In de moderne tijd waarin we nu leven worden we overgoten door het aantal mogelijkheden waaruit we kunnen kiezen. Welke broek zal ik bestellen, welk vliegticket zal ik boeken of welke studie zal ik gaan kiezen? Voor alles zijn er altijd wel meerdere keuzes. Maar hoe weet je in hemelsnaam of je de juiste maakt? Veel mensen zeggen dan “Oke, dan kies ik wel niet”, of “kies jij maar”. Is dit herkenbaar voor jou? Dan heb je wellicht last van keuzestress.   

Een tal van mogelijkheden in deze moderne tijd  

Vroeger was het aantal keuzes beperkt. De wetenschap en het internet hebben het echter een stuk moeilijker voor ons gemaakt wat betreft keuzes. Zo waren mensen in het verleden beperkt tot lokale markten en seizoensgebonden voedselkeuzes. Tegenwoordig hebben we daarentegen toegang tot een wereldwijde selectie van voedselproducten en worden supermarkten steeds uitgebreider. Hetzelfde geldt voor het aantal reisbestemmingen, werkgelegenheden, opleidingen en ga zo maar door. Tegenwoordig is het scala aan mogelijkheden hiervoor enorm uitgebreid. Gevolg hiervan is dat mensen op allerlei verschillende domeinen niet meer kunnen kiezen. Ze blijven eindeloos lang piekeren over wat de beste keuze zou zijn.  

Wat is keuzestress?  

De overvloed aan keuzes en mogelijkheden kan mensen in verlegenheid brengen, waardoor ze moeite hebben om beslissingen te nemen. Keuzestress is het fenomeen waarbij eindeloos lang redeneren over de beste keuze een vorm van stress oplevert. Als het om minder belangrijke keuzes gaat is het voor de meeste mensen makkelijker om snel een beslissing te nemen. Bij grotere, misschien zelfs wel levens veranderende keuzes kan dit echter veel stress opleveren.  

Wat zijn de oorzaken van keuzestress?  

Toch hoeft het toegenomen aantal van keuzes en mogelijkheden niet per se de oorzaak te zijn voor keuzestress. Vaak weten we namelijk niet goed meer wat we nou echt zelf willen, maar laten we dit afhangen van wat moet, of wat kan. Onderstaand verschillende mogelijke oorzaken voor keuzestress:  

  • Overaanbod aan mogelijkheden: je vindt het moeilijk om alle opties goed te evalueren en te vergelijken.  
  • Besluiteloosheid: je hebt van nature moeite met het nemen van beslissingen, ongeacht de hoeveelheid keuzes die beschikbaar zijn. Deze besluiteloosheid kan worden veroorzaakt door een gebrek aan zelfvertrouwen, angst voor verantwoordelijkheid of een neiging om te twijfelen aan jezelf. 
  • Perfectionisme: je bent bang om de verkeerde keuze te maken en hebt angst voor spijt.  
  • Geen inzicht in eigen behoeftes: je hebt moeite met het identificeren van je eigen voorkeuren en behoeften of je gaat je eigen gevoel niet na, waardoor je twijfelt over welke optie het beste bij je past. 

Tips voor keuzestress  

  • Je kan niet altijd de beste keuze maken: weet dat het niet haalbaar is om altijd de perfecte keuze te maken. Soms kan je achteraf pas weten wat het beste voor je is en dit is niet erg. Relativeer de mogelijke gevolgen van je beslissing en onthoud dat de meeste keuzes niet permanent zijn en dat je altijd kunt bijsturen als dat nodig is.  
  • Beperk het aantal keuzemogelijkheden: probeer het aantal opties te beperken door van tevoren de belangrijkste criteria voor jezelf vast te stellen en door te blijven focussen op de meest relevante keuzes. 
  • Win meer informatie: neem meer tijd om informatie over de opties te vinden, waardoor je een weloverwogen keuze kan maken. Vraag hiervoor eventueel iemand die er veel verstand van heeft.  
  • Luisteren naar jouw behoefte en intuïtie: vertrouw op je eigen gevoelens en intuïtie bij het nemen van beslissingen, omdat deze vaak een waardevolle gids kunnen zijn voor wat echt belangrijk voor je is. 

Merk je dat je erg vaak last hebt van keuzestress en vind je het lastig om de knoop door te hakken? Dan kan dit leiden tot problemen in je dagelijks leven. Een psycholoog kan je helpen de onderliggende patronen van je keuzestress te achterhalen en deze te veranderen. Lees hier meer over onze werkwijze of plan een gratis adviesgesprek in 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Stress als oorzaak van darmproblemen

(2-5-2024)

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en deze connectie wordt steeds duidelijker in onderzoek naar gezondheid en welzijn. Stress is een van… Lees verder

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder