In de psychologie worden er tal van therapieën toegepast. Een minder bekende, psychologische therapie is COMET. In deze blog bespreken we wat COMET is, hoe het werkt en hoe het wordt toegepast in therapie.  

Wat is COMET?  

COMET staat voor competitive memory training. Het is een therapievorm die is ontwikkeld om een negatief zelfbeeld en emotie te veranderen door het versterken van positieve associaties. De methode is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar hoe ons brein herinneringen en emoties opslaat en hoe competitie tussen herinneringen kan worden gebruikt om negatieve denkpatronen te vervangen door meer positieve.  

Het uitgangspunt van COMET is dat mensen vaak focussen op negatieve overtuigingen over zichzelf. Een voorbeeld is “ik ben niet goed genoeg” of “ik ben een mislukkeling”. COMET helpt om deze negatieve overtuigingen te overschrijven door positieve beelden en gevoelens te activeren en versterken.  

Hoe werkt COMET?  

De kern van COMET is gebaseerd op het mechanisme van emotionele conditionering en competitief leren. Dit houdt in dat positieve emoties en associaties worden gekoppeld aan specifieke situaties, gedachten of zelfbeelden. Het proces verloopt meestal in de volgende stappen:  

  1. Identificeren van het negatieve zelfbeeld: de eerste stap in COMET is herkennen en formuleren van negatieve gedachten en overtuigingen die iemand over zichzelf heeft.  
  2. Creëren van een positief tegenbeeld: vervolgens wordt een positief zelfbeeld ontwikkeld dat direct tegenover het negatieve zelfbeeld staat. Dit positieve beeld wordt gekoppeld aan gevoelens van trots of liefde.  
  3. Emotionele conditionering: door middel van oefeningen wordt het positieve zelfbeeld versterkt. Je kunt bijvoorbeeld situaties visualiseren waarin je je zelfverzekerd voelde. Muziek, ademhalingsoefeningen en lichaamshouding kunnen worden ingezet om positieve associaties nog sterker te maken.  
  4. Competitie stimuleren: door het positieve beeld steeds actiever en sterker te maken, wordt het negatieve beeld naar de achtergrond gedrongen. Het idee is dat het brein uiteindelijk kiest voor het sterkere, positieve beeld.  

Waar wordt COMET voor gebruikt?  

De therapievorm wordt vooral toegepast bij mensen die last hebben van hardnekkige negatieve zelfbeelden. Deze negatieve overtuigingen kunnen vaak voor bij verschillende psychische problemen, zoals depressie, angst en PTSS.  

COMET onderscheidt zich van andere therapievormen doordat het expliciet focust op het versterken van positieve emoties en associaties, in plaats van alleen het uitdagen van negatieve gedachten (zoals vaak gebeurt bij cognitieve gedragstherapie). 

Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen als je worstelt met een negatief zelfbeeld. Benieuwd naar wat een psycholoog voor jou kan doen? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe therapie op latere leeftijd nog steeds waardevol kan zijn

(20-1-2025)

Of therapie waardevol is, is niet leeftijdsgebonden. Lees in deze blog meer over hoe therapie ook op latere leeftijd nog kan bijdragen aan je leven. Lees verder

Hoe je je kunt focussen op je persoonlijke ontwikkeling

(16-1-2025)

Veel mensen focussen zich in het nieuwe jaar op goede voornemens en nieuwe doelen. Lees in deze blog hoe je optimaal aan je persoonlijke ontwikkeling kan werken… Lees verder

Levensvragen door de levensloop: hoe onze zoektocht naar zingeving verandert

(3-1-2025)

De levensfasen die we doorlopen gaan gepaard met verschillende vragen die in die fase centraal staan. Lees hier meer over de zoektocht naar zingeving! Lees verder

Podcasts over mentale gezondheid: dit zijn onze tips

(2-1-2025)

Lees in deze blog over onze 7 tips voor de beste psychologie-podcasts! Lees verder