We kennen allemaal het gevoel van boosheid, blijdschap en angst. Dit zijn allemaal voorbeelden van emoties. Emoties hebben verschillende functies. Toch vinden sommige mensen het lastig om met hun emoties om te gaan. Lees in deze blog meer over wat de functies van emoties zijn en hoe je er mee om kan gaan! 

Wat zijn emoties?  

Gedurende de dag ervaren we allemaal emoties. Je schrikt bijvoorbeeld van een onverwachte situatie in het verkeer of bent verrast door een cadeautje dat je krijgt van een vriend. Ondanks dat we allemaal weten hoe emoties voelen, is er in de wetenschap nog veel discussie over wat emoties eigenlijk zijn. Er is volgens Lazarus een soort stappenplan waaraan je een emotie kan herkennen:  

  • Gedachte: je ervaart iets en je interpreteert dit, bijvoorbeeld een grote leeuw die op je afkomt.  
  • Fysieke verandering: je lichaam reageert op deze gedachte en maakt zich klaar om actie te ondernemen.  
  • Reactie: vervolgens onderneemt je lichaam actie en reageert op de prikkel.  

In de wetenschap onderscheiden we 6 basis emoties: afschuw, angst, bedroefdheid, boosheid, verrassing en vreugde.  

Functie van emoties 

Het is nog niet duidelijk waarom we emoties voelen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die geen emoties hebben vaker in gevaarlijke situaties terecht komen. Emoties helpen ons dus om gevaarlijke situaties te vermijden. Ze helpen ons om sneller actie te ondernemen en niet te lang na te denken over wat er gebeurt.  

Daarnaast helpen emoties je om je behoeftes kenbaar te maken. De emotie van angst laat bijvoorbeeld zien dat je behoefte hebt aan veiligheid. Verder helpen emoties je met het aangeven van je grenzen. Ze zijn een weerspiegeling van hoe het met je gaat. Daarnaast spelen emoties een essentiële rol in ons contact met onze omgeving.  

Omgaan met je emoties 

Veel mensen vinden het moeilijk om met hun emoties om te gaan. Ze negeren de emoties bijvoorbeeld, of onderdrukken ze. Dit kan negatieve gevolgen hebben op je mentale gezondheid. Het is daarom belangrijk om te leren hoe je moet omgaan met je emoties. Er zijn een aantal therapieën die je hierbij kunnen helpen:  

Mindfulness en Acceptance and Commitment Therapy(ACT): Bij deze vorm van therapie ligt de nadruk niet op het veranderen, maar op het accepteren van je emoties. Je neemt afstand van je emoties in plaats van meteen meegevoerd te worden. Je kunt mindfulness gebruiken om van een afstandje te kijken naar de emotie die je op dat moment voelde. 

Cognitieve gedragstherapie: Deze vorm van therapie gaat uit van het stappenplan dat hierboven beschreven is. Elk gevoel dat je ervaart heeft een overtuiging als basis. De interpretatie van deze overtuiging maakt dat de één zich angstig voelt in een situatie, maar de ander geen angst voelt in precies dezelfde situatie. Bij cognitieve gedragstherapie worden deze overtuigingen uitgedaagd.  

 

Wanneer je moeite hebt om met je emoties om te gaan, kan het helpend zijn om hier met een psycholoog over te praten. Bij Psycholoog.nl kunnen we je hierbij helpen. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie, mindfulness en ACT. Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op met ons aanmeldteam en plan direct een eerste afspraak.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Thanatofobie: angst voor de dood

(17-4-2024)

Heb jij last van intense angst voor de dood en beïnvloedt dit jouw leven? Lees in deze blog meer over wat het is en hoe je het kan behandelen. Lees verder