Op TikTok zie je steeds vaker filmpjes voorbij komen over paniekaanvallen, autisme en ADHD. Mentale gezondheid wordt op die manier op sociale media bespreekbaar gemaakt in allerlei vormen. Zo ook filmpjes van verdrietige mensen die het hebben over "silent struggle". Je leest in deze blog wat het inhoudt en waarom hierover filmpjes worden gemaakt. 

Waar gaan "silent struggles" over?

Op TikTok gaan deze filmpjes over mensen die mentale problemen ervaren, maar hier niet over praten. Het contrast wordt duidelijk door het beeld van een vrolijk persoon met "wat iedereen om me heen ziet" en het beeld van een verdrietig persoon met "hoe ik me vanbinnen voel". Hun omgeving heeft dus geen weet van de mentale klachten die iemand ervaart. De filmpjes laten zien dat je mentale problemen niet aan de buitenkant kan zien, terwijl er veel mensen zijn die in stilte pijn ervaren van hun klachten. Door deze filmpjes te maken, willen ze dus bewustzijn creëren. 

Waarom is het belangrijk om hierover te praten?

Bijna de helft van de Nederlanders krijgt eens in hun leven te maken met een psychische aandoening. Je kan je gauw schamen voor je klachten, denken dat jouw klachten niet 'erg genoeg' zijn of je wil anderen niet met jouw problemen opzadelen. Hierdoor kan het lastig zijn om over jouw klachten te praten, maar helaas is het in Nederland nog steeds een taboe. 

Ruim de helft van de jongvolwassenen in Nederland ervaart psychische klachten en is de meest ongelukkige generatie. Daarnaast zien we veel eenzaamheid en suïcidale gedachten bij deze groep, wat het des te belangrijker maakt om het gesprek aan te gaan over je mentale klachten en de stilte te doorbreken. Opkroppen van je problemen kan namelijk zorgen voor veel negatieve gevolgen

Wat is het effect van "silent struggles"?

Wanneer je ervoor kiest om niet te praten over je problemen, onderdruk je jouw emoties. Het onderdrukken van emoties kan leiden tot de ontwikkeling van ongezonde manieren om met problemen om te gaan. Je kan toevlucht gaan zoeken in andere dingen om je problemen te vergeten. Door bijvoorbeeld je agenda vol te plannen, heb je geen tijd om je emoties te ervaren en vermijd je de confrontatie. Het heeft echter geen invloed op het oplossen van de onderliggende problemen en kan juist als gevolg hebben dat je jezelf steeds meer vervreemdt.

Bovendien kan het een negatieve invloed hebben op sociale relaties. Als je emoties niet deelt, kan dit het opbouwen van betekenisvolle relaties belemmeren, omdat anderen je niet kunnen zien voor wie je werkelijk bent. Je kunt je ook eenzaam voelen en je minder verbonden voelen met vrienden en familie. Het onderdrukken van je emoties kan uiteindelijk een grote druk uitoefenen op onze mentale gezondheid. Het kan zorgen voor meer stress, somberheid, depressieve- en angstgevoelens en vermoeidheid. Daarom is het des te belangrijker om de "silent struggle" bespreekbaar te maken en hulp te zoeken als je mentale klachten ervaart.

Praten met mensen in je omgeving over je mentale gezondheid zorgt vaak al voor veel opluchting. Wanneer je psychische klachten hebt, is het soms het beste om hier met een psycholoog over te praten. Zij hebben immers de juiste kennis en ervaring om jou hierbij te helpen. Vind je het spannend om naar een psycholoog te gaan? Vraag of de ander (de eerste keer) met je meegaat. Zo sta je er niet alleen voor, en kan diegene jou steunen. Bij psycholoog.nl kan je praten over je psychische klachten. Lees hier hoe we te werk gaan.

Heb je na het lezen van deze blog vragen, herken je jezelf ergens in of herken je het bij mensen in je omgeving? Dan kun je contact met ons opnemen door een adviesgesprek in te plannen of door direct contact met ons op te nemen.

Meer blogs lezen? Klik dan hier

Als je vaker suïcidale gedachten hebt is het van belang om dit serieus te nemen. Je kan geheel anoniem bellen met zelfmoord preventie Nederland (0800-0113).

 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Zelfliefde in de praktijk: dagelijkse gewoontes voor een positieve zelfrelatie

(19-6-2024)

Zelfliefde is een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling en onze mentale gezondheid. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Lees hier meer! Lees verder

Insomnia: oorzaak en symptoom van verschillende mentale stoornissen

(14-6-2024)

In deze blog bespreken we de wederzijdse relatie tussen insomnia en psychopathologie, de onderliggende mechanismen en de behandelingsopties. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Hoe herken jij je eigen vermijdingsgedrag?

(6-6-2024)

Een lastige situatie vermijden lucht in het moment vaak op, maar kan op lange termijn voor problemen zorgen. Maar hoe herken je vermijdingsgedrag bij jezelf? Lees verder