Vandaag is het wereld no make-up day. Deze dag is ontstaan in 2015. Op deze dag is het de bedoeling dat je geen make-up draagt. Maar waarom dragen we make-up? En wat zijn de negatieve gevolgen van schoonheidsidealen?  

Waarom dragen we make-up?  

De reden om make-up te dragen is verschillend voor veel mensen. Het kan zijn dat je niet lekker in je vel zit, en dat je je door het dragen van make-up zelfverzekerder voelt. Het kan ook zijn dat je het leuk vindt om creatief bezig te zijn met make-up en je je zo het beste kan uitdrukken. Uit een onderzoek uit 2008 komt naar voren dat vrouwen om twee hoofdredenen make-up dragen: om te maskeren en om te verleiden. Toch is het persoonlijk voor iedereen of, hoe en hoeveel make-up je draagt.  

Onzekerheid 

Make-up kan voor sommige mensen een manier zijn om met onzekerheid om te gaan. Wanneer je je onzeker voelt over bijvoorbeeld je huid, je wenkbrauwen of je lippen. Het kan dan helpen om deze dingen te veranderen door make-up. Echter wordt de onzekerheid hier niet door opgelost, het wordt alleen verborgen. 

Door de opkomst van sociale media wordt er een onrealistische standaard gezet van wat “mooi” is. Vaak zijn deze afbeeldingen niet echt, waardoor het onmogelijk wordt om er zo uit te zien als de persoon op de foto. Dit kan ook veel onzekerheid opwekken.  

Cognitieve gedragstherapie 

Een manier om met deze onzekerheid om te gaan is door cognitieve gedragstherapie te volgen. Tijdens deze therapie worden niet helpende gedachten uitgedaagd. Een voorbeeld: “ Mensen vinden mij lelijk zonder make-up". Dit bespreek je met de therapeut. Vragen die een therapeut zou kunnen stellen zijn: Hebben mensen dit wel eens tegen jou gezegd? Hangt jouw schoonheid af van het oordeel van andere mensen?  

Door deze niet helpende gedachten uit te dagen kom je erachter dat het misschien helemaal niet logisch is om dit te denken. De niet helpende gedachten maken plaats voor meer helpende gedachten en emoties.

Tijdens no make-up day is het dus de bedoeling dat je geen make-up draagt. Het doel van deze dag is om te benadrukken dat iedereen mooi is zoals hij of zij is. Het is maar de vraag of dit doel ook echt behaald wordt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je jezelf kan omarmen als de versie waar jij je het meest comfortabel bij voelt, of je nu make-up draagt of niet. 

Wanneer je last hebt van onzekerheden die jouw dagelijks leven beïnvloeden, kan het goed zijn om hier met iemand over te praten. Dit kan iemand uit je omgeving zijn, maar ook een psycholoog. Bij Psycholoog.nl helpen we je graag om over je onzekerheden aan te pakken. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder