Ben jij iemand die van te voren altijd alles tot in de puntjes wilt hebben geregeld voordat je op vakantie gaat? Ervaar je veel stress voorafgaand aan een vakantie of uitje? Dan klinkt dat alsof je graag de touwtjes in handen wilt hebben als het aankomt op vakanties. Deze stress kan ervoor zorgen dat je met een ongerust gevoel je vakantie ingaat, en eigenlijk niet eens aan ontspanning kan toekomen. Lees hier hoe je de touwtjes kan laten vieren en een ontspannen vakantie tegemoet gaat.

Waarom wil je alles regelen?

De voornaamste reden dat er veel stress bij vakanties komt kijken, is doordat er een druk wordt ervaren om het perfecte plaatje te schetsen. Mensen willen alles uit hun vakantie halen en niet aan hun vrienden vertellen dat het allemaal wat anders is verlopen. Op vakantie wil men alles zien en doen wat mogelijk is om later geen spijt te hebben. Dit is met name voor de buitenkant; voor de vakantieverhalen die je aan je collega’s vertelt wanneer je terug bent. Maar uiteindelijk ben jij degene die op vakantie is geweest, dus dan kan je er maar beter van hebben genoten.

Daarnaast zijn mensen die veel last hebben van vakantie-stress vaak ook control freaks. Dit komt voort uit een vorm van onzekerheid. Ze willen graag aan anderen laten zien dat ze alles het beste kunnen regelen, en vinden het daarom lastig om taken uit handen te geven.

Het resultaat van controledrang is veel stress en spanning. Wanneer je iets tot in de puntjes uitstippelt, kunnen tegenslagen des te zwaarder vallen. Zodra je de touwtjes laat vieren, zorgt dit er juist voor dat je flexibeler bent.

Tips om los te laten

Als je altijd al gewend bent geweest om de touwtjes in handen te hebben, kan het erg beangstigend zijn om deze los te laten. De controle die je ervaart geeft je namelijk een gerustgesteld gevoel. Maar het kan juist ook bevrijdend zijn om taken uit handen te geven of de controle los te laten. Loslaten bied verrassende mogelijkheden en een ontspannen gevoel. De volgende tips kunnen je helpen om een vakantie als ontspannend te ervaren:

  • Ga gerust op vakantie. Mensen werken vaak nog even wat extra dagen voordat hun vakantiedagen ingaan. Dit zorgt ervoor dat je met een ongerust en misschien zelfs wel overwerkt gevoel op vakantie gaat. Dat zal de ontspannenheid niet tegemoet komen. Daarom kan het fijn zijn om 2 à 3 dagen voorafgaand aan je vakantie al vrij te nemen zodat je rustig alles kan regelen en ontspannen je vakantie ingaat. 
  • Ga op een vakantie die bij je past. Je hoeft niet urenlang in de auto te zitten, met het vliegtuig naar een exotisch oord te gaan of primitief in een jungle te overnachten als je daar niet gelukkig van wordt. Kies een vakantie die bij jou past, anders kan het alleen maar onnodige zorgen meebrengen. 
  • Laat meer aan het toeval over. Plan bijvoorbeeld niet van te voren waar je elke avond gaat eten, maar laat dit wat meer aan het toeval over. Daardoor kom je op onverwachtse plekken die voor mooie herinneringen kunnen zorgen. 
  • Maak keuzes in wat je wilt doen/zien op vakantie. Het kan helpen om van te voren met je gezin, vrienden of andere mede-vakantiegangers af te spreken wat de belangrijkste activiteiten of uitjes gaan zijn. Zo verlaag je de druk om alles maar te moeten doen of zien. 
  • Taken verdelen. Als je met een gezelschap op vakantie gaat, kan het erg prettig zijn om taken te verdelen. Zo zou je iedereen een dag toe kunnen wijzen dat ze iets organiseren om te doen. 
  • Regel niet alles last-minute. Dingen op het laatste moment regelen kan onnodige stress met zich meebrengen. Zorg daarom dat je van te voren je koffer al inpakt, weet hoelaat je vertrekt en je paspoort klaar hebt liggen

Heb jij last van stressklachten rondom de vakantie en ben jij op zoek naar een psycholoog? Bij Psycholoog.nl kunnen wij jou hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder