Het klinkt misschien herkenbaar, vluchtgedrag. Deze vorm van gedrag kent echter verschillende vormen en maten. Voor een ieder kan dit ook verschillende oorzaken hebben. Voor de ene zal het bijvoorbeeld gaan om problemen op het werk terwijl het bij de ander gaat om studie gerelateerde problemen.

Actief vluchten

Bij actief vluchten kun je denken aan het fysiek weglopen van een confrontatie situatie. Daarnaast kan het ook andere vormen aannemen. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat je ruzie gaat maken met iemand over iets kleins zodat je je echte irritatie niet onder ogen hoeft te komen.

Wanneer je vluchtgedrag vertoont kan dit meerdere oorzaken hebben:

  • Angst hebben voor kritiek.
  • Voorkomen van conflicten.
  • Je hebt een vorm van uitstelgedrag.
  • In het verleden heb je eens een dergelijke situatie meegemaakt met een nare uitkomst. Je wilt zo’n uitkomst dit keer vermijden.
  • Weinig zelfvertrouwen.

Passief vluchten

Een andere vorm van vluchtgedrag is passief vluchten. In plaats van actief weg te lopen van een probleem staat bij deze vorm ontkenning centraal. Je doet alsof het probleem niet bestaat. Zelfs als je in een gesprek doet alsof je het eens bent met de ander dat is dit al passief vluchtgedrag. Ook wanneer je regelmatig je mond helemaal dicht houdt in gesprekken is dit passief vluchtgedrag. Op deze manier zorg je ervoor dat je nooit in een situatie terecht kan komen waarbij iemand te dichtbij kan komen. Maar vluchten is ook jezelf slachtoffer vinden. Zo kun je denken in termen als:

  • Het is niet anders
  • Je kunt er niks aan doen
  • Je verandert er toch niks aan
  • Het is zoals het is
  • Je moet het maar aanvaarden

Waar komt het vandaan?

De voornaamste reden waarom iemand vluchtgedrag vertoond is omdat angst de primaire reactie is op gevaar, bedreiging of confrontaties. Een andere reden kan zijn omdat je het jezelf hebt aangeleerd over een langere tijd.

Wat kun je er tegen doen?

Een manier om hier beter mee om te kunnen gaan is cognitieve gedragstherapie. Wanneer je vluchtgedrag vertoont kan dit te maken hebben met automatische gedachtes. Om deze negatieve gedachtes de baas te blijven kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een G-Schema. Een G-schema wordt gebruikt om erachter te komen waar je gedrag vandaan komt, en zo zou je dus ook tot de kern van je vluchtgedrag kunnen komen. Cognitieve gedragstherapie is iets wat wij als Psycholoog.nl aanbieden.

Heb je na het lezen van deze blog vragen, herken je jezelf erin of zijn er andere dingen waar je over wilt praten? Dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Brain fog: een ‘mist’ of ‘watten’ in je hoofd, wat betekent dat?

(29-2-2024)

Ontdek in deze blog wat je kunt doen als je last hebt van brain fog! Lees verder

Wat kan de natuur voor jouw mentale welzijn betekenen?

(23-2-2024)

Wat is ecotherapie en wat kan het voor jou betekenen? Lees verder

De psychologie achter roddelen: waarom doen we dit zo graag?

(26-2-2024)

Iedereen roddelt wel eens, maar wat is de functie daarvan? Lees verder

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder