Er bestaan veel verschillende behandelmogelijkheden voor mentale klachten als depressie, spanning en een burn-out. De meeste vormen van therapie zijn gefocust op praten. Bij runningtherapie ligt de nadruk juist op bewegen. Lees in deze blog wat de therapie inhoudt en bij welke klachten deze wordt ingezet. 

Runningtherapie

Tijdens runningtherapie, ookwel looptherapie genoemd, zal je wekelijks gaan hardlopen onder begeleiding van een therapeut. Dit zal aan de hand van een persoonlijk hardloop opbouwschema gaan, gemiddeld 10 weken lang. Naast dat je onder begeleiding in een groep rent, zal je ook zelfstandig oefenen. Vooraf, tussendoor en achteraf vinden evaluatiemomenten plaats. Bij deze vorm van therapie staat bewegen in eerste instantie boven praten. De therapie kan ook geadviseerd worden naast andere behandelingen. Het grootste voordeel van de runningtherapie is dat iedereen het kan leren en in kan zetten op momenten die het beste uitkomen. 

Het doel is om elke sessie af te sluiten met een ontspannen en opgeruimd gevoel in het hoofd. Runningtherapie kan helpen om van frustraties af te komen en stress te doen verminderen. De vorm van therapie heeft uiteindelijk het meeste effect wanneer men na de 10 weken zelf doorgaat met rennen. Op deze manier zal hardlopen een vorm van ontspanning worden die ruimte maakt om spanningen en stress achter te laten.

Klachten

Runningtherapie kan helpen bij de volgende klachten:

De verstoring van serotonine in het brein, wat bij depressiviteit een probleem is, wordt door middel van rennen verholpen. Naast serotonine komt er ook endorfine vrij tijdens het hardlopen, wat zorgt voor een geluksgevoel. Dit heeft dan weer effect op stemmingswisselingen en somberheid. Lichaamsbeweging zorgt daarnaast ook voor een verbeterde slaaphygiëne waardoor klachten als vermoeidheid en slapeloosheid zullen verminderen.  

Alternatief voor medicatie 

Tijdens onderzoek zijn de effecten van antidepressiva vergeleken met die van runningtherapie in de behandeling van depressiviteit. Als resultaat kwam hieruit dat beide behandelvormen bijna even effectief blijken. Runningtherapie had zelfs een positief effect op de fysieke gezondheidsmaten van deelnemers. Antidepressiva staat ook wel bekend om de vele bijwerkingen die kunnen optreden en juist een negatief effect kunnen hebben op fysieke gezondheidsmaten. Daarom is runningtherapie een goede toevoeging aan de behandeling van depressiviteit of andere mentale klachten.

Bij Psycholoog.nl bieden we geen runningtherapie aan. Wel kan je bij ons terecht voor online therapie via een videobelverbinding met onze psycholoog. Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op. Klik hier om meer te lezen over onze werkwijze. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Bronnen:

https://www.ggznieuws.nl/vijf-vragen-over-behandelvorm-running-therapie/ 

Verhoeven, J.E. e.a. (2023). Antidepressants or running therapy: Comparing effects on mental and physical health in patients with depression and anxiety disorders. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe ontwikkel je meer discipline?

(5-3-2024)

Lees hier hoe zelfdiscipline kan helpen bij het nastreven van je doelen. Lees verder

Het belang van je leefstijl bij een behandeling

(7-8-2023)

Je levensstijl heeft invloed op psychische problemen, maar psychische problemen hebben ook invloed op je levensstijl. Maar hoe zorg je voor een gezonde levensst… Lees verder

De positieve effecten van fietsen

(25-5-2023)

Bewegen is gezond en heeft een positief effect op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Welke voordelen heeft fietsen dan? En hoeveel helpt het nou echt? Lees verder

Hoe kun je lichaamsoefeningen inzetten om met stress om te gaan?

(17-11-2022)

Langdurige stress heeft een negatief effect op onder andere je lichaam. Er zijn gelukkig een aantal manier waarop je deze negatieve effecten kan verminderen! Lees verder