Disfunctionele gedachten kunnen een negatieve invloed hebben op je mentale gesteldheid. Cognitieve gedragstherapie gaat uit van het idee dat je jouw negatieve gedachten - die vaak automatisch naar boven komen - kritisch kunt bekijken en hier een alternatieve gedachte tegenover kunt zetten. 

Wat zijn disfunctionele gedachten?  

Disfunctionele gedachten zijn irrationele of ongezonde gedachten die ons vermogen om helder te denken belemmeren. Dit kan bijvoorbeeld zelfkritiek zijn, of catastrofaal denken. Je hebt dan de neiging om het ergste scenario in elke situatie te zien. Een ander voorbeeld van disfunctionele gedachten is zwart-wit denken. Je beoordeelt situaties dan in uitersten. Gedachten worden gekenmerkt door woorden als 'alles’, ‘nooit’ en ‘altijd’. Deze gedachten kunnen je stemming negatief beïnvloeden en ons zelfbeeld schaden.  

Wat is cognitieve gedragstherapie?  

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een therapievorm die vaak wordt ingezet bij angstklachten, stemmingsklachten, problemen met het zelfbeeld of slaapproblemen. Het richt zich op de wisselwerking tussen je gedachtes, gevoelens en gedrag. CGT richt zich op het identificeren en corrigeren van disfunctionele gedachten en gedragingen. Wil je meer informatie over CGT? Klink dan hier.  

Hoe helpt CGT bij het aanpakken van disfunctionele gedachten? 

CGT kan op verschillende manieren helpen om disfunctionele gedachten om te buigen naar meer functionele en helpende gedachten. Dit gebeurt vaak in een aantal stappen:  

  1. Identificeer de disfunctionele gedachten: de eerste stap is het identificeren van disfunctionele gedachten. Dit gebeurt vaak door zelfreflectie en het noteren van gedachtes en gevoelens. Therapeuten kunnen je hier vaak bij ondersteunen. 
  2. Uitdagen van disfunctionele gedachten: nadat de disfunctionele gedachte is geïdentificeerd, kan een therapeut helpen om deze gedachte uit te dagen. Dit gebeurt door bewijs te zoeken voor en tegen de gedachte, het overwegen van alternatieve perspectieven en onderzoeken hoe reëel een gedachte is.  
  3. Veranderen van denkpatronen: het doel van CGT is om negatieve denkpatronen te vervangen door meer positieve en realistische gedachten. Dit wordt bereikt door cognitieve herstructurering.  
  4. Gedragsverandering: CGT richt zich, naast het veranderen van gedachten, ook op het veranderen van gedrag. Samen met de therapeut identificeer je bepaalde gedragingen die disfunctionele gedachten versterken. Hiervoor komen gezondere gedragingen in de plaats. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van haalbare doelen.  
  5. Inzicht en bewustwording: CGT helpt je om meer inzicht te krijgen in de oorsprong van disfunctionele gedachten. Door te begrijpen waar deze gedachten vandaan komen, ben je beter in staat om ze te herkennen en veranderen. Dit bewustwordingsproces is erg belangrijk voor langdurige verandering.  

Cognitieve gedragstherapie kan je dus helpen om disfunctionele gedachten aan te pakken. Het kan in een relatief korte tijd worden voltooid en het heeft een gestructureerd karakter. Hierdoor kan het zowel op locatie, online of in groepen worden aangeboden. CGT biedt praktische hulpmiddelen en technieken die je kunnen helpen om negatieve denkpatronen te transformeren.  

Wil je graag in gesprek gaan met een psycholoog over jouw klachten? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Mindfulness voor het slapengaan: verbeter je slaap en stemming

(21-6-2024)

Mindfulness helpt bij het verbeteren van stress-, angst- en depressieve klachten. Lees verder