Wanneer je lastige emoties of ongewenst gedrag ervaart komen deze meestal voort uit opvattingen die je over jezelf of een situatie hebt. Om de negatieve uitkomst van deze gedragingen te voorkomen moet eerst de oorzaak worden aangepakt. Cognitieve gedragstherapie gaat uit van het idee dat je jouw negatieve gedachten - die vaak automatisch naar boven komen - kritisch kunt bekijken en hier een alternatieve gedachte tegenover kunt zetten. 

Hoe gebruik ik cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie is er vooral op gericht om problematische gedachten om te zetten in helpende gedachten. Tijdens cognitieve gedragstherapie wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘G-schema’, oftewel de 5 G’s:

Gebeurtenis  >  Gedachten  >  Gevoelens  >  Gedrag  >  Gevolg

Dit G-schema wordt gebruikt om te achterhalen waar je gedrag vandaan komt. Gedrag is namelijk vaak een reactie op een bepaalde gebeurtenis, die gedachten en gevoelens bij je teweeg brachten. De volgorde kan ook anders zijn; soms begint het met een gevoel, waar je vervolgens over na gaat denken. Of doe je iets waar je je vervolgens heel naar over voelt. Als eerste leer je tijdens de therapie je bewust te worden van je gedachten en denkpatronen, en waar deze vandaan komen. Vervolgens leer je in de therapie hoe je jouw interpretaties op een positieve manier kunt beïnvloeden. Je leert op een andere manier naar gebeurtenissen en naar jezelf te kijken. Je krijgt meer grip op je gedachten en gedrag, waardoor je je beter gaat voelen.

Is cognitieve gedragstherapie iets voor mij?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan even effectief zijn bij de behandeling van sommige psychische problemen, maar het is mogelijk niet voor iedereen geschikt.

Enkele voordelen van CGT zijn:

  • Het kan nuttig zijn in gevallen waarin medicijnen alleen niet hebben gewerkt.
  • Het kan in relatief korte tijd worden voltooid in vergelijking met andere gesprekstherapieën.
  • Het zeer gestructureerde karakter van CGT betekent dat het in verschillende formaten kan worden aangeboden, ook in groepen, zelfhulpboeken en online.
  • Het leert je nuttige en praktische strategieën die in het dagelijks leven kunnen worden gebruikt, zelfs nadat de behandeling is voltooid.

Wil je graag in gesprek gaan met een psycholoog over jouw klachten? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Mindfulness voor het slapengaan: verbeter je slaap en stemming

(21-6-2024)

Mindfulness helpt bij het verbeteren van stress-, angst- en depressieve klachten. Lees verder

Veelvoorkomende misvattingen over online therapie

(18-6-2024)

Er worden nog steeds een aantal vraagtekens gezet achter deze vorm van geestelijke hulpverlening. In deze blog bespreken we de meest voorkomende misvattingen. Lees verder

Insomnia: oorzaak en symptoom van verschillende mentale stoornissen

(14-6-2024)

In deze blog bespreken we de wederzijdse relatie tussen insomnia en psychopathologie, de onderliggende mechanismen en de behandelingsopties. Lees verder