Psychogene niet-epileptische aanvallen (PNEA) vormen een intrigerende en uitdagende medische aandoening. Hoewel ze lijken op epileptische aanvallen, verschillen ze aanzienlijk in hun oorzaak en behandeling. In deze blog verkennen we wat PNEA is, wat de oorzaken en symptomen zijn en wat de impact op het dagelijks leven is.

Wat is PNEA? 

PNEA, oftewel psychogene niet-epileptische aanvallen, zijn aanvallen die op epilepsie kunnen lijken, maar niet worden veroorzaakt door elektrische ontladingen in de hersenen. In plaats daarvan worden ze getriggerd door psychologische factoren. Deze aanvallen worden vaak gekenmerkt door plotselinge, ongecontroleerde bewegingen, bewustzijnsverlies of andere fysieke symptomen die lijken op die van epilepsie, maar er zijn geen epileptische activiteiten te zien op een EEG (elektro-encefalogram). 

Doordat PNEA op het eerste gezicht erg op epilepsie lijkt wordt het vaak ten onrechte gediagnosticeerd als epilepsie. Daarnaast kan het gebrek aan kennis en begrip van PNEA kan ook leiden tot stigmatisering en misverstanden over de aard van de aandoening. Daarom is het belangrijk dat er meer kennis wordt verspreid over deze aandoening.  

Wat zijn de oorzaken en symptomen? 

Psychologische achtergrond 

De oorzaken van PNEA zijn complex en meestal diep geworteld in psychologische problemen. Traumatische ervaringen, stress, angststoornissen, depressie en andere emotionele of psychologische factoren kunnen een belangrijke rol spelen in het ontstaan van PNEA. Vaak is er sprake van onopgeloste emotionele conflicten of een geschiedenis van trauma die niet adequaat is verwerkt. 

Symptomen van PNEA 

De impact van PNEA op de levenskwaliteit kan significant zijn. Aanvallen kunnen frequent en onvoorspelbaar zijn, wat leidt tot angst voor toekomstige aanvallen en beperkingen in dagelijkse activiteiten. Patiënten kunnen moeite hebben met het behouden van werk, relaties en sociale activiteiten vanwege de onvoorspelbaarheid en ernst van hun symptomen. De symptomen van PNEA kunnen variëren, maar enkele veelvoorkomende kenmerken zijn: 

  • Aanvallen die lijken op epilepsie: ze kunnen variëren van schokken en trillen tot bewustzijnsverlies.
  • Afwezigheid van neurologische oorzaken: PNEA wordt gediagnosticeerd door het uitsluiten van epileptische activiteit op een EEG.
  • Emotionele triggers: aanvallen kunnen vaak worden getriggerd door emotionele stress of spanning.
  • Gevoelens van angst of paniek: deze zijn vaak aanwezig vóór, tijdens of na een aanval. 

Hoe wordt PNEA behandeld?  

Psychotherapie 

De behandeling van PNEA richt zich voornamelijk op psychotherapie, waarbij de onderliggende psychologische problemen worden aangepakt. Cognitieve gedragstherapie (CGT) en dialectische gedragstherapie (DGT) zijn effectieve benaderingen die patiënten helpen om te gaan met stress en trauma, en om coping-mechanismen te ontwikkelen. 

Medicamenteuze behandeling 

Hoewel medicatie niet de eerste lijn van behandeling is voor PNEA, kunnen sommige patiënten baat hebben bij antidepressiva of anxiolytica om onderliggende angst of depressie te behandelen. Het is echter belangrijk op te merken dat deze medicatie geen aanvallen zelf behandelt, maar wel kan helpen bij de onderliggende psychologische problemen. 

Leefstijlveranderingen 

Veranderingen in de leefstijl kunnen ook een positieve impact hebben op het beheer van PNEA. Regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, en technieken voor stressmanagement zoals mindfulness en meditatie kunnen bijdragen aan een verbeterde mentale gezondheid en het verminderen van aanvallen. 

Bij Psycholoog.nl bieden we geen specifieke behandeling voor PNEA. Bekijk hier wat Psycholoog.nl wél voor jou kan betekenen. Heb je vragen? Neem contact op met ons aanmeldteam via 085-2733339 of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bron: 

https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/epilepsie/psychogene_niet-epileptische_aanvallen_pnea.html 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Een somatische-symptoomstoornis: wat is het en hoe ga je er mee om?

(4-4-2024)

Lichamelijke klachten die eigenlijk geen lichamelijke oorzaak hebben, dit noemen we een somatische-symptoomstoornis. Lees verder

Hoe jij de zon als medicijn kan gebruiken

(14-3-2024)

Zonlicht heeft veel voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. Lees er hier meer over! Lees verder

10 Tips voor een (mentaal) gezonde werkdag

(5-3-2024)

Last van een futloos gevoel tijdens of na je werkdag? Met deze tips blijf je fit! Lees verder

Psychologische disfuncties bij chronische pijn

(10-6-2024)

Wat is chronische pijn en welke gevolgen kan het hebben voor je mentale gezondheid? Lees verder