In de zomer komen mensen weer samen: zo zoeken we massaal een terrasje op, gaan met elkaar op vakantie en ondernemen leuke activiteiten. Wanneer je mensen om je heen in groepsverband ziet, maar je zelf geen aansluiting kan of wilt vinden, zal dit het gevoel van eenzaamheid versterken. In deze blog geven we tips om de eenzaamheid tegen te gaan.

In het eerste deel van deze blogreeks leggen wij uit wat zomereenzaamheid is, hoe het zich ontwikkeld en welke doelgroep hierdoor het meeste wordt geraakt. Klik hier om deze blog te lezen.

Tips

Om eenzaamheid tijdens de zomer tegen te gaan, zijn er verschillende strategieën die je kunt proberen. Hieronder bespreken we een aantal tips die je kunnen helpen om je verbonden te voelen en het meeste uit de zomermaanden te halen.

Sociale media

Een social media detox kan een effectieve manier zijn om zomereenzaamheid te verminderen. Als je constant geconfronteerd wordt met beelden van vrienden die plezier hebben, kan dit het gevoel van "Fear of Missing Out" (FOMO) versterken en je eenzamer laten voelen. Het is belangrijk om te beseffen dat de wereld die je op Instagram ziet vaak alleen maar de mooiste versie van de werkelijkheid is, die niet geheel kloppend is met de realiteit. Door afstand te nemen van sociale media, kun je je beter focussen op je eigen leven en welzijn, zonder je constant te vergelijken met anderen. Dit kan je helpen om je meer verbonden te voelen met de echte wereld om je heen en om op een gezondere manier met je gevoelens van eenzaamheid om te gaan.

Initiatief

Wachten tot anderen contact met je opnemen kan de eenzaamheid verergeren. Neem zelf het initiatief om leuke dingen te ondernemen. Zo kan je jouw vrienden of familie uitnodigen voor een gezellige barbecue, of om een dagje op stap te gaan. Dit ligt erg voor de hand, maar is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Misschien heb je wel geen contact met jouw familie of heb je weinig vrienden. In dat geval kan je de onderstaande tips in acht nemen om toch met anderen in contact te komen:

  • Sluit je aan bij lokale activiteiten: Veel gemeenschappen organiseren zomeractiviteiten zoals markten, festivals en sportevenementen. Doe mee aan deze activiteiten om nieuwe mensen te ontmoeten en deel te nemen aan het sociale leven in jouw omgeving.
  • Vrijwilligerswerk: Vrijwilligerswerk is een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten en je nuttig te voelen. Zoek naar lokale organisaties die vrijwilligers nodig hebben en meld je aan.

Onderliggende verlangens 

Eenzaamheid kan vaak voortkomen uit onvervulde verlangens die ten grondslag liggen aan dit gevoel. Het is belangrijk om deze verlangens te erkennen en eraan te werken:

  • Zelfreflectie: Neem de tijd om na te denken over wat je echt mist in je sociale interacties. Wil je diepere gesprekken, meer gezamenlijke activiteiten, of gewoon het gevoel dat iemand om je geeft?
  • Communicatie: Wees open en eerlijk over je gevoelens met mensen die je vertrouwt. Laat hen weten dat je je eenzaam voelt en bespreek hoe zij je kunnen helpen om je meer verbonden te voelen.
  • Professionele hulp: Als je merkt dat je moeite hebt om je eenzaamheid te overwinnen, overweeg dan om met de huisarts of een psycholoog te gaan praten. Zij kunnen je helpen om onderliggende problemen aan te pakken en strategieën te ontwikkelen om je beter te voelen.

Iemand helpen die kampt met zomereenzaamheid

Als je merkt dat iemand in je omgeving zich eenzaam voelt, zijn er verschillende manieren waarop je kunt helpen. Wees allereerst een luisterend oor. Soms is het simpelweg luisteren naar iemand en hen laten praten over hun gevoelens al een grote steun. Daarnaast kan je iemand die zich eenzaam voelt helpen door hem of haar te betrekken bij jouw eigen sociale activiteiten. Laat diegene voelen dat hij of zij welkom is, en open zo de deur voor diegene om zelf ook meer sociale interactie op te zoeken. Als je denkt dat de eenzaamheid van iemand in je omgeving ernstige vormen aanneemt, moedig diegene dan aan om professionele hulp te zoeken. Je kunt ondersteunen door samen op zoek te gaan naar geschikte hulpverleners of begeleiding.

Het is belangrijk om te bedenken dat deze gevoelens van eenzaamheid serieus zijn en dat hulp beschikbaar is. Bij psycholoog.nl kunnen wij jou ondersteunen bij gevoelens van eenzaamheid of andere mentale klachten. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

Meer kans op eenzaamheid deze zomer: een klein gebaar kan het verschil maken (eentegeneenzaamheid.nl)

Bijna 1 op de 10 Nederlanders voelde zich sterk eenzaam in 2019 | CBS

van den Schoor, L. Lange lege zomer. nurs 22, 18–23 (2016).

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

ADHD Awareness month: hyperfocus, een kracht of valkuil?

(17-10-2024)

Hyperfocus is een staat waarin iemand zich volledig kan verliezen in een taak of activiteit. Lees verder

ADHD Awareness month: de rol van een psycholoog bij ADHD

(14-10-2024)

In deze blog bespreken we de rol van een psycholoog in de behandeling van ADHD-symptomen. Lees verder

ADHD Awareness Month: de impact op relaties

(10-10-2024)

In deze blog bespreken we een onderbelicht onderdeel van ADHD-klachten: de impact op relaties en de gezinsdynamiek. Lees verder

Herfstwandeling voor je geest: Hoe de natuur je mentale welzijn kan verbeteren

(3-10-2024)

De helende kracht van de natuur kan jij op een eenvoudige manier benutten. Lees verder