Levensvragen en zingeving

Levensvragen en zingeving

Lees hier meer over levensvragen en zingeving

Levensvragen en zingeving

Lees hier meer over levensvragen en zingeving

Zingeving gaat over de betekenis die je verleent aan jouw leven en gebeurtenissen die zich daarin voordoen. Zingeving maakt dat je voelt dat jouw leven en wat jij doet, ertoe doet. Dat het betekenisvol is en van waarde is. Veel mensen ervaren dit gevoel niet. En dat leidt vaak tot grote vragen. Dit kunnen vragen zijn over jouw verleden, de situatie waar je nu in zit of waar je uiteindelijk naartoe wilt. Maar soms ligt het antwoord voor bepaalde levensvragen niet zo voor de hand en kun je je afvragen: “heeft het leven wel echt zin?” Levensvragen die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: 

  • Wat wil ik eigenlijk met mijn leven?
  • Waarom ben ik niet gelukkig? 
  • Wat maakt mijn leven de moeite waard? 
  • Hoe ontdek ik wie ik ben en wat bij mij past? 
  • Hoe ben ik in deze sleur beland en hoe kom ik eruit? 

Het is niet altijd gemakkelijk om jouw plek in het leven en de maatschappij te vinden. Veel mensen bevinden zich op een pad waar ze eigenlijk ongelukkig van worden of weten niet goed wie ze zijn of willen zijn. Dit kan tot uiting komen in verschillende levensfasen en is zeker niet voorbehouden aan jongvolwassenen. Soms doen zich gebeurtenissen in je leven voor die de status quo op zijn kop zetten of je tot nadenken over jouw leven aanzetten. Een gebrek aan zingeving en richting kan zorgen voor verveling, geen doel voor ogen hebben of een gebrek aan motivatie en energie. Ook kan het leiden tot gevoelens van onzekerheid, depressiviteit en angst. 
 

Vaak gaan mensen nadenken over levensvragen als ze niet genoeg zingeving uit het leven halen of een directe aanleiding hebben om over hun levens na te denken. Het verlies van een geliefde of van een baan kan ertoe leiden dat je zaken in een ander perspectief gaat zien en er vragen of twijfels ontstaan. Soms is het ook juist een langzame opbouw van onvrede over het leven dat je leidt. Er kunnen allerlei oorzaken zijn. Hoe dan ook ben je nu op een punt beland dat je het even niet meer weet, of dat nou een gevolg is van eigen keuzes of gebeurtenissen die buiten je controle lagen.  

Het is heel normaal om tegen grote vragen aan te lopen over jezelf en over het leven. We krijgen hier allemaal in meer of mindere mate mee te maken. Wanneer je merkt hier echt in vast te lopen en zelf niet meer goed te weten hoe verder, dan kan het fijn zijn om hier eens met iemand over te gaan praten. Een psycholoog of coach kan je helpen om helderheid te krijgen in je gedachten en worstelingen en te onderzoeken wat belangrijk voor je is. Zo krijg je weer wat meer grip en richting in jouw leven. 

Herken je je in deze klacht of zou je meer willen weten? Je kunt direct contact opnemen met een van onze psychologen.

Twijfel je of heb je een vraag? Bel 085 273 3339 of plan een gratis adviesgesprek
Bellen is vrijblijvend en anoniem: Je zit nergens aan vast.

Leefstijl en gewoonten

Leefstijl en gewoonten

Pesten

Pesten

Schulden

Schulden