Herken je dat je niet om hulp durft te vragen op werk, omdat je bang bent dat anderen je dom gaan vinden? Raak je in paniek wanneer je iets moet bijdragen aan de vergaderingen? Loop je toch even snel terug, wanneer je collega’s bij de koffieautomaat ziet? Ga je niet naar de vrijdagmiddagborrel uit angst dat je er toch niet bij gaat horen? Het kan zijn dat je dan last hebt van sociale angst op werk. Sociale angst kan in de weg staan om alles uit je werk te halen.   

Sociale angst op de werkvloer 

Mensen met een sociale angststoornis ervaren overmatige angst in sociale situaties, waarin ze negatief beoordeeld kunnen worden door anderen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze iets stoms gaan zeggen of dat ze als saai en stom worden gezien. Als gevolg ervaren ze veel angst en zijn ze zich erg bewust van zichzelf in sociale situaties.   

Sociale angst kan in de weg staan in het goed functioneren op werk. Een persoon kan bijvoorbeeld last hebben van een angst om te spreken in vergaderingen, contact met collega’s en samenwerken in groepen. Personen met sociale angst kunnen een waardevolle bijdrage leveren op werk, maar bereiken door de angst niet hun volle potentie. De angst belemmert de persoonlijke en professionele groei op werk.  
 

Hoe kan therapie helpen met sociale angst op de werkvloer?   

Wanneer de sociale angst in de weg staat van je dagelijks functioneren en je er onder lijdt, is het belangrijk om professionele ondersteuning te zoeken. Cognitieve gedragstherapie kan helpen met het ontdekken van negatieve gedachtepatronen en het te veranderen. Exposure therapie kan je blootstellen aan angstige situaties, zodat je leert dat je de angst kan verdragen en dat de uitkomst niet zo erg is dan je denkt. Therapie kan verder ook inzicht en begrip geven, waar je angst uit kan ontstaan en waarom bepaalde situaties angst bij jou kunnen aanwakkeren.  

Hoe kan je omgaan met sociale angst op werk? 

  • Probeer niet je werk te vermijden: Als je enorm angstig voelt op werk kan je neiging hebben om je werk te mijden. Dit kan op de korte termijn zorgen voor een opluchting en een vermindering van angst. Op langere termijn gaat het je angst groter maken. Juist door naar werk te gaan, merk je dat het toch niet zo spannend is zoals in je hoofd. Hierdoor kan je meer zelfvertrouwen krijgen. 
  • Zoek steun: deel je angsten met iemand die vertrouwd op werk. Dit kan ervoor zorgen dat je gehoord voelt op je werk. . 
  • Probeer goed voor jezelf te zorgen: neem voldoende rust, ga op tijd slapen en neem tijd voor jezelf. Vaak zijn je negatieve gedachten en stress erger wanneer je gestrest bent. Als je goed voor jezelf zorgt, kan je de stress beperken. 
  • Een goede voorbereiding: Wanneer je goed voorbereid bent, kan je wat zelfverzekerder voelen. 
  • Ga uit je comfort zone: Doe juist dingen die je spannend vindt. Als jezelf blootstelt aan dingen die je spannend vind, kunnen je leren dat je de angst aan kan en dat het helemaal niet zo eng is als je denkt. Na verloop van tijd kunnen je angstreacties afnemen. Als je heel vaak een presentatie moet geven, merk je bijvoorbeeld dat het de eerste keer erg spannend is, maar na een tijd je hier aan gewend raakt. Uit je comfort zone gaan, kan ook helpen met het opbouwen van je zelfvertrouwen. 

Heb jij last van sociale angst en belemmert dit jou op werk? Als je hiervoor in gesprek wil met een psycholoog, kan je een adviesgesprek  bij ons inplannen of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder