, kan dit zorgen voor negatieve effecten.  

Wat is een goede balans tussen prestatiedruk en burn-out? 

Prestatiedruk verwijst naar de druk die je voelt om te presteren. Dit is vaak druk van buitenaf, maar het kan ook iets zijn wat je jezelf oplegt. Prestatiedruk is niet altijd iets negatiefs. Het kan ook iets functioneels zijn. Wanneer mensen gestimuleerd worden om het beste uit zichzelf te halen, leveren ze over het algemeen betere prestaties. Het kan er ook voor zorgen dat mensen meer gestructureerd werken en gemotiveerder zijn om een taak te laten slagen. Wanneer je helemaal geen prestatiedruk voelt, kan dit ook negatieve effecten hebben. Je bent niet gemotiveerd en voelt geen reden om de taak goed uit te voeren.  

Prestatiedruk wordt pas problematisch wanneer er te veel van is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vanuit je werk de druk voelt om bepaalde deadlines te halen of gezette targets te halen. Als de druk hoger is dan jouw kunnen, kan dit zorgen voor stress.  

Wanneer slaat het door?  

Prestatiedruk slaat door wanneer het ongezond is. Je kan er te veel van voelen, maar ook te weinig. Overmatige prestatiedruk ontstaat wanneer er onrealistische verwachtingen zijn. De doelstellingen zijn te veeleisend. Deze doelstellingen kunnen bijvoorbeeld worden gesteld door een leidinggevende of een baas. Dit is vooral het geval in organisaties die prestatiegericht zijn en zoveel mogelijk winst proberen te behalen.  

Ook te weinig prestatiedruk is niet gezond. Dit komt voor wanneer er niks van je wordt verwacht op de werkvloer. Er zijn geen doelen te behalen. Op dat moment zal er ook weinig initiatief vanuit jezelf komen en ligt een bore-out op de loer.  

Er bestaat ook verkeerde prestatiedruk. Dit is een onbalans tussen willen en kunnen. Er worden dan bijvoorbeeld dingen van je gevraagd die je niet kan of die niet bij je passen. Ook zijn er dingen die je niet kunt leren, omdat je hier de kwaliteiten niet voor beschikt. Als dit dan toch van je wordt verwacht, wordt de prestatiedruk te groot.  

Tot welke klachten leidt dit?  

Als het werk vooral draait om sneller en beter presteren, kan dit leiden tot stress en burn-out. Ongeveer 17 procent van alle werknemers kampt met burn-out klachten. De klachten zijn meest voorkomend onder jonge mensen. De stress kan zich op verschillende manieren uiten. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van:  

Er zijn een aantal dingen die je als werknemer kunt doen om werkstress zoveel mogelijk te verminderen. Je kunt ervoor zorgen dat je lichamelijk fit bent. Dit kun je doen door te sporten, gezond te eten en voldoende te slapen. Daarnaast kun je een duidelijke scheiding maken tussen werk en privé door geen werkmail op je telefoon te installeren, af te spreken met je werkgever wanneer je bereikbaar bent en het ordenen van je taken.  

De werkgever heeft ook een verantwoordelijkheid om werkstress zo laag mogelijk te houden. Dit kan een werkgever doen door mentale gezondheid bespreekbaar te maken en door passende mentale hulp aan te bieden als dit nodig is.  

Is jouw werknemer overbelast? Bij Psycholoog.nl helpen we jouw werknemer binnen 5-15 sessies meer inzicht te krijgen in de problemen en bieden we handvaten zodat iemand zo snel mogelijk weer met plezier naar het werk gaat. Wil je meer weten over dit werknemerstraject? Klik dan hierPlan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder