De langdurige wachttijden binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) zijn niks nieuws. Het veroorzaakt voor duizenden patiënten serieuze problemen. Mensen met psychische klachten staan vaak maanden op een wachtlijst voordat ze passende hulp krijgen, wat kan leiden tot verergering van klachten, zoals angst, depressie en soms zelfs crisisopnames.

Dit probleem heeft nu een nieuwe wending gekregen: stichting Recht op GGZ, gesteund door patiënten en hun naasten, heeft de Nederlandse staat aangeklaagd wegens het falen om tijdige zorg te bieden.

De druk op de GGZ is al jaren een bekend probleem. Ondanks eerdere beloftes van de overheid om de wachttijden terug te dringen, lijkt de situatie nauwelijks te verbeteren. Wachttijden voor psychische zorg in Nederland overschrijden vaak de maximale termijnen die zijn vastgesteld door de overheid, wat frustraties en wanhoop veroorzaakt bij veel patiënten en hun families.

Wat houdt de rechtszaak in?

De rechtszaak, geïnitieerd door de stichting Recht op GGZ, stelt dat de staat zich niet houdt aan zijn zorgplicht. Het argument is dat iedere Nederlander recht heeft op tijdige en passende zorg en dat de huidige wachttijden niet aan deze eis voldoen. De stichting wil met deze zaak bereiken dat de staat zich verplicht voelt om echte en effectieve maatregelen te nemen die het verschil maken. Dit kan onder andere betekenen dat er meer financiële middelen moeten worden vrijgemaakt voor de GGZ, zodat er sneller en efficiënter hulp geboden kan worden.

De gevolgen van lange wachttijden

Voor veel mensen betekenen de lange wachttijden een periode van onzekerheid en achteruitgang in hun mentale gezondheid. Hulp zoeken is voor velen al een grote stap, en wanneer hier geen snel gevolg aan wordt gegeven, kan de situatie snel verergeren. Dit leidt niet alleen tot de behoefte aan intensievere zorg in de toekomst, maar ook tot sociale problemen zoals bijvoorbeeld uitval op het werk, eenzaamheid en een algehele verminderde kwaliteit van leven.

Hoe kan dit opgelost worden?

Stichting Recht op GGZ wil met de rechtszaak bereiken dat de overheid concrete maatregelen neemt om deze wachttijden aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld door het uitbreiden van capaciteit in de GGZ, het vereenvoudigen van zorgprocessen, en betere financiering voor behandelaars. De overheid heeft hierin een duidelijke verantwoordelijkheid om de wachttijden te verkorten en passende zorg bereikbaar te maken voor iedereen die dit nodig heeft.

De rechtszaak tegen de staat is een signaal dat de huidige wachttijden niet meer geaccepteerd worden. Het benadrukt het belang van mentale gezondheid en de dringende noodzaak om het zorgsysteem voor iedereen toegankelijk te maken.

Wat zijn mogelijkheden?

Ben jij op zoek naar mentale ondersteuning, en zitten de lange wachttijden van de GGZ je in de weg hierbij? Dan kunnen wij ons goed voorstellen dat dit veel frustratie meebrengt. Naast de GGZ zijn er diverse andere mogelijkheden voor mentale ondersteuning die je kunt overwegen:

  • Huisarts. Huisartsen bieden vaak kortdurende begeleiding of kunnen doorverwijzen naar praktijkondersteuners (POH-GGZ) voor laagdrempelige hulp.
  • Online platforms. Verder kunnen maatschappelijk werkers en online platforms met anonieme chatdiensten, zoals de Luisterlijn, tijdelijke steun bieden. 
  • Psycholoog.nl. Voor wie online ondersteuning zoekt, bieden wij van Psycholoog.nl hulptrajecten en gesprekken met ervaren psychologen. Hierdoor kan je snel aan de slag met je mentale gezondheid, zonder langdurige wachtlijsten. Onze psychologen werken voornamelijk met elementen uit de Cognitieve Gedragstherapie, Schematherapie en Acceptance and Commitment therapie. Samen stem je de vorm van behandeling af op jouw behoeften. Daarnaast bieden wij ook overbruggingshulp, wanneer je al op de wachtlijst staat voor de GGZ.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jou zouden kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons aanmeld- en adviesteam, dan bespreken we graag de mogelijkheden. Dit kan je doen door een adviesgesprek in te plannen op een moment wat voor jou het beste uitkomt, of door ons direct te bellen op 085 273 3339.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Bronnen:

Ggz-sector vraagt Tweede Kamer meer steun - GZ-psychologie

Te lang wachten in de ggz: patiënten en naasten dagen Staat voor de rechter | Binnenland | NU.nl

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De impact van verkiezingsuitslagen: hoe om te gaan met politieke stress?

(13-11-2024)

De verkiezingsuitslagen kunnen een hoop emoties teweeg brengen: vreugde en hoop, of juist angst en hopeloosheid. Lees verder

Wintertijd en je biologische klok: de impact op slaap en stemming

(28-10-2024)

Een uurtje langer slapen, maar ook een uurtje sneller donker. Lees verder

Halloween, angst en je angsten onder ogen komen

(30-10-2024)

Halloween is een mooi moment om stil te staan bij je eigen, alledaagse angsten Lees verder

ADHD Awareness month: hyperfocus, een kracht of valkuil?

(17-10-2024)

Hyperfocus is een staat waarin iemand zich volledig kan verliezen in een taak of activiteit. Lees verder