Van alle relaties die je hebt, is die met jezelf het allerbelangrijkst. Van alle mensen weet je namelijk alleen van jezelf zeker dat je de rest van je leven bij je bent! Maar hoe werk je aan deze relatie? En hoe zorg je ervoor dat je jezelf onvoorwaardelijk kunt accepteren?  

Wat is zelfacceptatie? 

Zelfacceptatie betekent: jezelf accepteren zoals je bent. We bedoelen daarmee dat je jezelf als geheel onvoorwaardelijk accepteert en van jezelf houdt. Daar horen dus jouw sterke, maar ook zwakke kanten bij. Je karakter en persoonlijkheid, gewoonten, emoties en gevoelens: alles wat bij jou hoort. Zelfacceptatie betekent echter niet dat je niks meer aan jezelf hoeft te veranderen. Jezelf blijven ontwikkelen is erg belangrijk. Het is daarbij wel goed om in je achterhoofd te houden waarom je datgeen graag wilt veranderen: doe je het omdat jij het zelf belangrijk vindt, of omdat anderen het van je verwachten of je veroordelen als je het niet doet?  

Waarom is het belangrijk om een goede relatie met jezelf te hebben? 

Betekenisvolle relaties met anderen zijn natuurlijk erg belangrijk. Toch zijn deze relaties kwetsbaar: jouw geluk ligt voor een deel in handen van de ander. Wanneer je een goede en gezonde relatie met jezelf hebt, komt dat geluk van binnenuit. Hierdoor is jouw geluk minder afhankelijk van externe factoren. Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen die zichzelf helemaal accepteren, minder vaak psychische klachten hebben.  

"Een leven verandert niet door de omstandigheden van buitenaf: de inwendige veranderingen komen in het leven tot uitdrukking" - Wilma Thomalla  

Bovendien zorgt het accepteren van jezelf ervoor dat je dit ook uitstraalt naar anderen. Daarbij kun je helemaal jezelf zijn, en trek je de mensen aan die echt bij je passen. Wanneer jij jezelf accepteert, zullen anderen dit ook eerder doen!  

Jezelf accepteren kun je leren 

Een gezonde relatie met jezelf krijgen, klinkt nog niet zo makkelijk. Het is dan ook niet iets wat je van de een op de andere dag kunt, maar een proces. Daarbij kunnen de volgende tips je helpen: 

  • Behandel jezelf als een vriend. Wanneer je baalt van jezelf of twijfelt aan jezelf, praat dan tegen jezelf alsof je het tegen je beste vriend(in) hebt. Zou je diegene ook zo afkraken zoals je bij jezelf doet
  • Beoordeel je gedrag, niet jezelf als persoon. Bekijk de situatie op een objectieve manier, en beoordeel vanuit daar je gedrag. Wat waren je motieven? Wanneer je iets doet dat in jouw ogen niet goed is, betekent dit niet gelijk dat jij geen goed mens bent.  
  • Houd een positief dagboek bij. Op deze manier sta je elke dag stil bij de relatie met jezelf en train je jezelf om op een positieve manier naar dingen en dus ook jezelf te kijken.  
  • Noem positieve affirmaties over jezelf. Positieve affirmaties zijn gedachten die je vaak herhaalt en hardop zegt. Wanneer je elke dag of elke week positieve affirmaties opzegt die gaan over jou en wat jij doet, kan dit ervoor zorgen dat je hier echt in gaat geloven.  
  • Wees niet bang om fouten te maken. Bij zelfacceptatie hoort ook dat je fouten ziet als leermoment in plaats van een teken dat je iets niet kunt of niet goed doet.  

"Falen is de basis voor succes, en de manier waarop het wordt bereikt" - Lao Tzu 

  • Focus je op het heden en de toekomst. Je hebt geen invloed meer op wat er in het verleden gebeurd is. Laat eerdere gebeurtenissen en beslissingen dus niet in de weg zitten van jouw zelfacceptatie. Focus je op het nu en de toekomst, want daarin kun jij bepalen hoe je het aanpakt.  
  • Meten is weten. Houd voor jezelf bij hoe vaak je kritisch of negatief over jezelf denkt of praat. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld te turven of een gedachtenboekje bij te houden.  
  • Tijd voor nieuwe gewoonten. Vervolgens kun je proberen dit te gaan verminderen. Beloon jezelf bijvoorbeeld als je een dag(deel) geen negatieve gedachten over jezelf hebt gehad.  

Zou jij hulp willen bij zelfacceptatie? Lees hier hoe Psycholoog.nl werkt of plan een gratis adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht

Bronnen: 

Michael Bernard, 2013. The Strength of Self-Acceptance. Theory, Practice and Research.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Psychologische Voorbereiding op Pensioen

(17-7-2024)

Na jaren werken is het zover; pensioen. Maar hoe bereid je je hierop voor? Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder