Vandaag is het wereld no make-up day. Deze dag is ontstaan in 2015. Op deze dag is het de bedoeling dat je geen make-up draagt. Maar waarom dragen we make-up? En wat zijn de negatieve gevolgen van schoonheidsidealen?  

Waarom dragen we make-up?  

De reden om make-up te dragen is verschillend voor veel mensen. Het kan zijn dat je niet lekker in je vel zit, en dat je je door het dragen van make-up zelfverzekerder voelt. Het kan ook zijn dat je het leuk vindt om creatief bezig te zijn met make-up en je je zo het beste kan uitdrukken. Uit een onderzoek uit 2008 komt naar voren dat vrouwen om twee hoofdredenen make-up dragen: om te maskeren en om te verleiden. Toch is het persoonlijk voor iedereen of, hoe en hoeveel make-up je draagt.  

Onzekerheid 

Make-up kan voor sommige mensen een manier zijn om met onzekerheid om te gaan. Wanneer je je onzeker voelt over bijvoorbeeld je huid, je wenkbrauwen of je lippen. Het kan dan helpen om deze dingen te veranderen door make-up. Echter wordt de onzekerheid hier niet door opgelost, het wordt alleen verborgen. 

Door de opkomst van sociale media wordt er een onrealistische standaard gezet van wat “mooi” is. Vaak zijn deze afbeeldingen niet echt, waardoor het onmogelijk wordt om er zo uit te zien als de persoon op de foto. Dit kan ook veel onzekerheid opwekken.  

Cognitieve gedragstherapie 

Een manier om met deze onzekerheid om te gaan is door cognitieve gedragstherapie te volgen. Tijdens deze therapie worden niet helpende gedachten uitgedaagd. Een voorbeeld: “ Mensen vinden mij lelijk zonder make-up". Dit bespreek je met de therapeut. Vragen die een therapeut zou kunnen stellen zijn: Hebben mensen dit wel eens tegen jou gezegd? Hangt jouw schoonheid af van het oordeel van andere mensen?  

Door deze niet helpende gedachten uit te dagen kom je erachter dat het misschien helemaal niet logisch is om dit te denken. De niet helpende gedachten maken plaats voor meer helpende gedachten en emoties.

Tijdens no make-up day is het dus de bedoeling dat je geen make-up draagt. Het doel van deze dag is om te benadrukken dat iedereen mooi is zoals hij of zij is. Het is maar de vraag of dit doel ook echt behaald wordt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je jezelf kan omarmen als de versie waar jij je het meest comfortabel bij voelt, of je nu make-up draagt of niet. 

Wanneer je last hebt van onzekerheden die jouw dagelijks leven beïnvloeden, kan het goed zijn om hier met iemand over te praten. Dit kan iemand uit je omgeving zijn, maar ook een psycholoog. Bij Psycholoog.nl helpen we je graag om over je onzekerheden aan te pakken. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder