Een depressie is een van de meest voorkomende mentale problemen in Nederland. En depressie kan verschillende oorzaken hebben, en er is ook niet één behandeling die iedereen met een depressie kan helpen. Lees in deze blog meer over de soorten behandelingen die kunnen helpen bij depressieve gevoelens.  

Hoe kan een depressie ontstaan?  

Een depressieve stemming wil zeggen dat je bijna alle dagen een sombere, lusteloze en neerslachtige stemming hebt. Hier komen verschillende symptomen bij kijken, zoals verlies van motivatie, schuldgevoelens, slaapproblemen en een gevoel van eenzaamheid.  

Een depressie kan verschillende oorzaken hebben. Soms is de oorzaak niet duidelijk, maar is het een samenkomst van veel verschillende factoren. Hoe je omgaat met jouw emoties lijkt een belangrijke rol te spelen bij het ervaren van depressieve gevoelens. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je emoties langdurig negeert of onderdrukt. Andere oorzaken van een depressie zijn:  

  • Het ontbreken van sociale steun 
  • Temperament: iemand die van nature minder emotioneel stabiel is heeft meer kans om een depressie te ontwikkelen.  
  • Genen: een deel van depressie is erfelijk bepaald. Het risico op depressie wordt groter als een van je ouder ook ooit depressieve klachten heeft gehad.  
  • Geslacht: vrouwen geven ongeveer twee keer vaker dan mannen aan depressieve klachten te hebben. 
  • Ingrijpende gebeurtenissen: denk bijvoorbeeld aan het overlijden van een dierbare, misbruik, trauma of verwaarlozing.  
  • Stressvolle omstandigheden: financiële problemen, stress, verlies van werk of relatieproblemen kunnen zorgen voor sombere gevoelens.  

Welke therapie-opties zijn er?  

Welke therapie het best passend is bij de klachten die iemand ervaart, hangt af van bijvoorbeeld de ernst van de klachten en de duur van de klachten. Enkele veelvoorkomende therapie-opties voor depressie zijn:  

  • Psychotherapie: hieronder vallen een aantal verschillende therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie, dialectische gedragstherapie, interpersoonlijke therapie of psychodynamische therapie. Deze manier van behandelen kan helpen bij het aanpakken van negatieve gedachten, gedragspatronen en emotionele reacties.  
  • Lifestyle-aanpassingen: door regelmatig te bewegen, voldoende te slapen, sociale steun en gezonde voeding kunnen symptomen van depressie verminderen.  
  • Lichttherapie: dit wordt vaak ingezet bij mensen die last hebben van seizoensgebonden affectieve stoornis, ook wel een winterdip genoemd. Door blootstelling aan kunstmatig licht worden symptomen van depressie verminderd.  
  • Medicatie: antidepressiva kunnen een goede toevoeging zijn bij een behandeling voor depressieve gevoelens. Een voorbeeld hiervan zijn SSRI's (selectieve serotonineheropnameremmers).  
  • Elektroconvulsietherapie (ECT): deze manier van behandelen wordt gebruikt bij ernstige depressies waarbij andere manieren van behandelen niet helpen. Er wordt elektrische stroom door de hersenen geleidt om depressieve symptomen te verminderen.  
  • Ziekenhuisopname: in ernstige gevallen van depressie waarbij er ook sprake is van suïcidale gedachten en zelfverwonding, kan een tijdelijke opname in een psychiatrisch ziekenhuis noodzakelijk zijn.  

Dit zijn enkele voorbeelden van behandelingen die veelvoorkomend zijn bij depressie. Welke behandeling het best passend is, hangt af van verschillende factoren. Het is belangrijk om de juiste professionele hulp te zoeken, zodat de best passende zorg geboden wordt.  

Bij Psycholoog.nl behandelen we lichte mentale klachten. Het is mogelijk om bij ons een behandeling te krijgen voor depressieve klachten. Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in om te bespreken of Psycholoog.nl de juiste plek is voor jou.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Psychologische Voorbereiding op Pensioen

(17-7-2024)

Na jaren werken is het zover; pensioen. Maar hoe bereid je je hierop voor? Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder