Het nachtenlang draaien in je bed, je onrustig voelen en de slaap niet kunnen vatten, dit kun je omschrijven als slapeloosheid. Dit kan erg vervelend zijn en gevolgen hebben voor je welzijn. Er zijn een heel aantal oorzaken voor slapeloosheid. Er zijn gelukkig ook veel tips die ervoor kunnen zorgen dat je beter kan slapen! 

Hoe komt het dat ik moeilijk in slaap kom?  

Slaap is erg belangrijk voor ons. Het zorgt ervoor dat we uitgerust en alert zijn. Het heeft ook een grote invloed op onze mentale gesteldheid. Slapeloosheid betekend dat je moeilijk in slaap komt, vaak wakker wordt of vroeg wakker wordt. Een combinatie van deze symptomen is ook mogelijk. Er wordt van slapeloosheid gesproken wanneer je minstens twee keer per week slecht slaapt en als gevolg daarvan overdag slecht functioneert. Slapeloosheid kan ook leiden tot een chronisch slaaptekort.

Oorzaken van slapeloosheid 

Wanneer je veel lichamelijke of geestelijke onrust ervaart, kan het zijn dat je moeite hebt om in slaap te vallen. Je ligt in bed, het is donker en stil, er zijn weinig prikkels om je heen. Dit is de perfecte setting voor je hoofd om na te gaan denken over situaties en gevoelens die je nog niet helemaal verwerkt hebt. Dit kan je slaap in de weg zitten.  

Ook bepaalde gewoontes kunnen leiden tot slapeloosheid. Een verstoring van je dag-en-nacht ritme is hier een voorbeeld van. Wanneer je bijvoorbeeld overdag dutjes doet, ben je ‘s nachts minder moe. Ook gewoontes zoals roken, het drinken van alcohol of het eten van veel suiker hebben een effect op je slaapkwaliteit. Als jij de gewoonte hebt om voor het slapen nog een tijdje op je telefoon te zitten, kan het ook zijn dat je last hebt van slaapproblemen. Het licht van je telefoon zorgt er namelijk voor dat je minder goed in slaap kan vallen.  

Tips om makkelijker in slaap te komen

Er zijn dus best veel oorzaken voor slapeloosheid. Er zijn gelukkig ook veel tips die je kan toepassen om je slaapkwaliteit te verbeteren:  

  • Podcasts of YouTube video's over mediteren/ ontspanningsoefeningen: Er zijn veel slaapmeditaties te vinden op Spotify of op YouTube. In deze filmpjes helpt een stem je om rustig te worden en in slaap te vallen.  
  • Wat heeft als kind geholpen: vroeger sliep je wellicht wel heel goed. Wat heeft je toen geholpen? Misschien helpt dit je nu ook wel weer. Was dit bijvoorbeeld slapen met een knuffel of door iemand voorgelezen worden? Je zou dan bijvoorbeeld kunnen luisteren naar een audioboek.   
  • Een piekerkwartiertje overdag inplannen om dan te piekeren over alles wat je dwarszit, zodat je dit niet voor het slapen gaat doen.   
  • Ga naar bed gaan wanneer je moe bent, dit verkleint de kans dat je langer wakker ligt in bed.  
  • Leg je telefoon ongeveer een half uur voordat je naar bed gaat weg. Gebruik deze tijd bijvoorbeeld om een soort rust ritueel voor jezelf te bedenken, zodat je ontspannen naar bed gaat.  
  • Neem ‘s avonds laat geen zware maaltijd meer waar bijvoorbeeld veel suiker in zit. Probeer ook niet te roken of alcohol drinken voordat je naar bed gaat.  
  • Wanneer je langer dan 30 minuten ronddraait in bed, sta dan op! Voorkom dat je je bed associeert met piekeren en ronddraaien. Loop even naar beneden en probeer dan weer opnieuw naar bed te gaan.  

Wil jij meer informatie over slapeloosheid of wil je hier hulp bij? Neem dan contact op met ons of plan een adviesgesprek in!

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Brain fog: een ‘mist’ of ‘watten’ in je hoofd, wat betekent dat?

(29-2-2024)

Ontdek in deze blog wat je kunt doen als je last hebt van brain fog! Lees verder

Hoe ga je om met depressieve gevoelens?

(20-2-2024)

Lees hier wat je zelf kan doen om je depressieve gevoelens te verlichten. Lees verder

Zelfontdekking na liefdesverdriet

(15-2-2024)

Liefdesverdriet kan veel negatieve emoties met zich meebrengen, maar een relatiebreuk kan ook de gelegenheid geven tot zelfontdekking. Lees verder

De rol van slaap in emotieregulatie

(1-2-2024)

Onze slaap hygiëne kan veel invloed hebben op hoe we onze emoties ervaren en hoe we emoties van anderen interpreteren. Lees er hier meer over! Lees verder