Het starten van therapie kan een lastige stap zijn. Maar wat als je je naar een aantal sessies nog niet beter voelt? Misschien twijfel je dan wel of therapie wel werkt. In deze blog leggen we uit waarom therapie soms tijd nodig heeft en wat je kunt doen als het proces anders loopt dan verwacht.  

1. Therapie is geen snelle oplossing 

In een tijd waar veel direct oplosbaar is, kan het lastig zijn om geduld te hebben met iets dat juist traag en gelaagd verloopt. Therapie is geen kant-en-klare oplossing. Het werken aan mentale gezondheid betekent vaak dat je stilstaat bij diepgewortelde patronen, overtuigingen en emoties.  

Dit vraagt tijd, vertrouwen en motivatie. Soms gaat het proces met kleine stappen vooruit, en soms lijkt er sprake van stilstand. Dit alles is onderdeel van therapie.  

2. De klik met de therapeut is belangrijk 

Een van de belangrijkste voorwaarden voor succesvolle therapie is een goede relatie met je therapeut. Als je je niet op je gemak voelt, of het gevoel hebt niet begrepen te worden, kan dat het proces beïnvloeden. 

Dit betekent niet dat de therapeut zijn of haar werk niet goed doet, of dat het probleem bij jou ligt. Soms is er simpelweg geen optimale match. Het is dan ook verstandig om dit bespreekbaar te maken. Samen kun je bekijken of een andere benadering wenselijk is.  

3. Niet elke methode past bij iedereen 

Er bestaan verschillende vormen van therapie. Denk aan cognitieve gedragstherapie, Acceptance en Commitment Therapy, EMDR, schematherapie en exposure therapie. Afhankelijk van je klachten, persoonlijkheid en voorkeur kan de ene methode beter bij je passen dan de andere.  

Wanneer je het gevoel hebt dat de gebruikte werkwijze niet voldoende helpt, is het goed om dit met je therapeut te bespreken.  

4. Verandering gaat vaak gepaard met ongemak 

Therapie kan confronterend zijn. Je wordt uitgenodigd om naar jezelf te kijken, gevoelens toe te laten en oude patronen onder de loep te nemen. Dit kan tijdelijk ongemakkelijk zijn. Juist dat ongemak is vaak een teken dat er iets in beweging komt. Therapie voelt niet altijd prettig, maar dat betekent niet dat het geen effect heeft.  

Wat kun je doen als je twijfelt?  

Het is niet gek dat je tijdens het traject soms twijfels hebt. Dit kan een onderdeel zijn van het proces. Toch kan het goed zijn om deze twijfels te bespreken met de therapeut als ze langere tijd aanhouden. Vaak staat een therapeut open voor reflectie op de voortgang. Geef jezelf daarnaast ruimte om aan jezelf te werken, zonder de druk dat het snel beter moet gaan. Kijk ook naar de gestelde verwachtingen. Zijn deze wel realistisch? Of moeten ze bijgesteld worden? 

Als de twijfels niet worden weggenomen, kan een verkennend gesprek met een andere behandelaar helpen om nieuwe inzichten te verkrijgen of andere opties te verkennen.  

Wil je graag met een psycholoog praten over jouw klachten? Bij Psycholoog.nl kijken we samen naar jouw klachten en behoeften, en wordt vervolgens de behandeling hierop afgestemd. Neem vrijblijvend contact op door ons te bellen op 085 27 333 39, of door een adviesgesprek te plannen. Wij bellen jou dan wanneer het jou het beste uitkomt. 

Meer blogs lezen? Klik dan hier.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe communiceer je je veranderende behoeften naar je partner of familie?

(17-4-2025)

Gedurende je leven ontwikkel je je continue, en dit kan gepaard gaan met veranderende behoeften. Maar hoe communiceer je dit naar je omgeving? Lees verder

De schaduwzijde van altijd positief zijn: over de gevolgen van ‘Toxic Positivity’

(8-4-2025)

Ondanks dat positiviteit veel goeds kan brengen, kan altijd positief zijn ook negatieve gevolgen hebben. Lees verder

Waarom sommige mensen altijd denken dat anderen boos op hen zijn

(4-4-2025)

Soms kan je het gevoel hebben dat iemand boos op je is, terwijl hier niet echt een aanleiding voor is. Lees er hier meer over! Lees verder

Omgaan met stress en angst voor een operatie

(2-4-2025)

Zo verminder je stress en angst voor een operatie met effectieve tips en ontspanningstechnieken. Lees verder