Wanneer je een extreem stressvolle situatie meemaakt, zoals het verliezen van een dierbare of het horen van heel slecht nieuws, kan je last krijgen van het “broken heart syndrome”. Maar hoe ontstaat dit syndroom? En is het te verhelpen?  

Wat is broken heart syndrome? 

“Broken heart syndrome” is een bijnaam voor stresscardiomyopathie of het takotsudo syndroom. Dit syndroom ontstaat wanneer je acute stress ervaart. Het kan ervoor zorgen dat je hartspieren verzwakken. Vooral de linker kant van je hart verzwakt. Hiermee pompt je hart het meeste bloed door je lichaam. De meest voorkomende symptomen zijn pijn op de borst en moeite met ademhalen. Soms kan het voelen alsof je een hartaanval krijgt. Wanneer je geen verstopte aderen hebt, je linkerhartkamer abnormaal beweegt en je binnen een paar maanden weer genezen bent, kan het zijn dat je last hebt (gehad) van “broken heart syndrome”.  

Hoe ontstaat broken heart syndrome?  

“Broken heart syndrome” of takotsubo syndroom ontstaat dus door acute en extreme stress. Deze stress kan emotioneel of fysiek zijn. Voorbeelden van emotionele stress zijn bijvoorbeeld rouw, angst, of extreme boosheid. Ook het verbreken van een relatie of de dood van een dierbare zijn voorbeelden van emotionele stress. Om deze reden heeft het syndroom de bijnam “broken heart”. Voorbeelden van fysieke stress zijn een hoge koorts, een beroerte, een extreme bloeding of een astma aanval. Toch is bij 30% van de mensen met klachten niet duidelijk wat de symptomen heeft veroorzaakt.  

Het "broken heart syndrome” komt voor bij mannen en vrouwen van alle leeftijden, maar het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 60 en 75 jaar. Meer dan 90% van de mensen die last heeft van dit syndroom is vrouw. Het is zelfs gebleken dat 5% van de vrouwen die een hartaanval heeft gehad, eigenlijk last heeft gehad van “broken heart syndrome”. 

Wat kun je ertegen doen?  

Gelukkig is het takotsubo syndroom niet permanent. De hartspier is na 2 tot 4 weken weer genezen en de meeste mensen zijn na twee maanden weer de oude. Het syndroom wordt meestal behandeld met medicatie. Deze medicatie zorgt ervoor dat de stress op je hart verminderd zodat je hartspieren kunnen herstellen. Dit hoef je meestal maar een korte tijd te slikken.  

Naast medicatie is het belangrijk om te onderzoeken welke stressvolle situatie het “broken heart syndrome” heeft veroorzaakt. Om herhaling te voorkomen is het goed om dit probleem op te lossen of aan te pakken. Een psychosomatiek-therapeut, de praktijkondersteuner van de huisarts of een psycholoog kan hierbij helpen.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Een somatische-symptoomstoornis: wat is het en hoe ga je er mee om?

(4-4-2024)

Lichamelijke klachten die eigenlijk geen lichamelijke oorzaak hebben, dit noemen we een somatische-symptoomstoornis. Lees verder

Hoe jij de zon als medicijn kan gebruiken

(14-3-2024)

Zonlicht heeft veel voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. Lees er hier meer over! Lees verder

10 Tips voor een (mentaal) gezonde werkdag

(5-3-2024)

Last van een futloos gevoel tijdens of na je werkdag? Met deze tips blijf je fit! Lees verder

Psychologische disfuncties bij chronische pijn

(1-3-2024)

Wat is chronische pijn en wat voor factoren spelen een rol? Lees verder