Tegenwoordig moet alles in het leven in een hoog tempo. Werk, studie, hobby’s en leuke sociale gelegenheden met vrienden. Maar wat is nou de laatste keer dat je tijd voor jezelf heb genomen?  

Waarom is tijd voor jezelf belangrijk?

Wanneer je tijd inplant om alleen te zijn kun je jouw energie weer opladen. Door uitwendige prikkels uit te zetten komen je hersenen en je lichaam écht even tot rust. Zo kun je stoom afblazen, op adem komen en je hoofd leeg maken. Dit kan helpen om je weer nieuwe energie te geven om dingen te gaan ondernemen, en het zorgt voor een vermindering van je stress.

Het doel van me-time is dat je dingen doet die alleen voor jou bedoeld zijn, zonder dat je hier verantwoording af hoeft te leggen tegenover anderen. Zo kun je nadenken over dingen die voor jou persoonlijk belangrijk zijn, afgestemd op je eigen normen en waarden.

Wanneer je niet genoeg tijd voor jezelf neemt kan het zijn dat je overspannen wordt. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Deze zijn namelijk ook nauw met elkaar verbonden.

Hoe pak je me-time aan?

Tijd voor jezelf is voor iedereen belangrijk, ongeacht of je meer intro- of extravert  bent. Hier zijn wat tips om je te helpen met beginnen;

Waar wordt je blij van? Omdat me-time echt bedoeld is om te dingen te doen die jouw interesse hebben kan het een goed begin zijn om stil te staan bij de dingen die jij interessant vindt. Of denk bijvoorbeeld terug aan een situatie waarin je plezier had en gebruik dingen die er toen waren.

Ben bewust van je schuldgevoel. Tijdens jouw me-time hoef je geen verantwoording af te leggen tegenover anderen. Om deze redenen hoef je je dan ook niet schuldig te voelen tegenover bijvoorbeeld je vrienden omdat je een keertje niet mee gaat naar een activiteit.

Plan het vooruit. Probeer gerust een ‘afspraak’ met jezelf in te plannen. Door het vast te leggen in bijvoorbeeld je agenda verplicht je jezelf om echt even uit te rusten. De invulling weet je van te voren misschien nog niet, maar houd de tijd in ieder geval wel vrij.

 Gebruik het nuttig. Natuurlijk is het lekker om een keer je favoriete serie aan te zetten en even niks te doen, daarvan rust je ook uit. Maar het is ook belangrijk om je tijd nuttig te besteden. Ga bijvoorbeeld een wandeling maken, een leerzame documentaire kijken of verdiep je in de wereld van mindfulness.

Heb jij moeite met tijd voor jezelf vrij maken, heb je last van een overspannen gevoel of heb je andere vragen? Dan kun je contact met ons opnemen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543. 

Terug naar het overzicht? Klik dan hier.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder

Hoe bied je een luisterend oor door actief te luisteren?

(16-7-2024)

Wanneer je een luisterend oor bied, dan is het belangrijk om actief naar andermans problemen te luisteren. Lees verder

Het onbegrip van overprikkeling

(15-7-2024)

Overprikkeling kan een grote invloed hebben op je leven, vooral als je niet begrepen voelt door je omgeving. Lees verder