Relaties zijn een essentieel onderdeel van ons leven. Ze bieden steun, liefde en een gevoel van verbondenheid. Toch zijn relaties niet altijd makkelijk. Problemen en conflicten kunnen opduiken. Relatietherapie kan een waardevol hulpmiddel zijn. Maar wanneer is het nuttig om deze stap te ondernemen?  

Wat is relatietherapie?  

Relatietherapie is een vorm van therapie waar voornamelijk koppels samen met een therapeut werken aan hun relatie. Het doel is om communicatie te bevorderen, conflicten op te lossen en de relatiekwaliteit te verbeteren. De therapeut helpt om onderliggende problemen aan het licht te brengen en effectieve oplossingen te vinden.  

Ondanks dat relatietherapie voornamelijk voor koppels wordt ingezet, is het ook mogelijk om relatietherapie als individueel te krijgen. Je leert dan bijvoorbeeld hoe jij bent in relaties en wat jouw valkuilen zijn.  

Wanneer kan relatietherapie helpen?  

Relatietherapie kan ingezet worden voor een groot aantal problemen. Dit zijn enkele voorbeelden van problemen waarbij deze therapievorm passend zou zijn:  

  • Communicatieproblemen: dit is een van meest voorkomende redenen waarom koppels relatietherapie zoeken. Dit kan variëren van niet goed kunnen prakten over emoties tot constante ruzies over kleine dingen. Therapie kan helpen om nieuwe communicatiestrategen te ontwikkelen.  
  • Vertrouwenskwesties: wanneer vertrouwen wordt geschonden door bijvoorbeeld ontrouw, kan het moeilijk zijn om dit te herstellen. Relatietherapie biedt ruimte om deze kwesties aan te pakken en te werken aan het herstel van vertrouwen.  
  • Levensveranderingen: grote levensveranderingen, zoals het krijgen van een kind of het verlies van een dierbare, kunnen de dynamiek van een relatie beïnvloeden. Dit kan tot spanningen leiden.  
  • Het besluit om samen te blijven: soms weten koppels niet of ze samen moeten blijven, of dat het beter is om uit elkaar te gaan. Een therapeut kan deze beslissing niet maken voor een koppel, maar kan het koppel wel de kans geven hun gevoelens en verwachtingen te verkennen. Zo kan er een gezamenlijk besluit worden genomen.  

Relatietherapie kan niet alleen helpen bij het oplossen van problemen, maar ook bij het versterken van de band tussen partners. Het is dus niet noodzakelijk om als koppel problemen te ervaren, voordat je relatietherapie kan overwegen. Je leert als koppel beter naar elkaar te luisteren en elkaar te steunen.  

Het is bij Psycholoog.nl niet mogelijk om relatietherapie te volgen, zowel individueel als koppel. Wel is het in sommige situaties mogelijk om individuele klachten die invloed hebben op de relatie te bespreken. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met psycholoog.nl: door middel van het inplannen van een gratis adviesgesprek of direct contact op te nemen met ons aanmeld- en adviesteam.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Effectieve communicatie: de sleutel tot het voorkomen van conflicten

(11-9-2024)

Conflicten vermijden begint bij jezelf en hoe je communiceert met de mensen om je heen. Lees hier meer over effectieve communicatie. Lees verder

De Dag van de Seksuele Gezondheid

(4-9-2024)

4 september is het jaarlijks de dag van de Seksuele Gezondheid. Lees in in deze blog meer wat dit precies inhoudt! Lees verder

De invloed van dwanggedachten op relaties en hoe je hiermee om kunt gaan

(7-8-2024)

OCD en dwanggedachten kunnen een negatieve impact hebben op je relatie. Lees in deze blog hoe je hier mee om kan gaan! Lees verder

De impact van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis op relaties

(26-6-2024)

Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kan een negatieve impact hebben op relaties, lees er in deze blog meer over! Lees verder