Perfectionisme is de overtuiging dat bij wat je ook doet, je geen fouten of vergissingen mag maken. Als je wel een fout maakt kan dit leiden tot gevoelens van onwaardigheid en mislukking. Een perfectionist streeft voortdurend naar het beste van het beste en heeft de overtuiging dat imperfectie onaanvaardbaar is. Deze manier van denken kan schadelijk zijn voor je (mentale) gezondheid en je relaties met anderen. Hoe kun je je perfectionisme begrenzen?

Hoe ontstaat perfectionisme?

Perfectionisme kan ontstaan zijn door meerdere factoren. Sommige mensen hebben hier gewoonweg aanleiding voor, voor hen zit het in hun karakter. Ook kan perfectionisme ontstaan zijn in de kindertijd of als gevolg van een psychische stoornis. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

 • Faalangst
 • De behoefte voelen om ouders te plezieren
 • Door anderen bewonderd of geliefd willen worden
 • Geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst en obsessief-compulsieve stoornis
 • Zich onzeker of ontoereikend voelen
 • Hechtingsproblemen met ouders tijdens de vroege kinderjaren
 • Een eerdere hoge presteerder zijn

Hoe kom ik van perfectionisme af?

Om van perfectionisme af te komen is het belangrijk eerst te begrijpen waar je gedrag vandaan komt. Vaak is perfectionistisch gedrag een coping mechanisme voor een eerdere gebeurtenis. Therapie kan je helpen om deze patronen te veranderen of te begrenzen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan cognitieve gedragstherapie, schematherapie of systeemtherapie.

Je kunt perfectionisme ook overwinnen door zelf al een aantal veranderingen toe te passen in je leven:

 • Noteer de voor- en nadelen van perfectionist zijn. Telkens wanneer je merkt dat je terugvalt in perfectionisme, kijk dan nog eens naar de nadelen en ga verder.
 • Stel haalbare doelen voor jezelf. Door haalbare doelen te stellen, voorkom je dat je onbereikbare perfectie nastreeft. Op deze manier kunt u uw doelen bereiken met de middelen die u heeft.
 • Stel tijdslimieten in voor taken en zorg ervoor dat u ze volgt. Om te voorkomen dat u teveel tijd besteedt aan het perfect uitvoeren van een taak, stelt u een realistische tijdslimiet op en houdt u zich eraan.
 • Vermijd uitstelgedrag. Concentreer je op de taak in plaats van op het eindproduct. Als u uw taak kunt opsplitsen in kleinere, hanteerbare stukjes om stap voor stap te voltooien, kunt u overbelasting voorkomen.
 • Onthoud dat fouten niet erg zijn. Vier ze.
 • Ga voor verschillende dingen die belangrijk voor je zijn en die je gelukkig maken. Vermijd je te concentreren op het perfectioneren van slechts één ding.

Heb jij last van perfectionisme en zou je daar graag wat meer hulp voor ontvangen. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder

Hoe bied je een luisterend oor door actief te luisteren?

(16-7-2024)

Wanneer je een luisterend oor bied, dan is het belangrijk om actief naar andermans problemen te luisteren. Lees verder

Het onbegrip van overprikkeling

(15-7-2024)

Overprikkeling kan een grote invloed hebben op je leven, vooral als je niet begrepen voelt door je omgeving. Lees verder