In de vorige blog heb je kunnen lezen over het zelf. Dat is een onderdeel van ACT. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) richt zich op zes kernprocessen/-vaardigheden die zijn ontworpen om je te helpen een betekenisvoller en mogelijk meer vervullend leven te leiden. Een ander onderdeel van ACT zijn waarden. In deze blog gaan we dieper in op wat waarden zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe je ze kunt inzetten om een voor jou waardevoller leven te leiden.

Wat zijn waarden?

Waarden zijn de overtuigingen en principes die je leven richting en betekenis geven. Ze vertegenwoordigen wat jij belangrijk vindt in het leven en vormen de basis voor je keuzes en gedragingen. Waarden zijn dan ook voor iedereen anders. Anders dan doelen, wat eindpunten zijn die je kunt bereiken, zijn waarden meer als een kompas dat je richting geeft. Ze zijn continu en kunnen je helpen om betekenisvolle acties te ondernemen, ook als de weg erheen moeilijk is. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van waarden die iemand kan hebben.

  • Compassie. Zorgzaam en begripvol zijn naar anderen.
  • Avontuur. Het nastreven van nieuwe ervaringen en uitdagingen.
  • Gezondheid. Zorg dragen voor je fysieke en mentale welzijn.
  • Familie. Het onderhouden van sterke en liefdevolle relaties met dierbaren.

Waarom zijn waarden belangrijk in ACT?

In ACT spelen waarden een centrale rol omdat ze dienen als een soort motivatie om actie te ondernemen, zelfs als het even tegenzit. Door je bewust te zijn van je waarden, geef je richting aan je leven en maak je keuzes die in overeenstemming zijn met wat je echt belangrijk vindt. Dit helpt je om veerkrachtiger om te gaan met stress en tegenslagen, omdat je weet dat je acties voor jou betekenisvol zijn, ongeacht de uitkomst.

Hoe werken waarden in ACT?

Werken met waarden in ACT gaat over het identificeren en verkennen wat voor jou echt belangrijk is. Dit proces kan worden onderverdeeld in drie stappen:

  1. Identificeren van je waarden. Reflecteer op de momenten in je leven waarop je je het meest gelukkig of blij voelde. Wat was je toen aan het doen? Wat was belangrijk voor je? Schrijf deze waarden op en overweeg hoe ze in je huidige leven passen. Je kunt ook waarden-oefeningen gebruiken, zoals het invullen van waarden-vragenlijsten, om meer inzicht te krijgen in wat je drijft.
  2. Ontdekken van je waarden in verschillende levensgebieden. Waarden kunnen variëren afhankelijk van het levensgebied waarin je je bevindt, zoals werk, relaties, persoonlijke groei of gezondheid. Onderzoek wat je in elk van deze gebieden het belangrijkst vindt.
  3. Handelen naar je waarden. Waarden worden pas echt krachtig als je ernaar handelt. Kijk welke concrete stappen je kunt zetten om je waarden in je dagelijks leven toe te passen. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld tijd vrijmaakt voor familie of gezondere keuzes maakt.

Waarden in actie

Stel dat je familie erg belangrijk voor je is, maar je merkt dat je door een drukke baan vaak weinig tijd met hen doorbrengt. Door deze waarde centraal te stellen, kun je bewuste keuzes maken om meer tijd en aandacht te besteden aan je dierbaren, zoals het plannen van regelmatige gezamenlijke eetmomenten.

Als gezondheid een van je kernwaarden is, maar je merkt dat je wat ongezonde gewoonten hebt, kun je stappen ondernemen om je levensstijl aan te passen. Dit kan betekenen dat je begint met regelmatige lichaamsbeweging, gezonder eet of bijvoorbeeld mindfulness beoefent om stress te beheersen.

Conclusie

Waarden zijn als een kompas dat je richting geeft in het leven, zelfs als de weg wat hobbelig is. Door je bewust te worden van je waarden en ernaar te handelen, kan het je helpen om een voor jou betekenisvoller leen te leiden.

Welke waarden zijn het belangrijkst voor jou? Leef je op dit moment in overeenstemming met deze waarden? Zo niet, wat kun je doen om deze waarden meer in je leven te integreren?

Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Heb je vragen? Neem gerust contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat zijn de psychologische voordelen van journaling?

(28-8-2024)

Ontdek hoe het bijhouden van een dagboek je mentale welzijn kan versterken. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is toegewijd handelen (ACT)?

(22-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze laatste blog alles over toegewijd handelen. Lees verder

Tips: hoe beoefen je zelfcompassie?

(20-8-2024)

Leer jezelf met vriendelijkheid en begrip te behandelen, zelfs op de moeilijkste momenten. Lees verder

Minimalisme toepassen in je digitale leven: tips tegen online stress

(19-8-2024)

Hoe kan digitale minimalisme helpen tegen online stress? Lees verder