Van drugsbaron Pablo Escobar in ‘Narcos’ tot Jeffrey Dahmer in de serie ‘Dahmer’: true crime houdt ons aan de buis gekluisterd. Waarom kijken we zo graag naar series over moord en andere geweldsmisdrijven? 

Beloningsysteem 

De fascinatie die je misschien hebt voor moorden en gruwelijke beelden is heel menselijk. We voelen ons aangetrokken tot echte misdaad omdat het de sterkste emotie raakt: angst. Volgens de Amerikaanse criminologie professor Scott Bonn maakt het zien van afschuwelijke beelden adrenaline vrij. Adrenaline zorgt ervoor dat je lichaam klaarstaat om in actie te springen. Het is zowel stimulerend als verslavend. De gruwelijke beelden hebben een euforisch effect op je emoties, wat vergelijkbaar is met bungeejumpen. Wanneer je bewust naar gruwelijke beelden kijken wordt het beloningsysteem in je brein actief. Dit beloningsysteem wordt ook geactiveerd bij normale nieuwsgierigheid of als mensen opdrachten uitvoeren waarmee geld verdiend kan worden. 

Waarom voelen we ons aangetrokken tot gruwelijke beelden? 

 Er zijn drie redenen waarom je je aangetrokken kan voelen tot gruwelijke beelden: 

  1. In de eerste plaats kan het kan gaan om het verkrijgen van informatie. Door jezelf via beelden bloot te stellen aan leed van anderen, kun je in een veilige omgeving inzicht krijgen in gevaarlijke situaties zonder dat je zelf de gevolgen hoeft te dragen. 
  2. Het kan ook gaan om het opwekken van emoties. Mensen zijn opzoek naar spanning en vinden het leuk om nieuwe en complexe dingen te doen. Als je houdt van verre reizen en nieuwe gerechten uit te proberen, ben je ook sneller nieuwsgierig naar spannende beelden. 
  3. Tot slot kan het ook een sociale rol spelen. Je wil je inleven in mensen die zulke negatieve omstandigheden verkeren en zien wat ze hebben meegemaakt. 

Keerzijde 

Series en documentaires over moordmisdaden kunnen kwetsend zijn voor nabestaanden en slachtoffers. Slachtoffers worden vaak gemarginaliseerd tijdens het maken van een misdaaddocumentaire. Er wordt namelijk vaker aandacht besteed aan de kindertijd van de dader om zijn of haar gedrag te verklaren. De focus ligt ook vaak op de motivaties van de moordenaar. Er wordt heel veel gepraat over de dader van geweldsmisdrijven en daarbij is er te weinig oog voor slachtoffers.  

Iets anders waar je over moet waken, is het verheerlijken van daders. Soms wordt er een romantisch beeld neergezet van moordenaars. Een bekend voorbeeld hiervan is van Ted Bundy in de Netflix-film Extremely Wicked, Schokingly Evil and Vile. Mannelijke seriemoordenaars worden massaal verheerlijkt op tv en in films. Er wordt constant voorgeschoteld dat mannelijke moordenaars onbegrepen karakters zijn met een complex verleden. We moeten maar met ze meeleven, wat natuurlijk makkelijker gaat als het een zeer aantrekkelijk persoon is. 

Kortom, het is volledig normaal om te genieten van true crime serie of een waargebeurde film. Het is alleen wel goed om in gedachten te houden dat het geen fictie is waar je naar kijkt. Met deze kennis kun je gerust en nieuwsgierig hart je lijst met spannende series en films afkijken. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Schermtijd en Adolescenten: Hoe Bescherm je Hun Ontwikkeling?

(18-9-2024)

Tegenwoordig brengen we een groot gedeelte van onze dag door voor een scherm. Maar welke invloed heeft dit op de ontwikkeling van een adolescent? Lees verder

De Kracht van Routine: Hoe Structuur Helpt bij Angst en Depressie

(13-9-2024)

Een routine kan ons helpen in het dagelijks leven, zo ook wanneer je last hebt van angstige en sombere gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Waarom keuzestress steeds meer voorkomt in de maatschappij

(10-9-2024)

Tegenwoordig hebben we een oneindige mogelijkheid aan keuzes. Dit kan zorgen voor stress, angst. Maar hoe ontstaat keuzestress en waarom komt het steeds meer vo… Lees verder

Terug naar school na de vakantie: omgaan met sociale angst bij jongeren

(6-9-2024)

De zomervakantie is weer voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Dit kan naast veel positieve gevoelens, ook sociale angst met zich meebrengen. Lees er meer o… Lees verder